Tiesību akts: zaudējis spēku
Ministru kabineta noteikumi Nr.747

Rīgā 2009.gada 7.jūlijā (prot. Nr.47 31.§)
Kārtība, kādā, izstrādājot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam, tiek paredzētas valsts saistības par garantijām, kas sniegtas atbilstoši lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām, kā arī izsniegto garantiju uzraudzības kārtība
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā, izstrādājot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam, tiek paredzētas valsts saistības par garantijām, kas sniegtas atbilstoši lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām, un kārtību, kādā Zemkopības ministrija uzrauga šo programmu ietvaros izsniegtās valsts akciju sabiedrības “Lauku attīstības fonds” (turpmāk – fonds) garantijas.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. garantija – fonda saistības kompensēt kredītiestādei neatmaksāto kredīta ņēmēja kredīta pamatsummas daļu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtību, sadarbības līgumu un garantijas līgumu;

2.2. valsts saistības – likumā par valsts budžetu kārtējam gadam plānotais valsts nodrošinājums kredītiestādēm par fonda sniegtajām garantijām kredīta ņēmējam no kredītiestādes līdzekļiem piešķirtajiem kredītiem.

II. Valsts saistību apmēra noteikšana un plānošana kārtējā gada valsts budžetā

3. Zemkopības ministrija, izstrādājot valsts budžeta pieprasījumu kārtējam gadam, plāno izsniedzamo valsts saistību apmēru atbilstoši lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām un fonda iesniegto dokumentu izvērtējumam.

4. Lai noteiktu šo noteikumu 3.punktā minēto izsniedzamo valsts saistību apmēru, fonds 10 darbdienu laikā pēc Zemkopības ministrijas pieprasījuma saņemšanas iesniedz šādus dokumentus:

4.1. valsts saistību pieprasījumu;

4.2. fonda pēdējā ceturkšņa finanšu pārskatu;

4.3. zvērināta revidenta pārbaudītu fonda iepriekšējā gada pārskatu;

4.4. informāciju par fonda spēkā esošajām garantijām;

4.5. informāciju par izpildītajām garantiju saistībām;

4.6. informāciju par izveidoto uzkrājumu apjomu;

4.7. sarakstu ar kredītiestādēm, ar kurām ir noslēgti sadarbības līgumi;

4.8. fonda finansiālās darbības attīstības perspektīvu un risku novērtējumu.

5. Zemkopības ministrija izvērtē šo noteikumu 4.punktā minētos dokumen­tus un, sagatavojot valsts budžeta pieprasījumu kārtējam gadam, iesniedz Finanšu ministrijā fonda iepriekšējā gada darbības izvērtējumu, informāciju par izsniedzamo valsts saistību apmēru nākamajam gadam par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu ietvaros sniegtajām garantijām, kā arī šo noteikumu 4.punktā minēto dokumentu kopijas.

6. Finanšu ministrija kārtējā gada valsts budžeta sagatavošanas procesā izvērtē Zemkopības ministrijas iesniegto valsts saistību pieprasījumu un tā pamatojuma dokumentus un likumprojektā par valsts budžetu kārtējam gadam plāno valsts saistības fondam par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu ietvaros sniegtajām garantijām.

7. Valsts saistības par garantijām, kas sniegtas atbilstoši lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām, iestājas, pamatojoties uz tiesu izpildītāja sastādītu aktu, ar kuru konstatēts, ka fonda rīcībā nav pietiekamu līdzekļu, lai noteiktajā apmērā izmaksātu kompensācijas kredītiestādei par kredītu ņēmēju neatmaksātajiem kredītiem.

III. Valsts saistību uzraudzība par sniegtajām garantijām

8. Valsts saistību uzraudzību par garantijām, kas sniegtas atbilstoši lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām, īsteno Zemkopības ministrija.

9. Zemkopības ministrija uzrauga un kontrolē fonda darbības atbilstību šiem noteikumiem, normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtību, kā arī lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmām un citiem normatīvajiem aktiem.

10. Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu darbības laikā fonds iesniedz Zemkopības ministrijā šādu informāciju:

10.1. katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam – par iepriekšējo mēnesi:

10.1.1. sarakstu par jaunajiem garantiju līgumiem, norādot garantijas saņēmēju, garantijas apjomu, kredītiestādi, kas izsniegusi aizdevumu, un aizdevuma apjomu;

10.1.2. sarakstu par katra garantētā aizdevuma saņēmēja veiktajām aizdevuma atmaksām, garantētās aizdevuma daļas samazinājuma apjomu, fonda izpildītajām garantiju saistību atmaksām, atlikušo aizdevuma pamatsummu un atlikušo aizdevuma garantētās pamatsummas apjomu;

10.1.3. informāciju par izveidoto uzkrājumu apjomu;

10.1.4. informāciju par fonda garantēto kredītu maksājumu kavējumiem un līgumu laušanu;

10.2. katru gadu līdz 30.aprīlim, 31.jūlijam, 31.oktobrim un 31.janvārim – attiecīgi par trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem:

