Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.08.2009. - 31.12.2009. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 27. jūlija noteikumus Nr. 703 "Kārtība, kādā sniedz un uzrauga galvojumu par valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" saistībām".
Ministru kabineta noteikumi Nr.434

Rīgā 2009.gada 12.maijā (prot. Nr.31 43.§)
Kārtība, kādā sniedz un uzrauga galvojumu par valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” saistībām
Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 37.panta sesto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā finanšu ministrs valsts vārdā sniedz galvojumu par valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” (turpmāk – Privatizācijas aģentūra) saistībām, lai samazinātu vispārējos ekonomiskos riskus, izvairītos no sociālekonomiskās krīzes vai mazinātu tās ietekmi un nodrošinātu finanšu līdzekļu pieejamību ārkārtas situācijā, un kārtību, kādā tiek uzraudzīta valsts galvoto saistību izpilde.

II. Galvojuma saņemšanai nepieciešamie dokumenti, dokumentu izvērtēšana un līgumu noslēgšana

2. Galvojumu sniedz par Privatizācijas aģentūras saistībām, kas izriet no 2009.gada 16.aprīlī noslēgtā Akcionāru līguma starp Privatizācijas aģentūru, akciju sabiedrību “Parex banka”, Latvijas Republiku un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku un 2009.gada 23.jūlijā noslēgtā Akcionāru līguma starp Privatizācijas aģentūru, akciju sabiedrību “Parex banka”, Latvijas Republiku un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku jaunajā redakcijā ar grozījumiem (turpmāk – akcionāru līgums), kā arī 2009.gada 16.aprīlī noslēgtā Akciju pirkuma līguma starp Privatizācijas aģentūru, akciju sabiedrību “Parex banka”, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku un Latvijas Republiku un 2009.gada 23.jūlijā noslēgtā Akciju pirkuma līguma starp Privatizācijas aģentūru, akciju sabiedrību “Parex banka”, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku un Latvijas Republiku jaunajā redakcijā ar grozījumiem (turpmāk – akciju pirkuma līgums). Galvojums ietver arī Privatizācijas aģentūras tiesību un saistību pārņēmēja saistības, kas izriet no akcionāru līguma un akciju pirkuma līguma.

(MK 28.07.2009. noteikumu Nr.838 redakcijā)

3. Privatizācijas aģentūras saistību maksimālā summa, par kurām sniedz galvojumu, ir 89 000 000 latu.

4. Lai saņemtu galvojumu, Privatizācijas aģentūra iesniedz Finanšu ministrijā šādus dokumentus:

4.1. galvojuma sniegšanas pieprasījumu;

4.2. pēdējā gada finanšu pārskatu ar zvērināta revidenta atzinumu.

5. Finanšu ministrs 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 4.punktā minēto dokumentu saņemšanas izvērtē iesniegtos dokumentus, kā arī akcionāru līgumā un akciju pirkuma līgumā ietvertos nosacījumus un sagatavo lēmuma projektu par galvojuma sniegšanu vai par atteikumu sniegt galvojumu.

6. Ja sagatavots lēmuma projekts par galvojuma sniegšanu, finanšu ministrs vienas darbdienas laikā pēc lēmuma projekta sagatavošanas nosūta to saskaņošanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

7. Ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pret galvojuma sniegšanu neiebilst, finanšu ministrs pieņem lēmumu par galvojuma sniegšanu, paraksta galvojuma līgumu un slēdz galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgumu ar Privatizācijas aģentūru.

8. Galvojuma līgums un galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgums stājas spēkā, ja Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu par plānotā atbalsta atbilstību Eiropas Kopienas dibināšanas līgumam.

9. Ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pret galvojuma sniegšanu iebilst, finanšu ministrs triju darbdienu laikā pēc Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iebildumu saņemšanas nosūta Privatizācijas aģentūrai lēmumu par atteikumu sniegt galvojumu, pievienojot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atteikumu.

III. Galvojuma uzraudzība

10. Galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgumā nosaka pienākumu Privatizācijas aģentūrai iesniegt Finanšu ministrijā šādu informāciju:

10.1. par valsts galvoto saistību iestāšanās iespējamību un apmēru, iespējamo saistību apmēra izmaiņām, kā arī saistību izpildes datumu – ne vēlāk kā vienas darbdienas laikā pēc attiecīgās informācijas iegūšanas;

10.2. divas darbdienas pirms saistību izpildes datuma – apstiprinājumu, ka Privatizācijas aģentūra veiks atbilstošo saistību izpildi attiecīgajā apmērā;

10.3. saistību izpildes dienā – maksājumu apliecinošu dokumentu, ka saistības ir izpildītas;

10.4. divu darbdienu laikā – apstip­rinājumu no galvojuma ņēmēja, ka Privatizācijas aģentūras saistības ir dzēstas;

10.5. informāciju par to, ka Privatizācijas aģentūra pilnīgi vai daļēji nevarēs veikt jebkuru maksājumu saskaņā ar akcionāru līgumu, akciju pirkuma līgumu vai galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgumu, – ne vēlāk kā vienas darbdienas laikā pēc attiecīgās situācijas konstatēšanas;

10.6. katru gadu līdz 15.maijam – zvērināta revidenta pārbaudītu iepriekšējā gada pārskatu;

10.7. katru gadu līdz 30.aprīlim, 31.jūlijam un 31.oktobrim – ceturkšņa darbības rezultātus (bilanci, peļņas vai zaudējumu aprēķinu un naudas plūsmas pārskatu);

10.8. papildu informāciju par galvoto saistību iestāšanās iespējamības izmaiņām un Privatizācijas aģentūras finansiālo stāvokli (pēc Finanšu ministrijas pieprasījuma).

11. Galvojuma apkalpošanas un uzrau­dzības līgumā nosaka kārtību, kādā Privatizācijas aģentūra atlīdzina izdevumus (tai skaitā visas samaksātās summas), ja Latvijas Republikai kā galviniekam iestājas saistības, kas izriet no šo noteikumu 2.punktā minēto līgumu saistībām.

12. Galvojuma līguma darbības laikā Valsts kase kārto galvojuma finanšu uzskaiti un reģistrē visus norēķinus un finanšu saistības saskaņā ar galvojuma līgumu un galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgumu.

IV. Noslēguma jautājums

13. Noteikumi ir spēkā līdz 2009.gada 31.decembrim.

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše
01.08.2009