Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.163

Rīgā 2009.gada 31.martā (prot. Nr.124, 19.§)

Grozījumi Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošajos noteikumos Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 19.punktu un 43.panta pirmās daļas 8.punktu un Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 34. un 66.punktu

 

1. Izdarīt Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošajos noteikumos Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1998, Nr.159/161, 1999, Nr.147/150, 2001, Nr.151, 2002, Nr.107, 2007, Nr.76) šādus grozījumus:

1.1. izteikt saistošo noteikumu pamatojuma daļu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 19.punktu un 43.panta pirmās daļas 8.punktu un Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 34. un 66.punktu";

1.2. svītrot saistošo noteikumu 2.1.punkta otrajā rindkopā vārdu "konduktora";

1.3. izteikt saistošo noteikumu 2.2.punktu šādā redakcijā:

"2.2. Pasažiera braukšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā braukšanas biļete, derīga abonementa biļete - personalizēta viedkarte (paredzēta personalizētam pasažierim) vai nepersonalizēta viedkarte vai viedbiļete (paredzēta jebkuram tās uzrādītājam), kura satur informāciju par biļetes veidu (biļetes veidiem) un autorizācijas kodu, vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

Pasažiera bagāžas un dzīvnieka pārvadāšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā bagāžas biļete.

Pasažiera pienākums ir izmantot pārvadātāja (sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja) noteikta parauga vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo bagāžas biļeti vai abonementa biļeti.

Abonementa biļetē ielādēto biļešu veidu var izmantot 12 mēnešu laikā pēc tā iegādes. Viedkartē var ielādēt vairākus biļešu veidus. Ja viedkartē ir ielādēti vairāki biļešu veidi, kas sakrīt kādā daļā, elektroniskais kartes lasītājs autorizē to biļešu veidu, kurš pasažierim, rēķinot viena brauciena vidējās izmaksas, ir vislētākais, bet, ja viena brauciena vidējās izmaksas ir vienādas, elektroniskais kartes lasītājs autorizē to biļešu veidu, kurš iegādāts agrāk.

Ja pasažieris neizmanto abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, pasažiera pienākums ir nekavējoties pēc iekāpšanas transporta līdzeklī sagatavot pēc iespējas precīzu naudu un iegādāties pie vadītāja vienreizējo braukšanas biļeti.

Abonementa biļete ir derīga atbilstoši tajā ielādētajai informācijai: viedkartē - par transporta līdzekli, termiņu, braucienu skaitu un/vai maršrutu, viedbiļetē - par termiņu un/vai braucienu skaitu. Ja personalizētajā vai nepersonalizētajā viedkartē ir ielādēta informācija par iespēju braukt noteiktā termiņā vienā maršrutā, tā ir derīga tajā maršrutā, kurā pasažieris pēc iegādes veicis tās pirmo autorizāciju. Atļauts ar viena maršruta viedkarti braukt pa citu maršrutu tā paša veida transporta līdzeklī maršrutu sakritības robežās.

Ja pasažieris pirms iekāpšanas transporta līdzeklī ir iegādājies abonementa biļeti, pasažiera pienākums ir nekavējoties pēc iekāpšanas transporta līdzeklī pietuvināt abonementa biļeti elektroniskajam kartes lasītājam, līdz uz lasītāja iedegas zaļā gaisma, kas apliecina brauciena autorizāciju.

Vienreizējā braukšanas biļete ir derīga braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam (galapieturai) tikai tajā trans­porta līdzeklī, kurā tā nopirkta pie vadītāja, no tās iegādes brīža līdz izkāpšanai no transporta līdzekļa.";

1.4. izteikt saistošo noteikumu 2.3.punktu šādā redakcijā:

"2.3. Pasažieru pienākums ir saglabāt iegādātās biļetes līdz brauciena beigām un uzrādīt tās pēc vadītāja vai kontroliera pirmā pieprasījuma.

Personām, kas izmanto personalizētajā viedkartē ielādētu biļešu veidu ar normatīvajos aktos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, transporta līdzeklī nav jāuzrāda dokumenti, kas apliecina tiesības saņemt šos atvieglojumus. Ja persona neizmanto personalizēto viedkarti, bet izmanto normatīvajos aktos paredzētos braukšanas maksas atvieglojumus, tai ir pienākums uzrādīt atvieglojumus apliecinošus dokumentus.

Pasažieru pienākums ir visus braukšanas tiesības apliecinošos dokumentus (vienreizējās braukšanas biļetes, abonementa biļetes, vienreizējās bagāžas biļetes un/vai citus braukšanas tiesības apliecinošus dokumentus) uzrādīt kontrolierim, iedodot minētos dokumentus kontrolierim rokās.

