1. Noteikumi nosaka Valsts robežsardzes patvēruma meklētāju izmitināšanas telpā (turpmāk – izmitināšanas telpa) izmitinātā patvēruma meklētāja uzturēšanas normas, kā arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču apjomu.
2. Pilngadīgajam patvēruma meklētājam nosaka dienas uztura normu Nr.1 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.
3. Nepilngadīgajam patvēruma meklētājam nosaka dienas uztura normu Nr.2 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.
4. Bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz četru gadu vecumam dienas uztura normas nosaka saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.
5. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem no dzimšanas līdz piecu mēnešu vecumam pamatuzturs ir mātes piens vai mākslīgais maisījums atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem.
6. Dienas uztura normu Nr.3 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu nosaka:
6.1. grūtniecēm – sešus mēnešus pirms plānotā dzemdību termiņa;
6.2. sievietēm – trīs mēnešus pēc dzemdībām;
6.3. sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, – visu barošanas laiku.
7. Patvēruma meklētājam, kura augums pārsniedz 195 centimetrus, uztura normu nosaka pusotrkārtīgā apmērā.
8. Patvēruma meklētājam, kurš slimo ar tuberkulozi aktīvā fāzē, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimību paasinājuma fāzē, anēmiju, ļaundabīgiem audzējiem, AIDS, vidējas un smagas pakāpes malnutrīciju un ārstējas ambulatori, nosaka dienas uztura normu Nr.4 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.
9. Atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem:
9.1. patvēruma meklētājam, kurš slimo ar cukura diabētu, var aizstāt:
9.1.1. kviešu maizes devu ar rudzu maizi;
9.1.2. cukuru ar cukura aizvietotājiem;
9.1.3. makaronu izstrādājumus un divas trešdaļas no kartupeļu (neto) dienas uztura normas – ar 40 gramiem putraimu vai 400 gramiem dārzeņu (neto);
9.2. personām, kurām ir gremošanas trakta slimības saasinājuma fāzē, rudzu maizes devu (atbilstoši uztura normām) var aizstāt ar kviešu maizi.
11. Dienas uztura normā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus nosaka saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.
12. Pilngadīgajam un nepilngadīgajam patvēruma meklētājam – bērnam no piecu gadu vecuma – nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr.1 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.
13. Patvēruma meklētājam – bērnam līdz 12 mēnešu vecumam – nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr.2 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.
14. Patvēruma meklētājam – bērnam no gada līdz četru gadu vecumam – nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr.3 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.
Nr. p.k. | Produkts | Dienas uztura norma (daudzums gramos) | |||
Nr.1 | Nr.2 | Nr.3 | Nr.4 | ||
1. | Maize no skrotētiem rudzu un 1.šķiras kviešu miltiem | 150 | 200 | 150 | 150 |
2. | Maize no 2.šķiras kviešu miltiem | 100 | 100 | 100 | 100 |
3. | Kviešu milti (2.šķira) | 10 | 10 | 10 | 10 |
4. | Putraimi (kopā) | 50 | 60 | 50 | 50 |
5. | Makaronu izstrādājumi | 50 | 50 | 30 | 30 |
6. | Gaļa | 80 | 80 | 100 | 100 |
