Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2016. gada 23. augusta noteikumus Nr. 566 "Noteikumi par izmitināšanas centrā ievietotajam aizturētajam ārzemniekam garantēto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un to saņemšanas kārtību".
Ministru kabineta noteikumi Nr.434

Rīgā 2008.gada 17.jūnijā (prot. Nr.42 15.§)
Noteikumi par izmitināšanas centrā ievietoto ārzemnieku uzturēšanas normām, kā arī garantēto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un saņemšanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Imigrācijas likuma 59.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka Valsts robežsardzes izmitināšanas centrā ievietoto ārzemnieku (turpmāk – personas) uzturēšanas normas, kā arī garantēto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un saņemšanas kārtību.

2. Pilngadīgajām personām nosaka dienas uztura normu Nr.1 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

3. Nepilngadīgajām personām nosaka dienas uztura normu Nr.2 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

4. Bērniem no sešu mēnešu līdz četru gadu vecumam dienas uztura normas nosaka saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.

5. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem no dzimšanas līdz piecu mēnešu vecumam pamatuzturs ir mātes piens vai mākslīgais maisījums atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem.

6. Dienas uztura normu Nr.3 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu nosaka:

6.1. grūtniecēm – sešus mēnešus pirms plānotā dzemdību termiņa;

6.2. sievietēm – trīs mēnešus pēc dzemdībām;

6.3. sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, – visu barošanas laiku.

7. Personām, kuru augums pārsniedz 195 centimetrus, uztura normu nosaka pus­otrkārtīgā apmērā.

8. Personām, kuras slimo ar tuberkulozi aktīvā fāzē, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimību paasinājuma fāzē, anēmiju, ļaundabīgiem audzējiem, AIDS, vidējas un smagas pakāpes malnutrīciju un ārstējas ambulatori, nosaka dienas uztura normu Nr.4 saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

9. Atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem:

9.1. personām, kuras slimo ar cukura diabētu, var aizstāt:

9.1.1. kviešu maizes devu ar rudzu maizi;

9.1.2. cukuru ar cukura aizvietotājiem;

9.1.3. makaronu izstrādājumus un divas trešdaļas no kartupeļu (neto) dienas uztura normas – ar 40 gramiem putraimu vai 400 gramiem dārzeņu (neto);

9.2. personām, kurām ir gremošanas trakta slimība saasinājuma fāzē, rudzu maizes devu (atbilstoši uztura normām) var aizstāt ar kviešu maizi.

10. Personu nodrošina ar dzeramo ūdeni jebkurā laikā.

11. Dienas uztura normā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus nosaka saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.

12. Pilngadīgajām un nepilngadīgajām personām (bērniem no piecu gadu vecuma) nosaka mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu gada normu Nr.1 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

13. Bērniem līdz 12 mēnešu vecumam nosaka mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu gada normu Nr.2 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

14. Bērniem no gada līdz četru gadu vecumam nosaka mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu gada normu Nr.3 saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

15. Ievietojot personu izmitināšanas centrā, par tās veselības stāvokli izmitināšanas centra ārstniecības persona izdara ierakstu personas ambulatorā pacienta medicīniskajā kartē.

16. Persona saņem:

16.1. neatliekamo medicīnisko palīdzību;

16.2. primārās veselības aprūpes pakalpojumus;

16.3. sekundāros veselības aprūpes pakalpojumus.

17. Personai veselības aprūpes pakalpojumus sniedz šādā kārtībā:

17.1. neatliekamo medicīnisko palīdzību – izmitināšanas centra ārstniecības persona (uzsāk darbību, negaidot neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes brigādes ierašanos) un – pēc izmitināšanas centra amatpersonas vai ārstniecības personas izsaukuma – neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes brigāde;

17.2. primārās veselības aprūpes pakalpojumus (zobārstniecības palīdzību – akūtu zobu sāpju gadījumā) – izmitināšanas centra ārstniecības persona (zobārstniecības palīdzību – zobārsts);

17.3. sekundāros veselības aprūpes pakalpojumus, kuri sniedzami neatliekamā kārtā un ko personai sniedz speciālists, – ar izmitināšanas centra ārstniecības personas vai neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes brigādes nosūtījumu.

18. Primārās veselības aprūpes pakalpojumus persona saņem speciāli šim nolūkam paredzētā telpā:

18.1. pēc pašas iniciatīvas vēršoties pie izmitināšanas centra ārstniecības personas;

18.2. pēc izmitināšanas centra ārstniecības personas uzaicinājuma.

19. Veselības aprūpes pakalpojumus stacionārajā ārstniecības iestādē personai sniedz tādā līmenī un apjomā, lai viņas veselības stāvoklis:

19.1. ļautu turpināt ārstēšanos ambulatori izmitināšanas centrā;

19.2. neradītu draudus citu personu veselībai un drošībai;

19.3. pieļautu personas izraidīšanu no valsts līdz nogādāšanai attiecīgajā valstī, uz kuru tā izraidīta.

