Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ekonomikas ministrijas rīkojums Nr.134

Rīgā 1999.gada 21.jūnijā

Par starpniecības uzņēmumu uzņēmējdarbības privatizācijas sertifikātu tirgū licencēšanu

Saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 15.augusta noteikumiem Nr.253 "Noteikumi par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem", 1997.gada 10.jūnija Ministru kabineta noteikumiem Nr.209 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 15 augusta noteikumos Nr.253 "Noteikumi par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem"" un 1998.gada 15.septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 357 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 15 augusta noteikumos Nr.253 "Noteikumi par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem"":

1.Apstiprināt pievienotos Ekonomikas ministrijas noteikumus "Par starpniecības uzņēmumu uzņēmējdarbības privatizācijas sertifikātu tirgū licencēšanu un uzraudzību";

2.Izveidot komisiju speciālo atļauju (licenču) izsniegšanai starpniecības uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem Latvijas Republikā (tālāk tekstā - "komisija"):

Komisijas priekšsēdētājs:

J.Janovs - Latvijas Hipotēku un zemes bankas padomes padomnieks

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks:

A.Bernāns - Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta direktors

Komisijas locekļi:

I.Dušele - Vērtspapīru tirgus komisijas juriste

E.Lazdiņš - vērtspapīru tirgus eksperts

E.Līvmanis - NCH Advisors Inc. jurists

U.Paukšens - Latvijas Bankas Tirgus operāciju daļas vadītājs

J.Rimjane - Ekonomikas ministrijas Juridiskā departamenta direktores vietniece

J.Valters - a/s "Latvijas Universālā birža" prezidents

Komisijas atbildīgais sekretārs:

A.Mazūrs - Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta Privatizācijas sertifikātu nodaļas vadītājs;

Komisijas atbildīgā sekretāra vietniece:

I.Kovaļevska - Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta vecākā referente

3. Komisijai izskatīt saņemtos pieteikumus un izsniegt licences starpniecības darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem Latvijas Republikā. Komisijas priekšsēdētājam vai viņa vietniekam parakstīt speciālo atļauju (licenci);

4. Noteikt, ka nepieciešamības gadījumā komisija pieaicina ekspertus no jebkuras iestādes vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības). Līgumus par ekspertu darba apmaksu slēdz Ekonomikas ministrija;

5. Par šā rīkojuma izpildi atbild Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta direktors A.Bernāns;

6. Atcelt Ekonomikas ministrijas:

1) 1997.gada 9.jūlija rīkojumu Nr.129 "Par starpniecības uzņēmumu uzņēmējdarbības privatizācijas sertifikātu tirgū licencēšanu".

2) 1998.gada 7.aprīļa rīkojumu Nr.70 "Par grozījumiem 1997.gada 9.jūlija rīkojumā Nr.129 un ar to apstiprinātajos noteikumos".

3) 1998.gada 1.jūlija rīkojumu Nr.130 "Par grozījumiem 1997.gada 9.jūlija rīkojumā Nr.129".

4) 1998.gada 2.novembra rīkojumu Nr.237 "Par grozījumiem 1997.gada 9.jūlija rīkojumā Nr.129 apstiprinātajos noteikumos".

Ekonomikas ministre I.Ūdre

Noteikumi

Par starpniecības uzņēmumu uzņēmējdarbības privatizācijas sertifikātu tirgū licencēšanu un uzraudzību

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Speciālo atļauju (licenci) starpniecības uzņēmumu uzņēmējdarbības veikšanai privatizācijas sertifikātu (turpmāk tekstā - "sertifikāti") tirgū izsniedz Ekonomikas ministrijas licencēšanas komisija (turpmāk tekstā - komisija) saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 15.augusta noteikumiem Nr.253 "Par starpniecības uzņēmumu darbību ar privatizācijas sertifikātiem", Ministru kabineta 1997.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.209 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 15.augusta noteikumos Nr.253 "Par starpniecības uzņēmumu darbību ar privatizācijas sertifikātiem"", Ministru kabineta 1997.gada 7.oktobra noteikumiem Nr. 348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi", 1998.gada 15.septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 357 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 15.augusta noteikumos Nr.253 "Noteikumi par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem"", un šiem noteikumiem.

1.2. Kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas juridisko personu privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanai un apkalpošanai regulē citi noteikumi.

