Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.996

Rīgā 2009.gada 1.septembrī (prot. Nr.55 39.§)
Kārtība, kādā nosaka valstij un pašvaldībām piekrītošo lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama zemes reformas pabeigšanai, kā arī valstij un pašvaldībām piederošo un piekrītošo zemi
Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma
tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nosaka lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama zemes reformas pabeigšanai, kā arī valstij un pašvaldībām piederošo un piekrītošo lauku apvidu un pilsētu zemi.

2. Ministru kabinets izdod rīkojumu par zemes piederību vai piekritību valstij, ja zeme:

2.1. 1940.gada 21.jūlijā piederēja valstij (valsts uzņēmumiem, iestādēm) un atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” zemes reformas laikā ir ierakstāma zemesgrāmatās uz valsts vārda;

2.2. atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” zemes reformas laikā piekrīt valstij un ir ierakstāma zemesgrāmatās uz valsts vārda.

3. Pašvaldības pieņem lēmumu par:

3.1. zemes piederību pašvaldībai, ja zeme 1940.gada 21.jūlijā piederēja pašvaldībai tās pašreizējā administratīvajā teritorijā, bet meža fonda zeme arī citā administratīvajā teritorijā un atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” zemes reformas laikā ir ierakstāma zemesgrāmatās uz pašvaldības vārda;

3.2. zemes piekritību pašvaldībai, ja zeme atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” zemes reformas laikā piekrīt pašvaldībai un ir ierakstāma zemesgrāmatās uz pašvaldības vārda.

4. Zemes reformas pabeigšanai nododama un turpmāk izmantojama neapbūvēta lauku apvidu zeme, kura:

4.1. atbilst likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 4.1 panta trešās daļas un 6.panta pirmās daļas nosacījumiem;

4.2. atbilst likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta otrās daļas nosacījumiem. Zemes reformas pabeigšanai neizmanto zemes vienības, uz kurām atrodas kapsētas, dzīvnieku kapsētas, atkritumu apglabāšanas poligoni, atkritumu izgāztuves un karjeri;

4.3. nav ierakstāma zemesgrāmatās uz pašvaldības vārda saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 3.panta piekto daļu un par kuru pašvaldībai nav jānoslēdz zemes nomas līgums atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25.panta 2.1 un trešajai daļai;

4.4. nav zemes starpgabals atbilstoši Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā noteiktajam un par kuru pašvaldības dome (padome) nav pieņēmusi lēmumu, ka tā ir starpgabals, un tās platība ir vismaz 0,2 ha. Ja zemes vienības platība ir mazāka par 0,2 ha, Valsts zemes dienests Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – kadastra informācijas sistēma) norāda, ka šī zemes vienība ir starpgabals.

5. Valsts zemes dienests sagatavo un elektroniski nosūta šādus kadastra informācijas sistēmas datus (*.xls datnes formātā):

5.1. līdz 2009.gada 10.septembrim ministrijām un valsts akciju sabiedrībai “Privatizācijas aģentūra” (turpmāk – Privatizācijas aģentūra) – par zemesgrāmatā neierakstītajām apbūvētajām un neapbūvētajām zemes vienībām, kas kadastra informācijas sistēmā atzīmētas kā valstij piekrītošas attiecīgo ministriju vai Privatizācijas aģentūras personā;

5.2. līdz 2009.gada 18.septembrim pašvaldībām – par zemesgrāmatā neierakstītajām apbūvētajām un neapbūvētajām zemes vienībām, kas kadastra informācijas sistēmā atzīmētas kā attiecīgajai pašvaldībai vai valstij piekrītošas.

6. Ministrijas un Privatizācijas aģentūra izvērtē šo noteikumu 5.1.apakšpunktā minētos datus un līdz 2009.gada 1.oktobrim (attiecībā uz valsts mežiem un valsts autoceļiem – līdz 2009.gada 1.novembrim) sagatavo un elektroniski nosūta Valsts zemes dienestam informatīvu vēstuli ar precizētiem kadastra informācijas sistēmas datiem (*.xls datnes formātā). Informatīvajā vēstulē norāda:

6.1. vai par zemes vienību jāizdod Ministru kabineta rīkojums par zemes piederību vai piekritību valstij;

6.2. vai uz zemes vienības atrodas attiecīgās ministrijas, tās padotības iestādes vai Privatizācijas aģentūras valdījumā esošas būves, tajā skaitā inženierbūves – ja ministrija vai Privatizācijas aģentūra norāda, ka par zemes vienību jāizdod Ministru kabineta rīkojums par zemes piederību vai piekritību valstij;

6.3. pamatojumu, kāpēc zemes vienība nepiekrīt valstij, – ja ministrija vai Privatizācijas aģentūra norāda, ka par zemes vienību nav jāizdod Ministru kabineta rīkojums par zemes piederību vai piekritību valstij.

