Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Par Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes grozījumiem

1.pants. Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes sapulces 2006.gada 21.novembrī pieņemtie Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes grozījumi ar šo likumu tiek apstiprināti.

2.pants. Līdz ar likumu izsludināmi Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes grozījumi.

Likums Saeimā pieņemts 2009.gada 23.aprīlī.

Valsts prezidenta vietā

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2009.gada 13.maijā

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2009.gada 27.maiju.


 

Pieņemti

Latvijas Kultūras akadēmijas

Satversmes sapulcē

2006.gada 21.novembrī

Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes grozījumi

Izdarīt Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmē (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2005, 8.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "šķīrējtiesa" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Akadēmiskā šķīrējtiesa" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt 1.punktā vārdu "iestāde" ar vārdu "institūcija".

3. Aizstāt 6.punktā vārdus "publisko tiesību juridiska persona" ar vārdiem "atvasināta publiska persona".

4. Aizstāt II nodaļas nosaukumā vārdu "uzņēmumi" ar vārdu "komercsabiedrības".

5. 14.punktā:

izteikt 14.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.6. ievēlē akadēmiskā personāla pārstāvjus Akadēmiskajā šķīrējtiesā un atceļ tās locekļus;";

papildināt 14.7.apakšpunktu pēc vārda "apstiprina" ar vārdiem "Satversmes sapulces".

6. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Satversmes sapulci 50 cilvēku sastāvā uz trim gadiem ievēlē no akadēmiskā personāla, studējošiem un vispārējā personāla tām iedalīto vietu apjomā proporcionālas pārstāvniecības nodrošināšanai. Izvirzīt minēto personāla grupu pārstāvju kandidatūras un par viņiem balsot var tikai attiecīgās grupas personāls. Vēlēšanas notiek aizklāti, ar biļeteniem, kuros norādīti visi izvirzītie kandidāti. Akadēmiskā personāla īpatsvars Satversmes sapulcē nedrīkst būt mazāks par 60% (30 delegāti) un studējošo īpatsvars - ne mazāks par 20% (10 delegāti). Satversmes sapulces delegātu var atsaukt tā personāla pārstāvju grupa, kura viņu ievēlējusi. Studējošo pārstāvi Satversmes sapulcē atbilstoši savam nolikumam atsauc Akadēmijas Studējošo paš­pārvalde. Satversmes sapulces dalībnieks ir atsaukts, ja par tā atsaukšanu nobalso ne mazāk kā 75% no personāla, kuram ir tiesības ievēlēt attiecīgo Satversmes sapulces delegātu. Satversmes sapulci sasauc Rektors vai Senāts ne retāk kā reizi gadā. Satversmes sapulces sasaukšanas un norises kārtību nosaka Satversmes sapulces nolikums."

7. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Akadēmijas Senātā ir 20 senatori, no kuriem 15 ir akadēmiskā personāla pārstāvji, četri - studējošo pārstāvji un viens - vispārējā personāla pārstāvis."

8. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Senatorus, aizklāti balsojot, ievēlē Akadēmijas Satversmes sapulce uz trim gadiem no Akadēmijas personāla locekļiem. Vispārējā un akadēmiskā personāla pārstāvjus un studējošos Senātā ievēlē tikai tie Satversmes sapulces dalībnieki, kuri ir attiecīgās kategorijas personāla locekļi. Senatoru atsauc Satversmes sapulce, ja to rakstveidā ierosina 1/2 tās personāla grupas, kas viņu ievēlējusi. Studējošo pārstāvjus Senātā atbilstoši savam nolikumam ievēlē un atsauc no tā Akadēmijas Studējošo pašpārvalde. Ja senators pārtrauc darba vai studiju attiecības ar Akadēmiju, tad viņam izbeidzas Senāta locekļa pilnvaras un tie Satversmes sapulces dalībnieki, kuri ir attiecīgās kategorijas personāla locekļi, ievēlē jaunu senatoru. Senāta darbību reglamentē Satversmes sapulces apstiprināts nolikums."

9. Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

"24. Akadēmijas Padomnieku konventu atbilstoši Augstskolu likumam dibina pēc Akadēmijas Senāta iniciatīvas vai izglītības un zinātnes ministra pieprasījuma uz trim gadiem. Akadēmijas Padomnieku konventa locekļus ievēlē Akadēmijas Senāts. Padomnieku konventu vada tā priekšsēdētājs."

10. Izslēgt 31.punktu.

11. Papildināt 33.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Rektorāta sanāksmēs ir tiesīgi piedalīties Akadēmijas Studējošo pašpārvaldes pārstāvji."

12. Izteikt 35., 36. un 37.punktu šādā redakcijā:

"35. Akadēmijas Akadēmiskā šķīrējtiesa izskata akadēmiskā personāla un studējošo iesniegumus par Akadēmijas Satversmē noteikto akadēmisko tiesību ierobežojumiem, strīdus starp Akadēmijas amatpersonām, struktūrvienību pārvaldes institūcijām, kas atrodas pakļautības attiecībās, kā arī citus jautājumus, kas ietilpst tās kompetencē saskaņā ar Augstskolu likumu.

36. Akadēmiskā šķīrējtiesa darbojas trīs cilvēku sastāvā, no kuriem divus uz trim gadiem ievēlē Satversmes sapulce no akadēmiskā personāla vidus. Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvā nedrīkst būt Akadēmijas administratīvā personāla pārstāvji. Studējošo pārstāvi no Akadēmijas studējošo vidus Akadēmiskajā šķīrējtiesā uz trim gadiem ievēlē Akadēmijas Studējošo paš­pārvalde.

37. Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus, kurus apstiprina Senāts, izpilda administrācija. Akadēmiskās šķīrējtiesas locekļi par savu darbību atbild Satversmes sapulcei. Pēc darba devēja ini­ciatīvas Akadēmiskās šķīrējtiesas locekļus no darba var atlaist tikai ar Satversmes sapulces piekrišanu. Akadēmisko šķīrējtiesu vai tās locekli atsauc Satversmes sapulce pēc Senāta vai 2/3 Satversmes sapulces dalībnieku pieprasījuma vai Akadēmijas Studējošo pašpārvaldes pieprasījuma par studējošo pārstāvja atsaukšanu. Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus - administratīvos aktus - var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Pārējie Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumi, kuri nav administratīvie akti, nav pārsūdzami."

13. Izteikt 39.punktu šādā redakcijā:

"39. Revīzijas komisijas trīs locekļus uz trim gadiem ievēlē Akadēmijas Satversmes sapulce. Revīzijas komisijā nedrīkst būt administratīvā personāla pārstāvji. Vienu studējošo pārstāvi Revīzijas komisijā atbilstoši savam nolikumam uz trim gadiem ievēlē un atsauc Akadēmijas Studējošo paš­pārvalde."

14. Izteikt 50.punktu šādā redakcijā:

"50. Fakultātes darbību reglamentē Senāta apstiprināts nolikums, kas nosaka fakultātes darbības principus.

50.1. Akadēmija saskaņā ar Augstskolu likumu, Valsts pārvaldes iekārtas likumu, šo Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem ar Senāta lēmumu var izveidot iestādi, t.sk. publisku aģentūru vai filiāli, kas darbojas saskaņā ar Senāta apstiprinātu nolikumu. Akadēmijas koledžu izveido, kā arī likvidē vai reorganizē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

50.2. Akadēmija saskaņā ar Augstskolu likumu, Komerclikumu, šo Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem ar Senāta lēmumu var nodibināt komercsabiedrību, kas darbojas saskaņā ar Senāta apstiprinātiem un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētiem statūtiem.

50.3. Akadēmijas iestādi, t.sk. publisku aģentūru, filiāli vai komercsabiedrību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reorganizē vai likvidē ar Akadēmijas Senāta lēmumu."

15. Izteikt 51.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"51.1. akadēmiskais personāls - Akadēmijā akadēmiskajos amatos ievēlētie darbinieki."

16. Izslēgt 51.2.apakšpunktā vārdus "kuram Akadēmija ir pamatdarba vieta".

17. Izslēgt 66.punktā vārdus "zinātnē, mākslā".

18. Papildināt 69.punktu ar teikumu šādā redakcijā: "Profesoru štata vietu skaitu nosaka Akadēmijas Senāts."

19. Izteikt 78.punktu šādā redakcijā:

"78. Tiesības studēt Akadēmijā nosaka Augstskolu likums. Imatrikulācija notiek saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izstrādātiem un Akadēmijas Senāta apstiprinātiem Uzņemšanas noteikumiem. Ja reflektantu skaits ir lielāks par izsludināto studiju vietu skaitu, studējošo atlasi veic konkursa kārtībā atbilstoši iestājpārbaudījumu rezultātiem."

20. Papildināt 81.punkta otro teikumu pēc vārdiem "viņu studijām" ar vārdiem "un iespējamo karjeru".

21. Izteikt 83.punkta 83.2. un 83.3.apakš­punktu šādā redakcijā:

"83.2. Studējošo pašpārvalde Akadēmijas un citās valsts institūcijās pārstāv studējošo intereses akadēmiskās, materiālās un kultūras dzīves jautājumos. Akadēmijas pienākums ir atbalstīt un sekmēt studējošo paš­pārvaldes darbību. Studējošo paš­pārvaldi no Akadēmijas budžeta finansē Augstskolu likumā noteiktajā apmērā. Šos līdzekļus Studējošo pašpārvalde izmanto savu Augstskolu likumā noteikto funkciju veikšanai.

83.3. Akadēmijas Senātā, fakultātes domē un Satversmes sapulcē pārstāvētajiem studējošiem ir veto tiesības jautājumos, kas saistīti ar studējošo interesēm. Pēc veto piemērošanas jautājumu izskata saskaņošanas komisija, ko izveido attiecīgā vadības institūcija ar klātesošo divu trešdaļu balsu vairākumu."

22. Izteikt 84.punktu šādā redakcijā:

"84. Akadēmijas īpašumā vai tās valdījumā var būt zeme, cits nekustamais, kustamais un intelektuālais īpašums, kā arī naudas līdzekļi Latvijā un ārvalstīs saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Akadēmijai ir tiesības rīkoties ar savu īpašumu šajā Satversmē norādīto mērķu sasniegšanai. Akadēmijas īpašums tiek pārvaldīts nošķirti no tai valdījumā nodotā valsts īpašuma."

23. Aizstāt 87.punktā vārdu "uzņēmējdarbību" ar vārdiem "saimniecisko darbību".

24. Izteikt 90.punktu šādā redakcijā:

"90. Lēmumu par Akadēmijas reorganizāciju vai likvidāciju pieņem Ministru kabinets pēc izglītības un zinātnes ministra vai kultūras ministra ierosinājuma. Ministru kabineta rīkojuma projektam par Akadēmijas reorganizāciju vai likvidāciju pievienojams Augstākās izglītības padomes atzinums. Ja Ministru kabineta rīkojuma projektu iesniedz kultūras ministrs, šis projekts ir jāsaskaņo arī ar izglītības un zinātnes ministru."

27.05.2009