1.3. Komisijai ir tiesības iepazīties ar visiem licences (speciālās atļaujas) saņēmēju saimnieciskās darbības pārskatiem, grāmatvedības uzskaites dokumentiem, auditoru vai zvērināto revidentu slēdzieniem.

1.4. Komisija piešķir, anulē, aptur un atjauno licences darbību ar savu lēmumu. Komisijas darbību nodrošina Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departaments.

1.5. Ja starpniecības uzņēmums licenci nozaudē, tā ir jāsaņem no jauna šajos noteikumos paredzētajā kārtībā, samaksājot valsts nodevu, tāpat kā par licences pagarināšanu.

1.6. Komisija apstiprina Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centra (turpmāk tekstā - Informācijas centrs) priekšlikumus par informācijas sniegšanas kārtību.

1.7. Komisijas darbības pārraudzību un kontroli veic ekonomikas ministrs, Valsts kontrole un citas kompetentas valsts institūcijas.

1.8. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus par šo noteikumu atsevišķu punktu piemērošanas kārtību.

1.9. Komisijas locekļu darba apmaksu veic Ekonomikas ministrija no ministrijai izdalītajiem Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļiem.

2. Licencēšanas komisijas izveidošanas pamatprincipi

2.1. Komisiju vada priekšsēdētājs.

2.2. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā vai viņa uzdevumā komisiju vada priekšsēdētāja vietnieks.

2.3. Komisijas sastāvā ietilpst fiziskas personas, kuras ir kompetentas privatizācijas sertifikātu un citu vērtspapīru tirgus jautājumos, kā arī likumdošanas jomā.

2.4. Komisijā var tikt pārstāvētas:

2.4.1. Vērtspapīru tirgus komisija;

2.4.2. Latvijas komercbanku asociācija;

2.4.3. Latvijas Banka;

2.4.4. biržas;

2.4.5. Nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku asociācija;

2.4.6. Pašvaldību savienība;

2.4.7. valsts pārvaldes institūcijas;

2.4.8. vērtspapīru tirgus eksperti.

2.5. Priekšlikumus par komisijas locekļu kandidātu izvirzīšanu 2.4. punktā minētās institūcijas iesniedz ekonomikas ministram. Priekšlikumam jābūt noformētam rakstveidā ar attiecīgās institūcijas vadītāja parakstu un zīmogu.

2.6. Šo noteikumu 2.4. punktā minētās institūcijas var izvirzīt 2.5. punktā minētajā kārtībā pārstāvjus darbam komisijā ar novērotāja tiesībām. Šiem pārstāvjiem ir tiesības izteikt savu viedokli komisijas sēdēs, bet nav tiesību piedalīties balsošanā.

2.7. Par komisijas locekļiem nevar būt personas, kuras ir sodītas par saimnieciskiem noziegumiem, ja par to ir paredzēta kriminālatbildība komisijas locekļa pienākumu pildīšanas uzsākšanas brīdī un nav dzēsta sodāmība vai saņemta reabilitācija.

2.8. Ja komisijas loceklis ir pārkāpis savas noteiktās pilnvaras vai rīkojies pretlikumīgi, ekonomikas ministrs to atbrīvo no komisijas locekļa pienākumu pildīšanas.

2.9. Komisijas priekšsēdētājam ir pienākums informēt ekonomikas ministru un institūciju, kuru pārstāv komisijas loceklis, par šī locekļa pārkāpumiem vai regulāru neierašanos uz komisijas sēdēm.

3. Kārtība, kādā iesniedzami pieteikumi licences saņemšanai tirdzniecības starpnieka uzņēmējdarbības veikšanai.

3.1. Tirdzniecības starpnieka licences saņemšanai jāiesniedz komisijā Ekonomikas ministrijai adresēts pieteikums licences saņemšanai (1.pielikums) un minētie dokumenti.

3.2. Uzņēmuma statūtos ir jāparedz darījumu veikšana ar vērtspapīriem un (vai) privatizācijas sertifikātiem.

3.3. Telpu platība, kurās paredzēta darījumu veikšana ar privatizācijas sertifikātiem, nedrīkst būt mazāka par 12 m.

3.4. Uzņēmumā jābūt vismaz divām pilnvarotām personām, kuras būtu tiesīgas slēgt līgumu sabiedrības vārdā, jāuzrāda licence profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū (jāiesniedz licences noraksts).