7. Valsts zemes dienests, pamatojoties uz informatīvajās vēstulēs norādīto, apkopo ministriju un Privatizācijas aģentūras sniegtos datus un:

7.1. sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par zemes piederību vai piekritību valstij;

7.2. publisko mājaslapā internetā to zemes vienību sarakstu, par kurām ministrija vai Privatizācijas aģentūra norādījusi, ka Ministru kabineta rīkojums par zemes piederību vai piekritību valstij nav jāizdod.

8. Jebkura ministrija, ievērojot likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” nosacījumus, var pretendēt uz šo noteikumu 7.2.apakšpunktā minētajām zemes vienībām. Rīkojuma projektu par minēto zemes vienību piederību vai piekritību valstij sagatavo:

8.1. Valsts zemes dienests, ja attiecīga informācija saņemta līdz 2009.gada 30.novembrim;

8.2. no 2009.gada 1.decembra līdz 2009.gada 30.decembrim – attiecīgās nozares ministrija vai Privatizācijas aģentūra.

9. Tieslietu ministrs šo noteikumu 7.1. un 8.1.apakšpunktā minēto rīkojuma projektu iesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

10. Ministru kabineta rīkojuma projektā par zemes piederību vai piekritību valstij iekļauj to zemes vienību sarakstu, kuras saglabājamas valsts īpašumā un ierakstāmas zemesgrāmatās uz valsts vārda noteiktas ministrijas vai Privatizācijas aģentūras personā. Sarakstā norāda:

10.1. zemes vienības atrašanās vietu (administratīvās teritorijas nosaukumu);

10.2. zemes vienības kadastra apzīmējumu;

10.3. zemes vienības platību atbilstoši kadastra informācijas sistēmas datiem (ietver norādi, ka, veicot zemes vienības kadastrālo uzmērīšanu, zemes vienības platība var tikt precizēta);

10.4. ministrijas, tās padotības iestādes vai Privatizācijas aģentūras valdījumā esošu objektu, kas atrodas uz zemes vienības, un tā identifikatoru (attiecībā uz valsts publiskas lietošanas dzelzceļa infrastruktūru norāda, ka ir valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” apliecinājums, ka zemes vienība atrodas valsts publiskas lietošanas dzelzceļa infrastruktūras zemes nodalījuma joslā).

11. Pašvaldības izvērtē šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētos datus, un pašvaldības dome pieņem lēmumu par pilsētu un lauku apvidus zemes piederību, piekritību vai izmantošanu zemes reformas pabeigšanai. Lēmumā norāda:

11.1. zemes piederību, piekritību vai izmantošanu zemes reformas pabeigšanai;

11.2. zemes vienības atrašanās vietu (administratīvās teritorijas nosaukumu);

11.3. zemes vienības kadastra apzīmējumu;

11.4. zemes vienības platību atbilstoši kadastra informācijas sistēmas datiem (ietver norādi, ka, veicot zemes vienības kadastrālo uzmērīšanu, zemes vienības platība var tikt precizēta);

11.5. ja zeme piekrīt pašvaldībai – pamatojumu, normatīvo aktu, tā pantu, panta daļu, punktu un apakšpunktu.

12. Pēc attiecīgo Ministru kabineta rīkojumu izdošanas un pašvaldības lēmumu pieņemšanas Valsts zemes dienests aktualizē kadastra informācijas sistēmas datus. Zemes vienības, par kurām atbilstoši likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta astotajai daļai līdz 2009.gada 30.decembrim (Rīgas pilsētas pašvaldībā līdz 2010.gada 30.decembrim) nav pieņemts un Valsts zemes dienestam iesniegts pašvaldības domes (padomes) lēmums vai nav izdots Ministru kabineta rīkojums par zemes piederību, piekritību vai izmantošanu zemes reformas pabeigšanai, Valsts zemes dienests ieskaita rezerves zemes fondā.

13. Ja rezerves zemes fondā ieskaitītā zemes vienība ir valstij vai pašvaldībai piederošā vai piekrītošā zeme un tā nepieciešama valsts vai pašvaldības funkciju īstenošanai, pašvaldības dome var pieņemt lēmumu par zemes piederību vai piekritību pašvaldībai un Ministru kabinets var izdot rīkojumu par zemes piederību vai piekritību valstij. Valsts zemes dienests, pamatojoties uz pašvaldības iesniegto lēmumu vai attiecīgās ministrijas sniegto informāciju par Ministru kabineta rīkojuma izdošanu, aktualizē kadastra informācijas sistēmas datus. Šis nosacījums ir spēkā, līdz tiek pieņemts un stājas spēkā likums par rezerves zemes fonda izmantošanu.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2008.gada 17.jūnija noteikumus Nr.453 “Kārtība, kādā nosaka valstij un pašvaldībām piekrītošo lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama zemes reformas pabeigšanai, kā arī valstij un pašvaldībām piederošo un piekrītošo zemi” (Latvijas Vēstnesis, 2008, 98.nr.).

Ministru prezidenta vietā – finanšu ministrs E.Repše

Tieslietu ministrs M.Segliņš
09.09.2009