7. | Zivis (svaigas, saldētas, sālītas, bez galvām) | 80 | 80 | 80 | 80 |
8. | Augu eļļa | 25 | 25 | 15 | 15 |
9. | Cukurs | 40 | 30 | 40 | 40 |
10. | Dabīgā tēja | 5 | 4 | 3 | 3 |
11. | Sāls | 5 | 5 | 5 | 5 |
12. | Kartupeļi | 250 | 250 | 250 | 250 |
13. | Dārzeņi | 300 | 300 | 400 | 400 |
14. | Svaigi augļi | 200 | 200 | 200 | 200 |
15. | Žāvēti augļi | 15 | 15 | 15 | 15 |
16. | Piens | 250 | 250 | 250 | 250 |
17. | Krējums | 20 | 20 | 20 | 20 |
18. | Biezpiens | – | 50 | 50 | 50 |
19. | Siers | 30 | 30 | 30 | 30 |
20. | Sviests | – | 20 | 10 | 10 |
21. | Jogurts | – | 125 | 125 | 125 |
22. | Olas | 0,5 gab. | 0,5 gab. | 1 gab. | 1 gab. |
23. | Sula | – | 200 | 200 | 200 |
24. | Konditorejas izstrādājumi | 25 | 30 | 20 | 20 |
25. | Garšvielas | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,1 |
26. | Tomātu pasta | 3 | 3 | 3 | – |
27. | Ciete | 1 | 1 | 1 | 1 |
Nr.p.k. | Produkts | Dienas uztura norma (daudzums gramos) | |
no sešu mēnešu līdz 12 mēnešu vecumam | no gada līdz četru gadu vecumam | ||
1. | Rudzu maize | 30 | 30 |
2. | Kviešu maize | – | 60 |
3. | Putraimi, pākšaugi un makaronu izstrādājumi | 25 | 30 |
4. | Kartupeļi | 25 | 100 |
5. | Dārzeņi un zaļumi | 25 | 150 |
6. | Svaigi augļi | 50 | 100 |
7. | Žāvēti augļi | – | 10 |
8. | Cukurs | 5 | 25 |
9. | Konditorejas izstrādājumi | – | 15 |
10. | Tēja, kakao | 1 | 5 |
11. | Gaļa | 10 | 20 |
12. | Putnu gaļa | 20 | 30 |
13. | Zivis | – | 20 |
14. | Mākslīgais maisījums | 770 | 250 |
15. | Biezpiens | – | 25 |
16. | Skābais krējums | – | 10 |
17. | Jogurts | – | 125 |
18. | Siers | – | 20 |
19. | Sviests | – | 20 |
20. | Augu eļļa | – | 5 |
21. | Olas | – | 0,5 gab. |
22. | Garšvielas | – | 4 |
23. | Sāls | – | 3 |
24. | Medus | – | 5 |
25. | Sula | 50 | 50 |
26. | Piens | – | 250 |
Nr.p.k. | Produkts | Aizstājamais produkts (daudzums gramos) | Aizstājējprodukts (daudzums gramos) |
1. | Maize no skrotēto rudzu un kviešu miltu maisījuma aizstājama ar: | 100 |
|
1.1. | sausiņiem no 2. vai 1.šķiras rudzu vai kviešu miltiem |
| 60 |
1.2. | maizi no 2.šķiras kviešu miltiem |
| 95 |
1.3. | maizi no 1.šķiras kviešu miltiem |
| 90 |
1.4. | baltmaizi no 1.šķiras miltiem |
| 86 |
1.5. | kraukšķošām maizītēm |
| 80 |
1.6. | 2.šķiras kviešu miltiem |
| 66 |
1.7. | dažādiem putraimiem |
| 66 |
1.8. | makaronu izstrādājumiem |
| 66 |
1.9. | smalkmaizītēm |
| 80 |
2. | Visu veidu putraimi aizstājami ar: | 100 |
|
2.1. | makaronu izstrādājumiem |
| 100 |
2.2. | 2.šķiras miltiem |
| 100 |
2.3. | svaigiem dārzeņiem |
| 500 |
2.4. | kartupeļiem |
| 500 |
3. | Kartupeļi un visu veidu dārzeņi aizstājami ar: | 100 |
|
3.1. | putraimiem, miltiem, makaronu izstrādājumiem |
| 20 |
3.2. | zaļajiem lociņiem |
| 200 |
3.3. | svaigiem ķiplokiem |
| 20 |
4. | Visu veidu gaļa aizstājama ar: | 100 |
|
4.1. | saldētu gaļu bez kauliem |
| 80 |
4.2. | 1.kategorijas subproduktiem |
| 100 |
4.3. | 2.kategorijas subproduktiem |
| 300 |
4.4. | pusķidātu putnu gaļu |
| 120 |
4.5. | putnu gaļu |
| 100 |
4.6. | cīsiņiem vai sardelēm |
| 80 |
4.7. | gaļas konserviem |
| 75 |
4.8. | zivīm |
| 150 |
4.9. | zivju konserviem |
| 120 |
4.10. | sojas koncentrāta produktiem* |
| 10 |
4.11. | sieru |
| 48 |
4.12. | olām |
| 2 gab. |