3.5. Ar pilnvarotām personām noslēgto darba līgumu termiņš nedrīkst beigties ātrāk kā 6 mēnešus pēc dokumentu iesniegšanas. Ja par licencēto personu iesniegtajā izziņā ir norādīts, ka tā ir attiecīgās uzņēmējsabiedrības amatpersona un norādīti darba līguma termiņi, tad darba līgumu var neiesniegt.

3.6.Valsts ieņēmumu dienesta izziņa nedrīkst būt izsniegta agrāk kā pirms mēneša un tai ir jābūt adresētai Ekonomikas ministrijas licencēšanas komisijai.

3.7. Tirdzniecības starpnieka darbību reglamentējošiem iekšējiem noteikumiem jāatspoguļo darījumu veikšanas un uzskaites kārtība, atbildīgās personas par darījumu veikšanu un informācijas sniegšanu, pienākumu sadalījums, amatpersonu un licencēto personu pienākumi. Ja sabiedrība ir iesniegusi brokeru sabiedrības licenci vai Latvijas bankas licenci, tad jāiesniedz tikai ar sertifikātiem veikto darījumu veikšanas un uzskaites kārtība, atbildīgās personas par darījumu veikšanu un informācijas sniegšanu, pienākumu sadalījums, amatpersonu un licencēto personu pienākumi.

3.8. Tirdzniecības starpniekam nekavējoši jāsniedz ziņas komisijai par visiem privatizācijas sertifikātu tirdzniecības kontiem, kas tiek atvērti uzņēmumam, norādot, kuros no tiem tiek glabāti par klienta līdzekļiem iegādātie privatizācijas sertifikāti.

3.9. Tirdzniecības starpniekam nekavējoši jāiesniedz ziņas komisijai par visām izmaiņām un papildinājumiem 3.1.punktā minētajās ziņās.

3.10. Ja tirdzniecības starpnieka vārdā līgumus slēdz personas, kurām nav Finansu ministrijas licences profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū, tirdzniecības starpniekam ir jāiesniedz komisijā apstiprināšanai privatizācijas sertifikātu pirkšanas - pārdošanas tipveida līgums.

3.11. Ja vajadzīgie dokumenti ir iesniegti, saņemot komisijas izsniegto cita veida starpniecības uzņēmuma licenci, tad jāiesniedz trūkstošie dokumenti un ziņas par izmaiņām iepriekš iesniegtajos dokumentos.

4. Kārtība, kādā iesniedzams pieteikums licences saņemšanai ieguldījumu konsultantu uzņēmuma uzņēmējdarbības veikšanai

4.1. Ieguldījumu konsultantu licences saņemšanai komisijā jāiesniedz Ekonomikas ministrijai adresēts pieteikums licences saņemšanai (2.pielikums) un minētie dokumenti.

4.2. Ieguldījumu konsultantu uzņēmumam nekavējoši jāsniedz ziņas par amatpersonu un pilnvarnieku sastāva maiņu, kā arī par katras jaunas darbības vietas (biroja) atklāšanu.

4.3. Ieguldījumu konstultantu uzņēmuma licenci var iegūt, ja ir pagājuši ne mazāk kā 6 mēneši, kopš firmā strādājošais speciālists ar vismaz 6 mēnešu darba pieredzi finansu vai vērtspapīru tirgū ir saņēmis Finansu ministrijas vērtspapīru tirgus speciālista licenci.

4.4. Ja vajadzīgie dokumenti ir iesniegti, saņemot cita starpniecības uzņēmuma licenci, tad tie atkārtoti nav jāiesniedz, bet jāiesniedz izmaiņas iepriekš iesniegtajos. Papildus jāiesniedz jauna Valsts ieņēmuma dienesta izziņa par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu.

5. Licencēšanas komisijas darbība

5.1. Pieteikumi komisijā jāiesniedz Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamentā un tos reģistrē komisijas atbildīgais sekretārs vai viņa vietnieks šim nolūkam sagatavotā grāmatā pieteikumu secībā.

5.2. Starpniecības uzņēmumu pieteikumus (dokumentus) pieņem licencēšanas komisijas noteiktajos laikos, ne retāk kā divas reizes nedēļā - kopumā ne mazāk kā astoņas stundas.

5.3. Dokumentu komplekts jāiesniedz cauršūts un apzīmogots. Pēc starpniecības uzņēmuma pieprasījuma komisijas sekretārs vai viņa vietnieks izsniedz pieteikuma kopiju ar atzīmi par dokumentu iesniegšanas datumu.

