Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Militārā dienesta likumā

Izdarīt Militārā dienesta likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 14.nr.; 2003, 2., 15.nr.; 2004, 14.nr.; 2005, 8.nr.; 2006, 14.nr.; 2007, 10.nr.; 2008, 3.nr.; 2009, 2., 14., 15., 21.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdu "alga" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "mēnešalga" (attiecīgā locījumā).

2. Papildināt 12.panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Karavīram atvaļinājumu piešķir vienības komandieris (priekšnieks)."

3. Aizstāt 27.panta otrajā daļā un 30.panta otrajā daļā vārdus "dienesta atalgojumu" ar vārdiem "mēnešalgu un piemaksas".

4. Izslēgt VI nodaļu.

5. Papildināt 44.pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Ja karavīru atvaļina no militārā dienesta šā likuma 42.panta pirmās daļas 1.punktā noteiktajā gadījumā vai izbeidzot profesionālā dienesta līgumu pirms termiņa šā likuma 43.panta otrās daļas 2., 6. vai 7.punktā noteiktajā gadījumā, neizmantotā ikgadējā atvaļinājuma kompensāciju aprēķina par pilnu gadu. Ja karavīru atvaļina šā likuma 43.panta pirmajā daļā vai otrās daļas 1., 4., 8. vai 9.punktā noteiktajā gadījumā pirms kalendāra gada beigām un karavīrs ir izmantojis ikgadējo atvaļinājumu par pilnu kalendāra gadu, no viņa par nenodienētajām dienām ietur izmaksāto samaksu par atvaļinājumu."

6. 48.pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"48.pants. Karavīru atlīdzība

(1) Profesionālā dienesta karavīrs aktīvā dienesta laikā saņem atlīdzību, kuru nosaka atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam.";

izslēgt trešo, ceturto, piekto un sesto daļu.

7. Izteikt 49.pantu šādā redakcijā:

"49.pants. Karavīru apgāde

Profesionālā dienesta karavīrs militārā dienesta laikā atrodas daļējā valsts apgādībā. Katrs karavīrs dienesta laikā saņem karavīra uzturdevu, karavīra formas tērpu un nepieciešamo dienesta inventāru. Apgādes nosacījumus, normas un kārtību, kādā karavīrs nodrošināms ar materiāltehniskajiem līdzekļiem, nosaka aizsardzības ministrs. Karavīrs nesaņem šajā pantā noteikto karavīra uzturdevu, ja viņam piešķirta uzturdevas kompensācija."

8. Izslēgt 50.pantu.

9. Izslēgt 51.panta pirmo un otro daļu.

10. Izteikt 52.pantu šādā redakcijā:

"52.pants. Kompensācija par darbspēju zaudējumu sakarā ar obligāto militāro dienestu

Ja obligātā militārā dienesta karavīram aktīvā dienesta laikā vai gada laikā pēc atvaļināšanas no aktīvā dienesta noteikta invaliditāte ievainojuma (sakropļojuma, kontūzijas) dēļ, kas iegūts dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, vai slimības dēļ, kuras cēlonis saistīts ar militārā dienesta izpildi (arodslimība), viņam katru mēnesi izmaksā kompensāciju par darbspēju zaudējumu:

1) I grupas invalīdam - 300 latu apmērā;

2) II grupas invalīdam - 200 latu apmērā;

3) III grupas invalīdam - 150 latu apmērā.

Ja šajā pantā minētajām personām maina invaliditātes grupu, atbilstoši no jauna noteiktajai invaliditātes grupai maināms arī noteiktais kompensācijas apmērs."

11. Izteikt 53.pantu šādā redakcijā:

"53.pants. Citas ar aktīvo dienestu saistītās garantijas

Profesionālā dienesta karavīram ir tiesības ārpus kārtas iekārtot savus bērnus pirmsskolas izglītības iestādēs."

12. Izslēgt 55.panta ceturto daļu.

13. Izslēgt 56. un 57.pantu.

14. 59.pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Atvaļinātais karavīrs saglabā tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi tādā pašā kārtībā kā profesionālā dienesta karavīrs, ja:

1) viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta invaliditātes, ievainojuma (sakropļojuma, kontūzijas) dēļ, kas iegūts dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, vai slimības dēļ, kuras cēlonis saistīts ar militārā dienesta izpildi (arodslimība);

2)  viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta sakarā ar aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanu vai pēc aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanas šā likuma 41.panta otrajā, trešajā un ceturtajā daļā noteiktajos gadījumos un viņam ir piešķirta izdienas pensija.";

aizstāt trešajā daļā vārdus un skaitli "šā likuma 52.panta desmitajā daļā minētajiem apstākļiem" ar vārdiem "viņa ļaunprātīgu vai nepiedienīgu rīcību";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus un skaitli "šā likuma 51.panta pirmajā daļā paredzētās tiesības" ar vārdiem "tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi tādā pašā kārtībā kā profesionālā dienesta karavīrs".

15. Izslēgt 61.panta trešo, piekto un sesto daļu.

Pārejas noteikums

Šā likuma 3.pants stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Likums stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2009.gada 1.decembrī.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2009.gada 21.decembrī

01.01.2010