5. | Visu veidu zivis aizstājamas ar: | 100 |
|
5.1. | sālītām siļķēm |
| 100 |
5.2. | zivju fileju |
| 70 |
5.3. | sālītām siļķēm bez galvas |
| 80 |
5.4. | svaigām zivīm bez galvas |
| 80 |
5.5. | zivju konserviem |
| 80 |
5.6. | gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu) |
| 67 |
6. | Pilnpiens (100 cm3 piena vienlīdzīgs 100 g) aizstājams ar: | 100 |
|
6.1. | kefīru, rūgušpienu vai acidofilo pienu |
| 100 |
6.2. | sauso pienu* |
| 15 |
6.3. | iebiezināto pienu ar cukuru |
| 20 |
6.4. | iebiezināto pienu bez cukura |
| 30 |
6.5. | krējumu |
| 15 |
6.6. | biezpienu |
| 30 |
6.7. | sieru |
| 18 |
6.8. | olām |
| 0,5 gab. |
6.9. | zivīm |
| 60 |
7. | Olas aizstājamas ar: | 1 gab. |
|
7.1. | pienu |
| 200 |
7.2. | gaļu |
| 50 |
7.3. | zivīm |
| 120 |
7.4. | olu pulveri* |
| 15 |
8. | Cukurs aizstājams ar: | 100 |
|
8.1. | karamelēm |
| 50 |
8.2. | ievārījumu, džemu vai augļu biezeni |
| 140 |
8.3. | marmelādi |
| 130 |
8.4. | cepumiem |
| 100 |
8.5. | žāvētiem augļiem |
| 67 |
8.6. | ķīseļa koncentrātu |
| 100 |
9. | Tomātu pasta aizstājama ar: | 100 |
|
9.1. | tomātu mērci |
| 200 |
9.2. | tomātu sulu |
| 500 |
10. | Svaigi augļi aizstājami ar: | 100 |
|
10.1. | svaigām ogām |
| 100 |
10.2. | arbūziem |
| 300 |
10.3. | žāvētiem augļiem |
| 20 |
10.4. | konservētiem kompotiem |
| 50 |
10.5. | dabīgām sulām |
| 100 |
10.6. | konservētām sulām, kuru saturā ir 50 % sausnas |
| 20 |
10.7. | augļu dzērieniem |
| 130 |
10.8. | augļu un ogu ekstraktiem |
| 10 |
11. | Augļu un ogu sulas aizstājamas ar: | 100 |
|
11.1. | augļu konserviem |
| 50 |
11.2. | cukuru |
| 30 |
12. | Žāvēti augļi aizstājami ar: | 100 |
|
12.1. | svaigiem augļiem |
| 500 |
12.2. | cukuru |
| 150 |
12.3. | ķīseļa koncentrātu |
| 150 |
13. | Dabīgā tēja aizstājama ar: | 100 |
|
13.1. | šķīstošo tēju |
| 80 |
13.2. | kafijas dzērienu |
| 150 |
13.3. | šķīstošo kafiju |
| 100 |
13.4. | kakao |
| 150 |
Piezīme. * Savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas, kas neattiecas uz nepilngadīgajiem.
Nr.p.k. | Mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu nosaukumi un mērvienība | Normas (gadā) | ||
Nr.1 | Nr.2 | Nr.3 | ||
1. | Zobu suka (gab.) | 4 | 1 | 3 |
2. | Zobu pasta (ml) | 600 | 200 | 500 |
3. | Tualetes papīrs (ruļļi) | 24 | 5 | 12 |
4. | Mitrās salvetes (iepakojums) | – | 20 | 15 |
5. | Higiēniskās paketes sievietēm – ja nepieciešamas (gab.) | 180 | – | – |
6. | Saimniecības ziepes (g) | 2400 | – | – |
7. | Tualetes ziepes (g) | 1200 | – | – |
8. | Šampūns (ml) | 720 | – | 400 |
9. | Vienreizējie skuvekļi – ja nepieciešams (gab.) | 36 | – | – |
10. | Vienreizējie kabatlakatiņi (paka) | 24 | 6 | 24 |
11. | Vate (g) | 200 | 200 | 200 |
12. | Ķemme (gab.) | 1 | 1 | 1 |
13. | Bērnu ziepes (g) | – | 600 | 700 |
14. | Bērnu krēms (ml) | – | 400 | 400 |
15. | Bērnu eļļa (ml) | – | 400 | 400 |
16. | Zīdaiņu pūderis (ml) | – | 400 | 300 |
17. | Knupītis (gab.) | – | 6 | 1 |
18. | Pudelīte (gab.) | – | 3 | 1 |
19. | Pudelītes knupītis (gab.) | – | 6 | 1 |
20. | Vaskadrāna (gab.) | – | 3 | 1 |
21. | Autiņbiksītes (gab.) | – | 1400 | 1100 (līdz divu gadu vecumam) |
22. | Veļas pulveris (g) | 4800 | 3000 | 3000 |
23. | Trauku mazgājamais līdzeklis (ml) | 2400 | 2000 | 2000 |