Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr.30/5

Rīgā 1996.gada 11.janvārī

Par "Kredītiestāžu ieņēmumu un izdevumu uzskaites noteikumiem"

 

Lai nodrošinātu kredītiestāžu darbības rezultātu noteikšanu atbilstoši "Kredītiestāžu likuma" 81.panta 3. un 4.punkta prasībām, Latvijas Bankas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Kredītiestāžu ieņēmumu un izdevumu uzskaites noteikumus" (pielikumā).

2. Kredītiestādēm 1995.gada pārskats jāgatavo atbilstoši šo noteikumu 2.nodaļas prasībām.

Latvijas Bankas prezidents E.Repše

Kredītiestāžu ieņēmumu un izdevumu uzskaites noteikumi

Šie noteikumi ir izstrādāti saskaņā ar starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, lai nodrošinātu kredītiestāžu darbības rezultāta noteikšanu atbilstoši "Kredītiestāžu likuma" 81.panta 3. un 4.punkta prasībām, t.i., atbilstoši uzkrāšanas un piesardzības principiem.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Ieņēmumi, kas attiecas uz pārskata periodu, - ieņēmumi, kas nopelnīti pārskata periodā un ir saņemti vai uzkrāti saņemšanai.

1.2. Izdevumi, kas attiecas uz pārskata periodu, - izdevumi, kas radušies pārskata periodā un ir samaksāti vai uzkrāti samaksai.

1.3. Uzkrātie ieņēmumi - ieņēmumi, kuri ir nopelnīti pārskata periodā, bet nav saņemti, jo to saņemšanas termiņš nav iestājies vai ir nokavēts.

1.4. Uzkrātie izdevumi - izdevumi, kuri ir radušies pārskata periodā, bet nav samaksāti, jo to maksāšanas termiņš nav iestājies.

2. Ieņēmumu un izdevumu uzskaites principi

2.1. Kredītiestādes peļņas un zaudējumu aprēķinā jāatspoguļo ieņēmumi un izdevumi, kas attiecas uz pārskata periodu, neatkarīgi no saņemšanas vai maksājumu datuma, ievērojot punktu 2.2., 2.3. nosacījumus.

2.2. Uzkrātie ieņēmumi jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā, ja nepastāv nekādas šaubas par to saņemšanu noteiktajā laikā. Ja uzkrāto ieņēmumu samaksas termiņa nokavējums ir vairāk nekā 90 dienu vai samaksas termiņš nav iestājies, bet kredīts (vai cita veida aktīvi) ir klasificēts zemāk nekā uzraugāmais, kredītiestādei jāpārtrauc uzkrāto ieņēmumu iekļaušana peļņas un zaudējumu aprēķinā.

2.3. Punktā 2.2. minētie kredīti vai cita veida aktīvi uzskatāmi par ieņēmumus nenesošiem, un uzkrātie ieņēmumi, kas iepriekš ir bijuši iekļauti peļņas un zaudējumu aprēķinā, jāizņem no tā, izveidojot speciālos uzkrājumus uzkrātiem ieņēmumiem 100% apjomā.

Turpmāk uzkrātie ieņēmumi par šādiem kredītiem vai cita veida aktīviem jāuzskaita ārpusbilances uzskaitē, neiekļaujot peļņas un zaudējumu aprēķinā.

3. Ieņēmumu un izdevumu uzskaites kārtība

3.1. Kredītiestādei jānodrošina ieņēmumu un izdevumu uzskaite atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajai "Kretītiestāžu bilances, peļņas un zaudējumu aprēķina vispārējai shēmai" (apstiprināta ar Latvijas Bankas padomes 1993.gada 21.septembra lēmumu Nr.10/9).

3.2. Peļņas un zaudējumu aprēķinā uzkrātie ieņēmumi un uzkrātie izdevumi jāuzskaita speciālos kontos atsevišķi no ieņēmumiem un izdevumiem, kas saņemti vai samaksāti.