20. Medikamentus persona lieto tikai izmitināšanas centra amatpersonas vai ārstniecības personas klātbūtnē, izņemot gadījumu, ja ir saņemts izmitināšanas centra ārstniecības personas īpašs rakstisks norādījums.

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 6.augusta noteikumus Nr.339 “Noteikumi par apcietināto un administratīvi aizturēto personu uztura, mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu normām” (Latvijas Vēstnesis, 2002, 114., 177.nr.; 2004, 9., 102.nr.; 2006, 14.nr.).

Ministru prezidents I.Godmanis

Iekšlietu ministrs M.Segliņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.434
Izmitināšanas centrā ievietoto ārzemnieku dienas uztura normas (neto)

Nr.
p.k.

Produkts

Dienas uztura norma
(daudzums gramos)

Nr.1

Nr.2

Nr.3

Nr.4

1.

Maize no skrotētiem rudzu un 1.šķiras kviešu miltiem

150

200

150

150

2.

Maize no 2.šķiras kviešu miltiem

100

100

100

100

3.

Kviešu milti (2.šķira)

10

10

10

10

4.

Putraimi (kopā)

50

60

50

50

5.

Makaronu izstrādājumi

50

50

30

30

6.

Gaļa

80

80

100

100

7.

Zivis (svaigas, saldētas, sālītas, bez galvām)

80

80

80

80

8.

Augu eļļa

25

25

15

15

9.

Cukurs

40

30

40

40

10.

Dabīgā tēja

5

4

3

3

11.

Sāls

5

5

5

5

12.

Kartupeļi

250

250

250

250

13.

Dārzeņi

300

300

400

400

14.

Svaigi augļi

200

200

200

200

15.

Žāvēti augļi

15

15

15

15

16.

Piens

250

250

250

250

17.

Krējums

20

20

20

20

18.

Biezpiens

50

50

50

19.

Siers

30

30

30

30

20.

Sviests

20

10

10

21.

Jogurts

125

125

125

22.

Olas

0,5 gab.

0,5 gab.

1 gab.

1 gab.

23.

Sula

200

200

200

24.

Konditorejas izstrādājumi

25

30

20

20

25.

Garšvielas

0,3

0,3

0,3

0,1

26.

Tomātu pasta

3

3

3

27.

Ciete

1

1

1

1

Iekšlietu ministrs M.Segliņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.434
Izmitināšanas centrā ievietoto bērnu dienas uztura normas (neto)

Nr.
p.k.

Produkts

Dienas uztura norma
(daudzums gramos)

no sešu mēnešu līdz 12 mēnešu vecumam

no gada līdz četru gadu vecumam

1.

Rudzu maize

30

30

2.

Kviešu maize

60

3.

Putraimi, pākšaugi un makaronu izstrādājumi

25

30

4.

Kartupeļi

25

100

5.

Dārzeņi un zaļumi

25

150

6.

Svaigi augļi

50

100

7.

Žāvēti augļi

10

8.

Cukurs

5

25

9.

Konditorejas izstrādājumi

15

10.

Tēja, kakao

1

5

11.

Gaļa

10

20

12.

Putnu gaļa

20

30

13.

Zivis

20

14.

Mākslīgais maisījums

770

250

15.

Biezpiens

25

16.

Skābais krējums

10

17.

Jogurts

125

18.

Siers

20

19.

Sviests

20

20.

Augu eļļa

5

21.

Olas

0,5 gab.

22.

Garšvielas

4

23.

Sāls

3

24.

Medus

5

25.

Sula

50

50

26.

Piens

250

Iekšlietu ministrs M.Segliņš
3.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.434
Izmitināšanas centrā ievietoto ārzemnieku dienas uztura normās savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas (neto)

Nr.
p.k.

Produkts

Aizstājamais
produkts
(daudzums gramos)

Aizstājējprodukts
(daudzums gramos)

1.

Maize no skrotēto rudzu un kviešu miltu maisījuma aizstājama ar:

100

1.1.

sausiņiem no 2. vai 1.šķiras rudzu vai kviešu miltiem

60

1.2.

maizi no 2.šķiras kviešu miltiem

95

1.3.

maizi no 1.šķiras kviešu miltiem

90

1.4.

baltmaizi no 1.šķiras miltiem

86

1.5.

kraukšķošām maizītēm

80

1.6.

2.šķiras kviešu miltiem

66

1.7.

dažādiem putraimiem

66

1.8.

makaronu izstrādājumiem

66

1.9.

smalkmaizītēm

80

2.

Visu veidu putraimi aizstājami ar:

100

2.1.

makaronu izstrādājumiem

100

2.2.

2.šķiras miltiem

100

2.3.

svaigiem dārzeņiem

500

2.4.

kartupeļiem

500

3.

