Ministru kabineta noteikumi Nr.1219
Rīgā 2009.gada 20.oktobrī (prot. Nr.72 52.§)
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 10.panta 1.punktu
Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 17.jūnija noteikumos Nr.310
"Kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības
prasības" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 93.nr.) šādus
grozījumus:
1. Papildināt noteikumus ar 1.1 punktu šādā redakcijā:
"1.1 Noteikumos lietotie termini:
1.1 1. apdullināšana - process, kas dzīvniekam rada tūlītēju samaņas zudumu, kurš ilgst līdz tā nāvei;
1.1 2. nogalināšana - process, kas izraisa dzīvnieka nāvi;
1.1 3. kaušana - dzīvnieka nāves izraisīšana, nolaižot tam asinis."
2. Papildināt noteikumus ar 11.4.apakšpunktu šādā redakcijā:
"11.4. veic šo noteikumu V 1 nodaļā minētā kaušanas procesa uzraudzību."
3. Papildināt noteikumus ar V 1 nodaļu šādā redakcijā:
64.1 Liellopu un aitu kaušana saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm atļauta kautuvē, kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas Nr. 852/2004/EK par pārtikas produktu higiēnu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas Nr. 853/2004/EK, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, prasībām.
64.2 Šo noteikumu 64.1 punktā minētajā kautuvē, kaujot dzīvnieku saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, nodrošina attiecīgas reliģiskās organizācijas pārstāvja klātbūtni.
64.3 Katru dzīvnieku atsevišķi ievieto attiecīgā mehāniski ierobežojošā un dzīvnieka galvu fiksējošā iekārtā.
64.4 Kaušanu izdara ar īpašu šim nolūkam piemērotu nazi, pārgriežot jugulārās vēnas (v.jugularis externa) un kopējās miega artērijas (a.carotis communis dextra et sinistra).
64.5 Pēc grieziena izdarīšanas nekavējoties veic pēckaušanas apdullināšanu saskaņā ar šo noteikumu 33.1., 36.1., 36.2., 36.3. un 36.4.apakšpunkta prasībām.
64.6 Pirms uzsāk dzīvnieka ādas novilkšanu un iekšējo orgānu atdalīšanu, dienesta pilnvarotais veterinārārsts pārliecinās, vai iestājusies dzīvnieka nāve.
64.7 Atbilstoši šīs nodaļas prasībām kauto dzīvnieku gaļu marķē saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanu."
4. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1993.gada 22.decembra Direktīvas 93/119/EEK par dzīvnieku aizsardzību kaušanas vai nonāvēšanas laikā."
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 30.oktobri.