3.3. Uzkrātie ieņēmumi, ievērojot punkta 2.2. nosacījumus, jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina kontā "Uzkrātie ieņēmumi", bet pēc to reālas saņemšanas - peļņas un zaudējumu aprēķina kontā "Saņemtie ieņēmumi".

3.4. Uzkrātie izdevumi jāuzskaita peļņas un zaudējumu aprēķina kontā "Uzkrātie izdevumi", bet pēc maksāšanas termiņa iestāšanās vai samaksas pirms maksāšanas termiņa iestāšanās - peļņas un zaudējumu aprēķina kontā "Samaksātie izdevumi".

3.5. Uzkrātie ieņēmumi un uzkrātie izdevumi par kredītiem vai cita veida aktīviem un noguldījumiem ārvalstu valūtā jāatspoguļo mēneša bilances pārskatā un peļņas un zaudējumu aprēķinā latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa pārskata mēneša pēdējā datumā.

3.6. Uzkrātie ieņēmumi par kredītiem vai cita veida aktīviem, kuri saskaņā ar punkta 2.3. nosacījumiem atzīti par ieņēmumus nenesošiem, bet iekļauti peļņas un zaudējumu aprēķinā, jāizņem no šī aprēķina ar šādu grāmatojumu:

debets - peļņas un zaudējumu aprēķina konts  "Izdevumi speciāliem uzkrājumiem uzkrātiem ieņēmumiem" kredīts - bilances konts "Speciālie uzkrājumi uzkrātiem ieņēmumiem"

3.7. Kredītiestādes peļņas un zaudējumu aprēķinā izdevumi speciāliem uzkrājumiem, kuri izveidoti uzkrātiem ieņēmumiem, jāuzskaita speciāli šim mērķim paredzētā kontā atsevišķi no izdevumiem speciāliem uzkrājumiem nedrošo parādu pamatsummām.

3.8. Kredītiestādes bilancē speciālie uzkrājumi, kuri izveidoti uzkrātiem ieņēmumiem, jāuzskaita attiecīgajos kontos atsevišķi no parāda pamatsummām izveidotiem speciāliem uzkrājumiem.

3.9. Ja pārskata periodā kredītiestāde saņem uzkrātos ieņēmumus, kuriem iepriekš izveidoti speciālie uzkrājumi, tiek veikti šādi grāmatojumi:

1) debets - bilances konts "Kase", korespondentkonts vai klienta norēķinu konts

kredīts - peļņas un zaudējumu aprēķina konts "Saņemtie ieņēmumi"
2) debets - bilances konts "Speciālie uzkrājumi uzkrātiem ieņēmumiem"  kredīts - peļņas un zaudējumu aprēķina konts "Atskaitījumi no speciāliem uzkrājumiem uzkrātiem ieņēmumiem"
3) debets - peļņas un zaudējumu aprēķina konts "Uzkrātie ieņēmumi"

 kredīts - bilances konts "Uzkrātie ieņēmumi"

3.10. Ja saskaņā ar punkta 2.3 nosacījumiem tiek pārtraukta uzkrāto ieņēmumu iekļaušana peļņas un zaudējumu aprēķinā, uzkrātie ieņēmumi jāuzskaita ārpusbilances uzskaitē individuālajos debitoru subkontos.

3.11. Ja pārskata periodā kredītiestāde saņem uzkrātos ieņēmumus, kuri uzskaitīti ārpusbilances uzskaitē, tie jāiegrāmato peļņas un zaudējumu aprēķina kontā "Saņemtie ieņēmumi", anulējot ierakstu ārpusbilances uzskaitē.

3.12. Kredītiestādes bilancē prasības pret debitoriem, kas rodas par uzkrātiem ieņēmumiem, kā arī saistības pret kreditoriem, kas rodas par uzkrātiem izdevumiem, jāuzskaita attiecīgajos kontos atsevišķi no aizdevuma vai noguldījuma pamatsummas.

3.13. Kredītiestādes iekšējās kontroles sistēmā jāiekļauj ieņēmumu un izdevumu aprēķināšanas, atzīšanas un uzskaites pārbaude.

Latvijas Bankas prezidents E.Repše

11.01.1996