Kartupeļi un visu veidu dārzeņi aizstājami ar:

100

3.1.

putraimiem, miltiem, makaronu izstrādājumiem

20

3.2.

zaļajiem lociņiem

200

3.3.

svaigiem ķiplokiem

20

4.

Visu veidu gaļa aizstājama ar:

100

4.1.

saldētu gaļu bez kauliem

80

4.2.

1.kategorijas subproduktiem

100

4.3.

2.kategorijas subproduktiem

300

4.4.

pusķidātu putnu gaļu

120

4.5.

putnu gaļu

100

4.6.

cīsiņiem vai sardelēm

80

4.7.

gaļas konserviem

75

4.8.

zivīm

150

4.9.

zivju konserviem

120

4.10.

sojas koncentrāta produktiem*

10

4.11.

sieru

48

4.12.

olām

2 (gab.)

5.

Visu veidu zivis aizstājamas ar:

100

5.1.

sālītām siļķēm

100

5.2.

zivju fileju

70

5.3.

sālītām siļķēm bez galvas

80

5.4.

svaigām zivīm bez galvas

80

5.5.

zivju konserviem

80

5.6.

gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu)

67

6.

Pilnpiens (100 cm3 piena vienlīdzīgs 100 g) aizstājams ar:

100

6.1.

kefīru, rūgušpienu vai acidofilo pienu

100

6.2.

sauso pienu*

15

6.3.

iebiezināto pienu ar cukuru

20

6.4.

iebiezināto pienu bez cukura

30

6.5.

krējumu

15

6.6.

biezpienu

30

6.7.

sieru

18

6.8.

olām

0,5 (gab.)

6.9.

zivīm

60

7.

Olas aizstājamas ar:

1 (gab.)

7.1.

pienu

200

7.2.

gaļu

50

7.3.

zivīm

120

7.4.

olu pulveri*

15

8.

Cukurs aizstājams ar:

100

8.1.

karamelēm

50

8.2.

ievārījumu, džemu vai augļu biezeni

140

8.3.

marmelādi

130

8.4.

cepumiem

100

8.5.

žāvētiem augļiem

67

8.6.

ķīseļa koncentrātu

100

9.

Tomātu pasta aizstājama ar:

100

9.1.

tomātu mērci

200

9.2.

tomātu sulu

500

10.

Svaigi augļi aizstājami ar:

100

10.1.

svaigām ogām

100

10.2.

arbūziem

300

10.3.

žāvētiem augļiem

20

10.4.

konservētiem kompotiem

50

10.5.

dabīgām sulām

100

10.6.

konservētām sulām, kuru saturā ir 50 % sausnas

20

10.7.

augļu dzērieniem

130

10.8.

augļu un ogu ekstraktiem

10

11.

Augļu un ogu sulas aizstājamas ar:

100

11.1.

augļu konserviem

50

11.2.

cukuru

30

12.

Žāvēti augļi aizstājami ar:

100

12.1.

svaigiem augļiem

500

12.2.

cukuru

150

12.3.

ķīseļa koncentrātu

150

13.

Dabīgā tēja aizstājama ar:

100

13.1.

šķīstošo tēju

80

13.2.

kafijas dzērienu

150

13.3.

šķīstošo kafiju

100

13.4.

kakao

150

Piezīme.

1. * Savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas, kas neattiecas uz nepilngadīgajiem.

Iekšlietu ministrs M.Segliņš
4.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.434
Izmitināšanas centrā ievietoto ārzemnieku mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu normas

Nr.
p.k.

Mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu nosaukumi un mērvienība

Normas (gadā)

Nr.1

Nr.2

Nr.3

1.

Zobu suka (gab.)

4

1

3

2.

Zobu pasta (ml)

600

200

500

3.

Tualetes papīrs (ruļļi)

24

5

12

4.

Mitrās salvetes (iepakojums)

20

15

5.

Higiēniskās paketes sievietēm – ja nepieciešamas (gab.)

180

6.

Saimniecības ziepes (g)

2400

7.

Tualetes ziepes (g)

1200

8.

Matu šampūns (ml)

720

400

9.

Vienreizējie skuvekļi – ja nepieciešams (gab.)

36

10.

Vienreizējie kabatlakatiņi (paka)

24

6

24

11.

Vate (g)

200

200

200

12.

Ķemme (gab.)

1

1

1

13.

Bērnu ziepes (g)

600

700

14.

Bērnu krēms (ml)

400

400

15.

Bērnu eļļa (ml)

400

400

16.

Zīdaiņu pūderis (ml)

400

300

17.

Knupītis (gab.)

6

1

18.

Pudelīte (gab.)

3

1

19.

Pudelītes knupītis (gab.)

6

1

20.

Vaskadrāna (gab.)

3

1

21.

Autiņbiksītes (gab.)

1400

1100 (līdz divu gadu vecumam)

22.

Veļas pulveris (g)

4800

3000

3000

23.

Trauku mazgājamais līdzeklis (ml)

2400

2000

2000

Iekšlietu ministrs M.Segliņš
20.06.2008