Ja tiek iesniegti grozījumi (izņemot visa dokumenta jaunu redakciju) iepriekš iesniegtajos dokumentos (tipveida līgums, izsoles noteikumi, u. tml.), tad jāiesniedz arī uzziņa par grozījumiem, kurā ir salīdzinošā tabula ar veco tekstu un jauno tekstu.

5.4. Iesniegto dokumentu atbilstību noteikumu prasībām atzīmē dokumentu kontroles lapā komisijas sekretārs vai viņa vietnieks. Kā dokumentu iesniegšanas datums tiek reģistrēts tas datums, kurā uzņēmējsabiedrība iesniegusi pēdējo dokumentu.

5.5. Iesniedzot dokumentus, jāuzrāda to oriģināli vai arī jāiesniedz notariāli apstiprinātas kopijas. Komisijas sekretārs pats apliecina tos dokumentus, kuru apjoms ir ne vairāk kā uz divām lappusēm A4 formātā.

5.6. Pēc 3.1. un 4.1. punktā minēto dokumentu par uzņēmumu amatpersonām un pilnvarotajām personām saņemšanas Privatizācijas departaments pieprasa attiecīgajā Iekšlietu ministrijas struktūrvienībā ziņas par amatpersonu un pilnvaroto personu sodāmību. Komisijas lēmumu par licences piešķiršanu var pieņemt pirms Iekšlietu ministrijas ziņu saņemšanas. Ja iesniegtās ziņas nesaskan ar Iekšlietu ministrijas ziņām, izsniegtā licence ar komisijas lēmumu tiek apturēta un anulēta, ja attiecīgās personas ne vēlāk kā mēneša laikā nav nomainītas.

5.7. Iesniegums par licences izsniegšanu izskatāms ne ilgāk kā 30 dienu laikā no visu minēto dokumentu saņemšanas un to reģistrēšanas dienas Ekonomikas ministrijā. Šo termiņu var pagarināt vēl par 30 dienām, ja ir nepieciešama iesniegto dokumentu pārbaude.

5.8. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai vai arī pilnībā nav nokārtotas saistības ar budžetu, komisija nedēļas laikā nosūta pieteicējam attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas un dokumentus.

5.9. Ja 15 dienu laikā pēc minētā paziņojuma izsūtīšanas pieteicējs nav iesniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, tad pieteikums netiek izskatīts un iesniegtā dokumentu pakete tiek atdota atpakaļ pieteicējam.

5.10. Ar materiāliem, kas iesniegti sakarā ar licences pieprasījumu, apturēšanu un citiem materiāliem, komisiju pirms sēdes iepazīstina komisijas sekretārs vai viņa vietnieks, izsniedzot katram komisijas loceklim aktu, kurā norādīta katra dokumenta satura atbilstība normatīvajiem aktiem un dokumenta izskatīšanā piedalījušies eksperti.

5.11. Komisijas sēdes tiek sasauktas nepieciešamības gadījumos, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

5.12. Komisijas sēdes sasauc komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieki.

5.13. Komisijas un tās izveidoto darba grupu sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta komisijas locekļi, kas piedalījušies sēdē, sekretārs un tā vietnieks. Materiāli par komisijas darbu glabājas Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamentā. Komisijas sekretāram un tā vietniekam ir visas komisijas locekļu tiesības.

5.14. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus, ja sēdē piedalās ne mazāk kā puse no komisijas locekļiem. Lēmumus komisija pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsis dalās līdzīgi, tad noteicošā ir priekšsēdētāja balss.

Ja komisijas sēdē tiek izskatīts jautājums, par kuru ir saņemts komisijas izveidotas darba grupas sēdes protokols un komisijas lēmuma projekts sakrīt ar darba grupas akceptēto lēmuma projektu, tad balsojumā tiek ieskaitītas arī to komisijas locekļu balsis, kuri nepiedalās komisijas sēdē, bet ir balsojuši darba grupas sēdē.

5.15. Komisijas locekļi, kuri ir attiecīgās sabiedrības amatpersonas, padomes locekļi, kapitāla daļu īpašnieki vai darbinieki, paziņo komisijai par ieinteresētību attiecīgā uzņēmuma darbībā un nav tiesīgi piedalīties jautājumu izskatīšanā un balsošanā par licences piešķiršanu, apturēšanu vai anulēšanu attiecīgajam starpniecības uzņēmumam .

