Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā

Izdarīt Pārtikas aprites uzraudzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 7.nr.; 2002, 2., 20.nr.; 2003, 24.nr.; 2004, 14., 23.nr.; 2006, 1.nr.; 2007, 3., 21.nr.; 2008, 3., 5.nr.; 2009, 14.nr.) šādus grozījumus:

1. 4.pantā:

izslēgt sestajā daļā vārdus "vietējā tirgū";

izslēgt 10.1 daļā vārdus "kā arī izvērtē mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām";

papildināt pantu ar piecpadsmito un sešpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(15) Par ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju, par iebilduma paziņojuma lēmuma izsniegšanu un par ģeogrāfiskās izcelsmes norādes grozījuma reģistrāciju maksājama valsts nodeva. Valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

(16) Par nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas kontroles institūcijas apstiprināšanas apliecības izsniegšanu maksājama valsts nodeva. Valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets."

2. 5.pantā:

izteikt pirmo, otro, trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"(1) Pārtikas uzņēmums iesaistās pārtikas apritē, ja tas ir atzīts vai reģistrēts.

(2) Pārtikas uzņēmuma atzīšana ir nepieciešama, ja tas noteikts Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa regulā (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku. Pārtikas uzņēmumu atzīst, atzīšanas numuru piešķir un atzīšanas apliecību pēc uzņēmuma pieprasījuma izsniedz Pārtikas un veterinārais dienests. Par pārtikas uzņēmuma atzīšanas apliecības izsniegšanu maksājama valsts nodeva. Valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

(3) Pārtikas uzņēmums, kura atzīšana nav nepieciešama, var iesaistīties pārtikas apritē, ja tas reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā. Pēc pārtikas uzņēmuma pieprasījuma Pārtikas un veterinārais dienests izsniedz reģistrācijas apliecību. Par pārtikas uzņēmuma reģistrācijas apliecības izsniegšanu maksājama valsts nodeva. Valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

(4) Pārtikas uzņēmumu atzīšanas vai reģistrācijas kārtību nosaka Ministru kabinets."

3. 8.pantā:

izteikt desmito daļu šādā redakcijā:

"(10) Higiēnas prasības primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, kā arī minētās piegādes apjomu nosaka Ministru kabinets.";

izslēgt vienpadsmito daļu;

papildināt pantu ar divpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(12) Kārtību, kādā izsniedz, aptur un atjauno primāro produktu realizācijas atļauju, nosaka Ministru kabinets."

4. Izslēgt 10.panta ceturto un piekto daļu.

5. Papildināt 14.panta ievaddaļu pēc vārdiem "atzīst par" ar vārdu "izplatīšanai".

6. Aizstāt 19.panta sestajā daļā vārdus "Veselības ministrs" ar vārdiem "Ministru kabineta noteikta institūcija".

7. Izteikt 20.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Par uztura bagātinātāju, diētiskās pārtikas un zīdaiņiem paredzēto mākslīgo maisījumu reģistrāciju un par atļaujas izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai tirgū maksājama valsts nodeva. Valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets."

8. 21.panta otrajā daļā:

izslēgt 10.1 punktā vārdus "kā arī mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām";

izslēgt 15.punktu.

9. 22.pantā:

papildināt otrās daļas 4.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Lēmums izpildāms nekavējoties;";

izteikt ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja notikusi vai ir iespējama pārtikas izraisīto slimību vai saindēšanās masveida izplatība, valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors nosaka pārtikas aprites ierobežojumus. Inspektora noteiktie pārtikas aprites ierobežojumi izpildāmi nekavējoties.

(5) Ja rodas draudi cilvēka dzīvībai vai veselībai, valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors ir tiesīgs noteikt ierobežojumus vai aizliegumus pārtikas ievešanai un izplatīšanai Latvijā. Inspektora noteiktie ierobežojumi un aizliegumi izpildāmi nekavējoties.";

papildināt pantu ar septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Lēmums par pārtikas uzņēmuma darbības apturēšanu vai pārtikas izplatīšanu un lēmums par pārtikas atzīšanu par izplatīšanai nederīgu un izņemšanu no apgrozības izpildāms nekavējoties, un tā apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur šā lēmuma darbību."

10. 27.pantā:

aizstāt otrās daļas 2.punktā vārdus "nepieciešams kapitālremonts" ar vārdiem "nepieciešama renovācija";

izteikt septītās daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Šajā pantā minēto Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonu lēmumu vai brīdinājumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur to darbību."

11. Pārejas noteikumos:

izslēgt 3.punkta 15.apakšpunktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 14. un 15.punktu šādā redakcijā:

"14. Šā likuma 4.panta piecpadsmitā un sešpadsmitā daļa, grozījumi 5.panta otrajā un trešajā daļā un 20.panta otrajā daļā stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

15. Līdz šā likuma 8.panta divpadsmitajā daļā minēto Ministru kabineta noteikumu izdošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2010.gada 1.jūlijam ir spēkā šādi Ministru kabineta noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu:

1) 2007.gada 2.oktobra noteikumi Nr.665 "Higiēnas prasības olu apritei nelielā apjomā";

2) 2007.gada 18.decembra noteikumi Nr.875 "Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā"."

Likums Saeimā pieņemts 2009.gada 12.novembrī.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2009.gada 1.decembrī

15.12.2009