Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 21.05.2011. - 31.12.2013. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumus Nr. 1108 "Kārtība, kādā, muitojot preces, elektroniski iesniedz muitas normatīvajos aktos noteiktās deklarācijas".
Ministru kabineta noteikumi Nr.581

Rīgā 2009.gada 17.jūnijā (prot. Nr.43 76.§)
Kārtība, kādā, muitojot preces, elektroniski iesniedz muitas deklarācijas
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 4.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā, muitojot preces, normatīvajos aktos par muitu noteiktās deklarācijas (turpmāk – muitas deklarācijas) iesniedz elektroniski.

2. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina iespēju:

2.1. elektroniski iesniegt un parakstīt muitas deklarācijas Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (turpmāk – elektroniskā deklarēšanas sistēma (EDS)) tādu muitas procedūru deklarēšanai, kuras ir pieejamas, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) funkcionalitāti;

2.2. elektroniski iesniegt muitas deklarācijas Automatizētās muitas datu apstrādes sistēmā (ASYCUDA), kas pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā (turpmāk – sistēma ASYCUDA), tādu muitas procedūru deklarēšanai, kuras nav pieejamas, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmas funkcionalitāti.

3. Lai muitas deklarācijas iesniegtu elektroniski, persona noslēdz līgumu ar Valsts ieņēmumu dienestu. Līgums ar Valsts ieņēmumu dienestu nav jāslēdz, ja persona muitas deklarāciju iesniedz parakstītu ar drošu elektronisko parakstu saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu.

4. Ja muitas deklarāciju iesniedz un paraksta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), personas lietotāja identifikatoru un paroli uzskata par personas paraksta aizstājēju.

5. Sistēmā ASYCUDA iesniegtu muitas deklarāciju neuzskata par parakstītu un papildus tai iesniedz attiecīgu muitas deklarāciju papīra formā, kuru persona apliecinājusi ar parakstu.

6. Persona, kura muitas deklarāciju iesniedz un paraksta elektroniski, glabā ar attiecīgo deklarāciju saistītos dokumentus vismaz trīs gadus (ja citos normatīvajos aktos attiecībā uz konkrētajiem grāmatvedības organizācijas dokumentiem nav noteikts citādi), kā arī pēc muitas iestādes amatpersonas pieprasījuma iesniedz ar muitas deklarāciju saistītos dokumentus.

(MK 17.05.2011. noteikumu Nr.372 redakcijā)

7. Atļaujas preču deklarēšanai elektroniskā veidā, kas izsniegtas saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumiem Nr.999 “Kārtība, kādā izsniedzamas atļaujas muitas deklarāciju iesniegšanai elektroniskā veidā”, ir spēkā līdz 2010.gada 1.jūlijam.

8. Līdz 2009.gada 1.novembrim muitas deklarācijas sistēmā ASYCUDA iesniedz Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.999 “Kārtība, kādā izsniedzamas atļaujas muitas deklarāciju iesniegšanai elektroniskā veidā” noteiktajā kārtībā.

9. No 2009.gada 1.novembra līdz 2010.gada 1.jūlijam muitas deklarācijas sistēmā ASYCUDA drīkst iesniegt gan Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.999 “Kārtība, kādā izsniedzamas atļaujas muitas deklarāciju iesniegšanai elektroniskā veidā”, gan šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

10. Muitas deklarācijas tādu muitas procedūru deklarēšanai, kuras ir pieejamas, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmas funkcionalitāti, no 2009.gada 1.jūlija iesniedz šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

11. Ar 2010.gada 1.jūliju atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumus Nr.999 “Kārtība, kādā izsniedzamas atļaujas muitas deklarāciju iesniegšanai elektroniskā veidā”.

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše
21.05.2011