5.16. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus:

5.16.1. par licences vai atļaujas izsniegšanu;

5.16.2. par atteikumu izsniegt licenci vai atļauju;

5.16.3. par izsniegtās licences vai atļaujas apturēšanu vai anulēšanu;

5.16.4. par izsniegtās licences vai atļaujas derīguma termiņa pagarināšanu;

5.16.5. par atteikumu pagarināt izsniegtās licences vai atļaujas derīguma termiņu;

5.16.6. par atļauju 6.2. punktā minēto naudas summu glabāt Latvijas Republikas valsts vērtspapīros;

5.16.7. par atteikumu atļaut 6.2. punktā minēto naudas summu glabāt Latvijas Republikas valsts vērtspapīros;

5.16.8. citos gadījumos, kuri paredzēti normatīvajos aktos.

5.17. Uz komisijas sēdi, kurā tiek izskatīts jautājums par attiecīgās licences piešķiršanu, komisija var uzaicināt šīs licences vai atļaujas pieprasītāja pilnvaroto pārstāvi. Viņa neierašanās gadījumā jautājumu par licences piešķiršanu var atlikt un paziņot iesniedzējam jaunu izskatīšanas datumu.

5.18. Pēc pozitīva lēmuma pieņemšanas licence vai protokola izraksts tiek izsniegts 5 darba dienu laikā, ja pieteikuma iesniedzēji ir iesnieguši komisijā kvīti par valsts nodevas samaksu:

5.18.1. tirdzniecības starpnieka licencei - Ls 800;

5.18.2. ieguldījumu konsultantu licencei - Ls 100;

5.18.3. juridisko personu sertifikātu kontu apkalpošanas atļaujai - Ls100.

5.19. Izsniegtās licences, apstiprinātos izsoļu noteikumus un tipveida līgumus reģistrē cauršūtos, numurētos un apzīmogotos reģistrācijas žurnālos.

5.20. Licenču numuru veido numurs pēc kārtas un (aiz šķērssvītras) numurs, kas norāda licences darbības gadu. Tirdzniecības starpnieka licencēm pirms kārtas numura ir burts "S";

5.21. Uzņēmējsabiedrībām, kurām līdz 1997.gada 1.jūlijam ir bijusi tirdzniecības uzņēmuma licence un tiek piešķirta tirdzniecības starpnieka licence, licences kārtas numurs saglabājas, bet tiek nomainīts sākuma burts un numurs aiz svītras. Izskatot jautājumu par licences piešķiršanu šiem uzņēmumiem, komisija ņem vērā tirdzniecības uzņēmuma licences darbības laikā notikušos normatīvo aktu pārkāpumus un pieņemtos komisijas lēmumus par šo uzņēmumu.

6. Licenču izsniegšana, pagarināšana, apturēšana, atjaunošana un anulēšana

6.1. Licenci izsniedz un tā jāsaņem ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc lēmuma par licences piešķiršanu vai pagarināšanu spēkā stāšanās Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamentā pēc attiecīgas valsts nodevas samaksas, izdarot atzīmi uz licences par nodevas samaksu. Pēc trīs mēnešu termiņa beigšanās neizņemtā licence tiek anulēta bez atsevišķa komisijas lēmuma.

6.2. Saņemot tirdzniecības starpnieka licenci, jāiesniedz normatīvajiem aktiem atbilstošs līgums ar banku par naudas noguldījumu, ja tas nav iesniegts līdz tam. Naudas summai ir jābūt vismaz 10% no apmaksātā pamatkapitāla un noguldītai uz termiņu, kas nav mazāks par 1 gadu. Šo summu sabiedrība nedrīkst izmantot bez licencēšanas komisijas atļaujas.

6.3. Licenci izsniedz uzņēmējsabiedrības pārstāvim, kurš parakstās par tās saņemšanu licenču reģistrācijas žurnālā.

6.4. Licence tiek izsniegta uz gadu un pagarināta, ja starpniecības uzņēmuma darbība atbilst normatīvajiem aktiem.

6.5. Komisija var pagarināt izsniegtās licences derīguma termiņu, pamatojoties uz starpniecības uzņēmuma iesniegumu. Iesniegums jāiesniedz komisijā mēnesi pirms derīguma termiņa beigšanās.