10.2.1. bilanci, peļņas vai zaudējumu aprēķinu un naudas plūsmas pārskatu;

10.2.2. pārskatu par lauksaimniecības un lauku attīstības garantijām (ietverot šo noteikumu 10.1.1. un 10.1.2.apakšpunktā minēto informāciju par visām fonda izsniegtajām garantijām), kā arī informāciju par pašu kapitāla lielumu;

10.2.3. informāciju par organizatoriskajām un strukturālajām izmaiņām;

10.3. katru gadu līdz 1.maijam:

10.3.1. zvērināta revidenta pārbaudītu iepriekšējā gada pārskatu;

10.3.2. šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minēto informāciju par iepriekšējo gadu;

10.3.3. informāciju par vidējo izsniegto kredītgarantiju summu vienam saņēmējam par iepriekšējo gadu;

10.4. pēc Zemkopības ministrijas pieprasījuma – papildu informāciju par fonda finansiālo stāvokli.

11. Ja fonds zaudē 30 % no pašu kapitāla, salīdzinot ar pēdējo augstāko pašu kapitāla līmeni, zemkopības ministrs iesniedz Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu īstenošanu un priekšlikumus par fonda turpmāko darbību.

12. Šo noteikumu 11.punktā minētajā situācijā fonds neuzņemas jaunas saistības un nekavējoties pārtrauc jaunu garantiju izsniegšanu.

13. Pamatojoties uz fonda sniegto informāciju un tā darbības analīzi, Zemkopības ministrijai ir tiesības pieņemt lēmumu par fonda darbības apturēšanu kredītu garantēšanā uz noteiktu laiku līdz jautājuma izskatīšanai Ministru kabinetā.

14. Zemkopības ministrs reizi trijos gados informē Ministru kabinetu par valsts saistībām, kas izsniegtas lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu īstenošanai.

IV. Fonda uzdevumi valsts saistību uzraudzības nodrošināšanai

15. Fonds izveido un uztur datubāzi par sniegtajām garantijām lauksaim­niecības un lauku attīstības pasākumiem.

16. Datubāzes izveides mērķis ir nodrošināt vienotu pieprasīto, izsniegto un aktuālo kredītu garantiju uzskaiti.

17. Datubāzē iekļauj šādu informāciju:

17.1. informāciju par garantiju pieprasītājiem un saņēmējiem;

17.2. informāciju par izsniegtajiem kredītiem un garantijām;

17.3. kredītiestāžu sniegto informāciju par izsniegtajiem kredītiem, kredītu atmaksu un dzēstajām kredītsaistībām.

18. Informāciju datubāzē iekļauj triju darbdienu laikā pēc tam, kad tā ir kļuvusi zināma fondam.

19. Fonda valde ir atbildīga par datubāzē iekļautās informācijas pilnīgumu, tās sav­laicīgu aktualizēšanu un uzturēšanu.

20. Gaidāmo garantiju saistību izpildei fonds veido uzkrājumus un uzraugāmo kredītņēmēju sarakstu.

21. Ja fonds ir saņēmis kredītiestādes paziņojumu, ka neattaisnoti maksājumu kavējumi par fonda garantēto kredītu pārsniedz 30 dienas, tas garantiju saņēmēju iekļauj uzraugāmo kredītņēmēju sarakstā.

22. Uzkrājumi tiek veidoti, ja saņemts kredītiestādes paziņojums, ka neattaisnoti maksājumu kavējumi par fonda garantēto kredītu pārsniedz 60 dienas. Lēmumu par uzkrājumu veidošanu pieņem fonds, pamatojoties uz kredītiestāžu sniegto informāciju.

23. Fonds veido uzkrājumus no pārskata periodā aprēķinātās peļņas, bet, ja tās nepietiek, – no fonda rezerves kapitāla.

24. No brīža, kad fonds ir konstatējis, ka pārskata perioda peļņa nav pietiekama nepieciešamo uzkrājumu veidošanai, tas triju darbdienu laikā par to informē Zemkopības ministriju, kā arī iesniedz prognozi par pārskata gadā iespējamajiem uzkrājumiem un gaidāmo peļņu vai zaudējumiem.

25. Lai nodrošinātu likumā par valsts budžetu kārtējam gadam uzņemto saistību finanšu uzskaiti par fonda sniegtajām kredītu garantijām, fonds lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu darbības laikā attiecīgajos termiņos sniedz Finanšu ministrijai šo noteikumu 10.1., 10.2. un 10.3.apakšpunktā minēto informāciju.

V. Noslēguma jautājums

26. Lai nodrošinātu likumā par valsts budžetu kārtējam gadam uzņemto saistību finanšu uzskaiti par fonda sniegtajām kredītu garantijām, ko fonds lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmu ietvaros izsniedzis pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, fonds mēneša laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā iesniedz Finanšu ministrijā sarakstu par iepriekš noslēgtajiem garantiju līgumiem, norādot garantijas saņēmēju, sākotnējo un atlikušo garantijas apjomu, kredītiestādi, kas izsniegusi aizdevumu, un aizdevuma apjomu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
15.07.2009