Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 19.03.2011. - 30.12.2016. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2017. gada 3. janvāra noteikumus Nr. 14 "Muitošanas kārtība kuģa un gaisa kuģa apgādē".
Ministru kabineta noteikumi Nr.249

Rīgā 2010.gada 16.martā (prot. Nr.14 7.§)
Muitošanas kārtība kuģa un gaisa kuģa apgādē
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 4.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka muitošanas kārtību, apgādājot kuģi (tajā skaitā karakuģi) un gaisa kuģi ar krājumiem, rezerves daļām un aprīkojumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. krājumi – preces, to skaitā patērējamas preces, kuras paredzētas lietošanai uz kuģa vai gaisa kuģa vai pārdošanai pasažieriem vai apkalpei, kā arī degviela un smērvielas (izņemot aprīkojumu un rezerves daļas);

2.2. aprīkojums – kustamas nepatērējamas lietas (izņemot rezerves daļas), kas atrodas uz kuģa vai gaisa kuģa un paredzētas lietošanai, to skaitā piederumi (piemēram, glābšanas laivas, dzīvības glābšanas piederumi, mēbeles, gultas veļa, aizkari);

2.3. rezerves daļas – labošanas vai aizvietošanas priekšmeti iestrādāšanai tajā pašā kuģī vai gaisa kuģī, ar ko tie tiek vesti.

3. Apgādājot kuģi vai gaisa kuģi ar krājumiem, precēm piemēro muitas noteikumos atzītu preču izmantošanu atkarībā no:

3.1. preču statusa brīdī, kad tās piegādā kuģim vai gaisa kuģim;

3.2. tā, vai kuģis vai gaisa kuģis atstāj Eiropas Kopienas muitas teritoriju vai neatstāj to (tikai ārpuskopienas precēm).

(Grozīts ar MK 15.03.2011. noteikumiem Nr.191)

4. Apgādājot kuģi vai gaisa kuģi ar aprīkojumu un rezerves daļām, tām piemēro muitas noteikumos atzītu preču izmantošanu, ņemot vērā:

4.1. preču statusu brīdī, kad tās piegādā kuģim vai gaisa kuģim;

4.2. kuģa vai gaisa kuģa valstisko piederību.

II. Muitas noteikumos atzītas preču izmantošanas piemērošana krājumiem

5. Ja kuģis vai gaisa kuģis atstāj Eiropas Kopienas muitas teritoriju:

5.1. Eiropas Kopienas precēm piemēro muitas procedūru – izvešana;

5.2. ārpuskopienas precēm piemēro muitas procedūru – tranzīts – vai muitas noteikumos atzītu preču izmantošanu – preču atkalizvešana no Eiropas Kopienas muitas teritorijas (ja Eiropas Kopienas muitas teritorijā precēm tika piemērota kāda no muitas procedūrām ar ekonomisku ietekmi saskaņā ar Komisijas 1993.gada 2.jūlija Regulas (EEK) Nr. 2454/93, ar ko nosaka īstenošanas noteikumus Padomes Regulai (EEK) Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi (turpmāk – Regula Nr. 2454/93), nosacījumiem).

6. Ja kuģis atstāj Eiropas Kopienas muitas teritoriju, saskaņā ar Padomes 1992.gada 12.oktobra Regulas (EEK) Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi 68.pantu komersants kā papildu informāciju par deklarēto ziņu un piemērotās muitas procedūras atbilstību iesniedz muitas iestādē dokumentu, kas apstiprina, ka kuģis atstās Eiropas Kopienas muitas teritoriju, vai apliecina to ar uzrakstu uz iesniegtajiem pavaddokumentiem.

7. Ja kuģis vai gaisa kuģis neatstāj Eiropas Kopienas muitas teritoriju vai preces patērē Eiropas Kopienas muitas teritorijā:

7.1. Eiropas Kopienas precēm piemēro muitas procedūru - izvešana;

7.2. ārpuskopienas precēm piemēro muitas procedūru – laišana brīvā apgrozībā.

(Grozīts ar MK 15.03.2011. noteikumiem Nr.191)

8. (Svītrots ar MK 15.03.2011. noteikumiem Nr.191)

9. Veicot akcīzes preču pārvietošanu kuģa vai gaisa kuģa apgādei, piemēro arī normatīvos aktus akcīzes preču aprites jomā.

III. Muitas noteikumos atzītas preču izmantošanas piemērošana aprīkojumam un rezerves daļām

10. Ja Eiropas Kopienas kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kurām ir Eiropas Kopienas preču statuss, muitas procedūru nepiemēro. Preces piegādā, noformējot dokumentu, kas apliecina aprīkojuma un rezerves daļu iegādi.

11. Apgādājot kuģi, šo noteikumu 10.punktā minētā dokumenta kopiju iesniedz attiecīgajā muitas iestādē, kuras kontrolē atrodas apgādājamais kuģis.

12. Ja Eiropas Kopienas kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kurām ir ārpuskopienas preču statuss, piemēro muitas procedūru – laišana brīvā apgrozībā.

13. Ja ārpuskopienas kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kurām ir Eiropas Kopienas preču statuss, piemēro muitas procedūru – izvešana.

14. Ja ārpuskopienas kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kurām ir ārpuskopienas preču statuss, piemēro muitas procedūru – tranzīts – vai muitas noteikumos atzītu preču izmantošanu – preču atkalizvešana no Eiropas Kopienas muitas teritorijas (ja Eiropas Kopienas muitas teritorijā precēm tika piemērota kāda no muitas procedūrām ar ekonomisku ietekmi saskaņā ar Regulas Nr. 2454/93 nosacījumiem).

IV. Bunkurētājkuģa izmantošana kuģa apgādē

15. Kuģa apgādei ar naftas produktiem šajos noteikumos paredzētajā kārtībā var izmantot bunkurētājkuģi.

16. Lai kuģa apgādē ar naftas produktiem izmantotu bunkurētājkuģi, komersantam nepieciešama muitas noliktavas turēšanas atļauja. Muitas noliktavas turēšanas atļauja nav nepieciešama, ja bunkurētājkuģi izmanto tikai kā transportlīdzekli un degviela tajā netiek uzglabāta.

17. Kuģa apgādē ar naftas produktiem, izmantojot bunkurētājkuģi, piemēro Regulā Nr. 2454/93 paredzētos muitas procedūras – glabāšana muitas noliktavā – nosacījumus.

V. Noslēguma jautājums

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 3.janvāra noteikumus Nr.7 "Muitošanas kārtība kuģa apgādē" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 4.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministra vietā – ekonomikas ministrs A.Kampars
19.03.2011