6.6 Lai varētu pieņemt lēmumu par izsniegtās licences derīguma termiņa pagarināšanu, komisija ir tiesīga pieprasīt no jauna iesniegt 3. un 4. punktā minētos dokumentus vai izmaiņas tajos, kā arī no tirdzniecības starpniekiem pieprasīt Informācijas centrā iesniegto pārskatu par pēdējo dienu, kurā veikti darījumi privatizācijas sertifikātu tirgū un bankas izziņu par pēdējo tirdzniecības kontos ieskaitīto sertifikātu pārveduma uzdevuma nodošanas datumu, ja normatīvajos aktos paredzētie pārskati ir iesniegti vairāk kā mēnesi pirms iesnieguma saņemšanas dienas.

6.7. Licenci var pagarināt ar komisijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka un komisijas atbildīgā sekretāra vai viņa vietnieka kopīgu lēmumu, ja visi iesniegtie dokumenti atbilst normatīvo aktu prasībām. Šo lēmumu apstiprina nākamajā komisijas sēdē.

6.8. Licences anulēšana vai apturēšana var notikt gadījumos, kad starpniecības uzņēmums ir pārkāpis normatīvos aktus, vai, pamatojoties uz uzņēmuma iesniegumu un paziņojumu par saistību pret klientiem izpildi.

6.9. Licence var tikt apturēta ar komisijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka un divu komisijas locekļu lēmumu uz termiņu līdz 7 dienām vai uz ilgāku laika periodu ar komisijas lēmumu, kas stājas spēkā nākošajā dienā pēc lēmuma publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", ja lēmumā nav noteikts citādi.

6.10. Licence var tikt apturēta uz noteiktu laiku vai līdz pārkāpumu novēršanai. Ja licence nav savlaicīgi pagarināta, tā tiek apturēta automātiski ar licences derīguma beigu datumu un var tikt pagarināta vispārējā licenču pagarināšanas kārtībā 6 mēnešu laikā.

6.11. Ja licence ir tikusi apturēta ar komisijas lēmumu uz noteiktu laiku, tās darbība atjaunojas pēc apturēšanas laika beigām, bez atsevišķa komisijas lēmuma.

6.12. Ja licence tika apturēta līdz pārkāpumu novēršanai, tā var tikt atjaunota ar komisijas lēmumu pēc dokumentu iesniegšanas par apturēšanas iemeslu novēršanu un pārbaudes akta sastādīšanas.

6.13. Ja licence tiek apturēta vai anulēta ar nosacījumu, ka šis lēmums stājas spēkā komisijas norādītajos gadījumos, tad komisijas lēmumā norādīto licences apturēšanas vai anulēšanas nosacījumu izpilde (apstākļu iestāšanās) ir jāapliecina ar aktu, kuru paraksta trīs komisijas norādītās personas.

6.14. Ja licence tiek piešķirta vai atjaunota ar nosacījumu, ka šis lēmums stājas spēkā komisijas norādītajos gadījumos, tad komisijas sekretārs vai viņa vietnieks apliecina komisijas lēmumā minēto dokumentu iesniegšanas faktu un trīs komisijas norādītās personas ar aktu apliecina citu nosacījumu izpildi.

6.16. Komisijai ir pienākums sniegt informāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par licenču piešķiršanu, apturēšanu, atjaunošanu un anulēšanu.

7. Starpniecības uzņēmumu pārbaudes

7.1. Starpniecības uzņēmumu pārbaudes var veikt licencēšanas komisijas locekļi un komisijas pilnvarotas personas.

7.2. Katra pārbaude jāveic vismaz diviem cilvēkiem, no kuriem vismaz vienam ir jāpārstāv komisija, nepieciešamības gadījumā pieaicinot Latvijas Bankas, Valsts ieņēmumu dienesta vai citu valsts iestāžu pārstāvjus.

7.3. Starpniecības uzņēmumu pārbaudes rezultāti tiek fiksēti aktā, kuru paraksta pārbaudītāji un starpniecības uzņēmuma pilnvarots pārstāvis.

7.4. Pārbaudes rezultāti tiek izskatīti nākamajā komisijas sēdē. Attiecīgi pārbaudes akti un komisijas lēmumi tiek reģistrēti šim nolūkam sagatavotā grāmatā.

 

1.pielikums

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas

Licencēšanas komisijai

SPECIĀLAS ATĻAUJAS IZSNIEGŠANAS PIETEIKUMS

Uzņēmējsabiedrības nosaukums: .............................................................

