Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2011. gada 22. novembra noteikumus Nr. 898 "Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām".
Ministru kabineta noteikumi Nr.985

Rīgā 2009.gada 1.septembrī (prot. Nr.55 20.§)
Noteikumi par atkritumu savākšanas, šķirošanas un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietām
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 7.panta 13.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidus, kā arī atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu ierīkošanas un apsaimniekošanas prasības.

2. Noteikumi neattiecas uz bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietām, kuras uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes ierīko fiziskā persona tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai, nodrošinot, ka netiek radīts kaitējums videi, apdraudējums cilvēku dzīvībai un veselībai vai personu mantai.

II. Atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidi

3. Atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas iedala:

3.1. sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktos;

3.2. šķiroto atkritumu savākšanas laukumos;

3.3. atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centros vai stacijās;

3.4. atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punktos;

3.5. videi kaitīgo preču atkritumu savākšanas punktos.

4. Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta dažādu veidu atkritumu dalītai savākšanai un īslaicīgai uzglabāšanai konteineros ne ilgāk kā nedēļu bioloģiski noārdāmiem atkritumiem un sešas nedēļas – pārējiem sadzīves atkritumiem pirms to pārvadāšanas. Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktā nodrošina ne mazāk kā divu veidu atkritumu dalītu savākšanu.

5. Šķiroto atkritumu savākšanas laukums ir speciāli aprīkota norobežota vieta dažādu veidu atkritumu savākšanai un uzglabāšanai konteineros ne ilgāk kā divas nedēļas bioloģiski noārdāmiem atkritumiem un trīs mēnešus – pārējiem sadzīves atkritumiem pirms to apglabāšanas vai pārstrādes. Videi kaitīgo preču atkritumus, bīstamos sadzīves atkritumus, mēbeļu atkritumus un būvniecības atkritumus šķiroto atkritumu laukumā drīkst uzglabāt ne ilgāk par gadu no to savākšanas dienas.

6. Atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrs vai stacija ir speciāli aprīkota vieta dalīti savākto atkritumu pāršķirošanai, lai atlasītu pārstrādei izmantojamos materiālus vai pārkrautu un apstrādātu atkritumus, kas paredzēti transportēšanai lielos attālumos. Atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrā veic vienu no šādām darbībām:

6.1. atkritumu šķirošana un pārkraušana;

6.2. atkritumu šķirošana;

6.3. atkritumu pārkraušana.

7. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta vairāku veidu bīstamo atkritumu savākšanai un īslaicīgai uzglabāšanai ne ilgāk kā trīs mēnešus pirms to apglabāšanas vai pārstrādes.

8. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punkti ārstniecības un veterinārijas iestādēs, kas rada atkritumus, kuru savākšanai un uzglabāšanai noteiktas īpašas prasības, lai novērstu un aizkavētu infekcijas izplatīšanos, ir speciāli aprīkota vieta vai telpa visu attiecīgajā iestādē dalīti savākto bīstamo atkritumu centralizētai uzglabāšanai pirms to nodošanas pārstrādei vai apglabāšanai:

8.1. bīstamos atkritumus, kuri ir infekciozi, uzglabā ne ilgāk kā vienu nedēļu pēc to rašanās. Ja šo atkritumu uzglabāšanai nodrošina 2–8 °C temperatūru, tos uzglabā ne ilgāk kā vienu mēnesi pēc rašanās;

8.2. bīstamos atkritumus, kuri nav infekciozi, uzglabā ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc to rašanās.

9. Videi kaitīgo preču atkritumu savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta normatīvajos aktos par dabas resursu nodokli minēto videi kaitīgo preču atkritumu savākšanai, pieņemšanai un īslaicīgai uzglabāšanai ne ilgākai kā trīs mēnešus pirms to tālākās apstrādes, pārstrādes vai apglabāšanas.

10. Videi kaitīgo preču atkritumus un atsevišķus bīstamos atkritumus drīkst uzglabāt šo noteikumu 5. un 6.punktā minētajās atkritumu savākšanas un šķirošanas vietās, ja atkritumiem tiek nodrošināti atsevišķi konteineri vai arī šie atkritumi tiek uzglabāti atsevišķi no pārējiem atkritumiem.

11. Šķiroto atkritumu savākšanas lau­kuma, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centra vai stacijas, videi kaitīgo preču atkritumu (izņemot izlietotas pārnēsājamas baterijas) savākšanas punkta vai bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukuma operators visas ar atkritumiem veiktās darbības ieraksta reģistrācijas žurnālā (pielikums).

III. Prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu ierīkošanai un apsaimniekošanai

12. Sadzīves atkritumu dalītas savākšanas punktā nodrošina:

12.1. ūdensnecaurlaidīgu laukuma virsmas segumu (piemēram, asfaltu vai betonu);

12.2. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei punktam;

12.3. tādu atkritumu savākšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot atkritumu konteinerus.

13. Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā nodrošina:

13.1. ūdensnecaurlaidīgu laukuma virsmas segumu (piemēram, asfaltu vai betonu);

13.2. tādu atkritumu savākšanas laukuma platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot atkritumu konteinerus vismaz šādiem dalīti savāktiem atkritumu veidiem:

13.2.1. plastmasas atkritumiem, tajā skaitā izlietotajam iepakojumam;

13.2.2. papīram un kartonam, tajā skaitā izlietotajam iepakojumam;

13.2.3. izlietotajam stikla iepakojumam;

13.2.4. cita veida stikla atkritumiem;

13.2.5. sadzīves bīstamajiem atkritumiem. Bīstamajiem atkritumiem nepieciešams aizslēdzams konteiners, kurā izvietotas vairākas tilpnes dažādiem sadzīves bīstamajiem atkritumiem;

13.3. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei laukumam;

13.4. iežogojumu un apgaismojumu;

13.5. laukuma darbībai nepieciešamās būves un iekārtas:

13.5.1. telpas sargam operatoram;

13.5.2. elektroapgādes sistēmu;

13.5.3. ugunsdzēšanas aprīkojumu;

13.6. informāciju par šķiroto atkritumu apsaimniekošanas laukuma īpašnieku un operatoru, laukuma darba laiku un pieņemtajiem atkritumu veidiem.

14. Atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centros vai stacijās papildus šo noteikumu 13.punktā minētajām prasībām ierīko atkritumu pārkraušanas estakādes, paredzot estakāžu uzbrauktuvju un nobrauktuvju slīpumus atbilstoši izmantojamai atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tehnikai, vai citu nepieciešamo aprīkojumu atkritumu pārkraušanai.

15. Atkritumu šķirošanas līnija ir atkritumu šķirošanai paredzēta iekārta, kurā šķirošanas procesā (manuāli vai izmantojot fizikālas metodes) no atkritumiem tiek atdalīti atsevišķi atkritumu veidi. Šīs iekārtas var atrasties atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centros, kā arī atkritumu poligonos.

16. Ja atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrā, stacijā vai atkritumu poligonā ierīko atkritumu šķirošanas līniju, to izvieto klimatiskajiem apstākļiem un šķirošanas līnijas iekārtas tehniskajiem parametriem atbilstošā ēkā.

17. Atkritumu šķirošanas līnijas ap­saim­niekotājs nodrošina regulāru atkritumu šķirošanas līnijas darbības kontroli un personāla apmācību.

18. Ierīkojot atkritumu šķirošanas līniju, nodrošina nepieciešamo aprīkojumu vismaz šādu darbību veikšanai:

18.1. šķirojamo atkritumu iekraušana;

18.2. šķirojamo atkritumu nogādāšana uz konveijeru;

18.3. atkritumu šķirošana;

18.4. metālus saturošu atkritumu atdalīšana;

18.5. atkritumu šķirošanas līnijas tehniskā apkope (piemēram, kāpnes, platformas, margas);

18.6. atkritumu šķirošanā iegūto materiālu presēšana.

19. Videi kaitīgo preču atkritumu savākšanas punktā nodrošina:

19.1. savākšanas vietu elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apsaimniekošanu;

19.2. savākšanas vietu izlietotajām baterijām un akumulatoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem par atsevišķu veidu bīstamo atkritumu apsaimniekošanu;

19.3. ozona slāni noārdošu vielu uzglabāšanu atbilstoši normatīvajiem aktiem par ozona slāni noārdošām vielām un fluorētām siltumnīcefekta gāzēm, kas ir aukstuma aģenti;

19.4. ūdeni un piesārņojošas vielas necaurlaidīgu segumu un pret nokrišņiem noturīgu pārsegumu vai arī ūdensnecaurlaidīgus atkritumu uzglabāšanas konteinerus smēreļļu un eļļas filtru atkritumu savākšanas un uzglabāšanas vietās;

19.5. tādu videi kaitīgo preču atkritumu savākšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot visu veidu videi kaitīgo preču atkritumu konteinerus;

19.6. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei punktam.

20. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punktos nodrošina ūdeni un piesārņojošas vielas necaurlaidīgu segumu un pret nokrišņiem noturīgu pārsegumu vai arī ūdensnecaurlaidīgus atkritumu uzglabāšanas konteinerus.

IV. Prasības bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas vietu ierīkošanai un apsaimniekošanai

21. Bioloģiski noārdāmu sadzīves atkritumu kompostēšanai (bioloģiski noārdāmo atkritumu aeroba apstrāde atmosfēras skābekļa klātbūtnē kontrolētos apstākļos, izmantojot mikroorganismus) ierīko atkritumu kompostēšanas laukumus. Bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukums var atrasties sadzīves atkritumu poligona teritorijā.

22. Bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukumā pieņem atkritumus, kuri ir norādīti atkritumu kompostēšanas laukuma darbībai izsniegtajā atļaujā A vai B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai.

23. Bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukumā, ja tas atrodas ārpus sadzīves atkritumu poligona, nodrošina:

23.1. virszemes ūdeņu savākšanas sistēmu (tajā skaitā smilšu uztvērējus) savākto virszemes ūdeņu izsmidzināšanai uz komposta kaudzēm vai novadīšanai poligona infiltrāta uzkrāšanas iekārtās, lai veiktu priekšattīrīšanu pirms novadīšanas uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām;

23.2. ūdensnecaurlaidīgu segumu, lai nepieļautu gruntsūdeņu un pazemes ūdeņu piesārņošanu, nodrošinot, ka ekspluatācijas laikā maksimālais gruntsūdens līmenis ir zemāks par vienu metru no laukuma pamatnes;

23.3. koku un krūmu stādījumu ap bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukumu;

23.4. iežogojumu un apgaismojumu;

23.5. laukuma darbībai nepieciešamās būves un iekārtas:

23.5.1. svarus ievesto un izvesto kravu svara reģistrācijai;

23.5.2. telpas sargam operatoram;

23.5.3. elektroapgādes sistēmu;

23.5.4. ugunsdzēšanas aprīkojumu;

23.5.5. ūdensapgādes sistēmu;

23.6. informāciju par bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukuma īpašnieku un operatoru, laukuma darba laiku un pieņemtajiem atkritumu veidiem.

24. Ja bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas laukumu ierīko atkritumu poligona teritorijā, savāktos virszemes ūdeņus izsmidzina uz komposta kaudzēm vai novada poligona infiltrāta uzkrāšanas iekārtās.

25. Lai veicinātu bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu kompostēšanas procesu, izmanto komposta materiālu smalcināšanas, sajaukšanas un maisīšanas iekārtas, kā arī nodrošina regulārus komposta materiāla temperatūras mērījumus un mitrināšanu.

V. Noslēguma jautājumi

26. Šo noteikumu 5. un 6.punktā minētās atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas drīkst ierīkot slēgtās un rekultivētās sadzīves atkritumu izgāztuvēs, kuras ir slēgtas un rekultivētas atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu poligonu ierīkošanu, atkritumu poligonu un izgāztuvju apsaimniekošanu, slēgšanu un rekultivāciju.

27. Ja atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas vai bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietas ir nodotas ekspluatācijā vai to būvprojekti likumā noteiktā kārtībā akceptēti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, minēto vietu īpašnieki nodrošina to atbilstību šo noteikumu prasībām ar 2014.gada 1.janvāri.

28. Personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir šo noteikumu 3.punktā minētās atkritumu savākšanas un sķirošanas vietas, kuru darbībai nav nepieciešamas normatīvajos aktos par atkritumu apsaimniekošanas atļauju izsniegšanas, pagarināšanas, pārskatīšanas un anulēšanas kārtību noteiktās atļaujas, nodrošina atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu uzturēšanu atbilstoši attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Ministru prezidenta vietā – finanšu ministrs E.Repše

Vides ministrs R.Vējonis
Pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 1.septembra noteikumiem Nr.985

KN985-PIEL1_PAGE_1.JPG (80229 bytes)

KN985-PIEL1_PAGE_2.JPG (61616 bytes)

Vides ministrs R.Vējonis
09.09.2009