Pasažieriem ir savlaicīgi jāsamaksā par braukšanu, virsnormas bagāžas un dzīvnieku pārvadāšanu. Ja pasažieris, kas izmanto abonementa biļeti, pirms iekāpšanas transporta līdzeklī nav samaksājis par braucienu, elektroniskais kartes lasītājs neautorizē braucienu, un pasažieris ir uzskatāms par pasažieri bez biļetes.

Pasažieri, kuri transporta līdzeklī nevar uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo bagāžas biļeti, abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, uzskatāmi par pasažieriem bez biļetes un saucami pie atbildības tiesību aktos noteiktajā kārtībā. Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no vienreizējās braukšanas biļetes iegādes.";

1.5. izteikt saistošo noteikumu 2.4.punktu šādā redakcijā:

"2.4. Ja ceļā radies negaidīts satiksmes pārtraukums vai ja transporta līdzeklis nevar turpināt ceļu tehnisku bojājumu dēļ, vadītājs bez maksas izsniedz pasažierim vienreizējo pārsēšanās biļeti, ja pasažieris var uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti vai abonementa biļeti, kurā autorizēts attiecīgais brauciens. Pasažieriem ir tiesības izmantot vienreizējo pārsēšanās biļeti vienu stundu no tās izsniegšanas brīža jebkurā pārvadātāja transporta līdzeklī, kurš brauc jebkurā virzienā. Piespiedu pārsēšanās gadījumā tiesības pārvadāt bagāžu un dzīvnieku apliecina iepriekš iegādāta vienreizējā bagāžas biļete, ja to uzrāda kopā ar derīgu vienreizējo pārsēšanās biļeti.";

1.6. izteikt saistošo noteikumu 2.5.4.apakš­punktu šādā redakcijā:

"2.5.4. vienu rokas bagāžu, kuras izmēru (garums, augstums, platums) summa nepārsniedz 200 cm;";

1.7. izteikt saistošo noteikumu 2.5.7.apakš­punktu šādā redakcijā:

"2.5.7. vienu hokeja somu ar hokeja ekipējumu;";

1.8. izteikt saistošo noteikumu 2.6.punktu šādā redakcijā:

"2.6. Par katru bagāžas vienību, kura pārsniedz 2.5.4.apakšpunktā norādītos izmērus, pasažierim jāiegādājas vienreizējā bagāžas biļete.

Pasažieriem, kuriem ir abonementa biļete vai kuriem ir tiesības braukt bez maksas vai braukt, izmantojot normatīvajos aktos paredzētos braukšanas maksas atvieglojumus, par bagāžas pārvadāšanu jāmaksā atbilstoši vispārējiem noteikumiem.

Par suņa pārvadāšanu jāiegādājas vienreizējā bagāžas biļete, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts somā, kastē vai citā dzīvnieku pārvadāšanai atbilstošā veidā kā rokas bagāža (saskaņā ar 2.5.4.apakš­punktu) vai kā vājredzīgā pavadonis (pasažierim uzrādot attiecīgu dokumentu). Policijas dienesta suņi tiek pārvadāti bez maksas, policijas darbiniekam uzrādot speciālu dienesta apliecību.";

1.9. izteikt saistošo noteikumu 2.7.5.apakš­punktu šādā redakcijā:

"2.7.5. bagāžu, kuras izmēru (garums, augstums, platums) summa pārsniedz 300 cm;";

1.10. svītrot saistošo noteikumu 2.8.13.apakšpunktā vārdus "vai konduktoru";

1.11. svītrot saistošo noteikumu 2.8.14.apakšpunktā vārdus "un konduktoru";

1.12. svītrot saistošo noteikumu 2.11. un 2.12.punktā vārdu "konduktoram";

1.13. izteikt saistošo noteikumu 3.1.punktu šādā redakcijā:

"3.1. Par braukšanu bez vienreizējās braukšanas biļetes, abonementa biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta (kas apliecina tiesības braukt transporta līdzeklī bez maksas vai ar braukšanas maksas atvieglojumiem), par bagāžas pārvadāšanu bez vienreizējās bagāžas biļetes, kā arī neatļautas bagāžas pārvadāšanu un citiem šo noteikumu pārkāpumiem var uzlikt naudas sodu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 135.pantu, 136.panta pirmās daļas 1.punktu un 137.pantu."

2. Rīgas domes Satiksmes departaments ir atbildīgs par saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

3. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rīgas domes priekšsēdētājs J.Birks

Rīgā 2009.gada 2.aprīlī

23.04.2009