Juridiskā adrese, tālrunis: .............................................................

Biroja adrese, tālrunis: .............................................................

lūdz izsniegt speciālo atļauju (licenci) tirdzniecības starpnieka uzņēmējdarbības veikšanai.

Pielikumā: Lpp.

1. Uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts

2. Uzņēmuma statūtu noraksts

3. Uzņēmuma amatpersonu, valdes locekļu, pilnvaroto personu saraksts

4. Izziņas (3.pielikums)

5. Pasu kopijas

6. Pilnvaroto personu licences profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū noraksti

7. Pilnvaroto personu valsts valodas prasmes apliecības kopija

8. Ar pilnvarotām personām noslēgto darba līgumu kopijas

9. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa (oriģināls) par stāšanos

nodokļu maksātāju uzskaitē un/vai pilnīgu norēķināšanos ar budžetu

10. Pēdējā darbības gada vai kārtējā pusgada finansu pārskats

11. Tirdzniecības starpnieka darbību reglamentējošie iekšējie noteikumi

12. Citu saņemto uzņēmējdarbības speciālo atļauju (licenču) kopijas

un attiecīgo licencēšanas komisiju izziņa par pēdējā darbības

gadā konstatētajiem pārkāpumiem un pieņemtajām sankcijām

13. Līguma ar naudas kontu turētāju banku kopija

14. Izziņa par sabiedrības dalībniekiem (akcionāriem), kam pieder

vairāk nekā 10% balsstiesīgā kapitāla

15. Informācija par tirdzniecības starpniekam piederošajām daļām citās

uzņēmējsabiedrībās, ja šīs daļas pārsniedz 10% no to pamatkapitāla

16. Vietu saraksts, kur tiks veiktas operācijas ar sertifikātiem, un tam

atbilstošie telpu nomas līgumi, uzņēmuma īpašuma tiesības apliecinošie

dokumenti vai iznomātāja īpašuma tiesības apliecinošie dokumenti

Pieteikuma iesniedzējs: .............................................................

Datums (Paraksts)

 

2. pielikums

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas

Licencēšanas komisijai

SPECIĀLAS ATĻAUJAS IZSNIEGŠANAS PIETEIKUMS

Uzņēmējsabiedrības nosaukums: .............................................................

Juridiskā adrese, tālrunis: .............................................................

Biroja adrese, tālrunis: .............................................................

lūdz izsniegt speciālo atļauju (licenci) ieguldījumu konsultanta uzņēmējdarbības veikšanai.

Pielikumā: Lpp.

1. Uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts

2. Uzņēmuma statūtu noraksts

3. Uzņēmuma amatpersonu, valdes locekļu, pilnvaroto personu saraksts

4. Izziņas (3.pielikums)

5. Pasu kopijas

6. Pilnvaroto personu licences profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū noraksti

7. Pilnvaroto personu valsts valodas prasmes apliecības kopija

8. Ar pilnvarotām personām noslēgto darba līgumu kopijas

9. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa (oriģināls) par stāšanos

nodokļu maksātāju uzskaitē un/vai pilnīgu norēķināšanos ar budžetu

10. Pēdējā darbības gada vai kārtējā pusgada finansu pārskats

11. Vietu saraksts, kur tiks veiktas operācijas ar sertifikātiem un tam

atbilstošie telpu nomas līgumi, uzņēmuma īpašuma tiesības apliecinošie

dokumenti vai iznomātāja uzņēmuma īpašuma tiesības apliecinošie dokumenti

Pieteikuma iesniedzējs: .............................................................

Datums (Paraksts)

 

3.pielikums

I Z Z I Ņ A

1. Uzvārds, vārds, tēva vārds .............................................................

2. Ieņemamais amats .............................................................

3. Izglītība .............................................................

4. Personas kods .............................................................

5. Dzimšanas vieta .............................................................

6. Pieraksta vieta .............................................................

7. Dzīvesvieta .............................................................

8. Pavalstniecība .............................................................

9. Vai ir jau bijusi sodāmība

 

Pielikumā: Pases kopija (2. un 3. lpp., kā arī lpp. ar pēdējo pieraksta atzīmi).

Izziņas pareizību apstiprinu:

(saņēmēja paraksts)

(uzņēmējsabiedrības amatpersonas paraksts)

21.06.1999