Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2012. gada 10. jūlija noteikumus Nr. 487 "Kārtība, kādā komersanti tiek iesaistīti ar brīvības atņemšanu notiesāto nodarbinātības organizēšanā".
Ministru kabineta noteikumi Nr.292

Rīgā 2008.gada 21.aprīlī (prot. Nr.25 30.§)
Kārtība, kādā komersanti tiek iesaistīti ar brīvības atņemšanu notiesāto nodarbinātības organizēšanā, un kārtība, kādā slēdzami līgumi ar brīvības atņemšanu notiesāto nodarbinātības organizēšanai
Izdoti saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 51.panta astoto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā komersanti tiek iesaistīti ar brīvības atņemšanu notiesāto (turpmāk - notiesātais) nodarbinātības organizēšanā, un kārtību, kādā slēdzami līgumi notiesāto nodarbinātības organizēšanai.

2. Lai veicinātu notiesāto nodarbinātību, informāciju par notiesāto nodarbināšanas iespējām brīvības atņemšanas iestādēs ievieto Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Tieslietu ministrijas mājaslapā internetā. Informāciju atjauno ne retāk kā reizi pusgadā. Informācijā norāda:

2.1. šajos noteikumos noteikto kārtību, kādā organizējama notiesāto nodarbināšana;

2.2. normatīvos aktus, kas regulē notiesāto nodarbināšanu;

2.3. nodarbināšanai pieejamās telpas, to specifikāciju;

2.4. nodarbināšanai pieejamās brīvības atņemšanas vietu teritorijas;

2.5. par nodarbinātību atbildīgo Ieslodzījuma vietu pārvaldes un brīvības atņemšanas iestādes amatpersonu kontakttālruņu numurus.

3. Piedāvājumu nodarbināt notiesātos komersants iesniedz Ieslodzījuma vietu pārvaldei vai brīvības atņemšanas iestādes administrācijai.

4. Saņemot komersanta piedāvājumu nodarbināt notiesātos, Ieslodzījuma vietu pārvalde vai brīvības atņemšanas iestādes administrācija:

4.1. informē komersantu par iespēju nodarbināt notiesātos, kas atrodas konkrētajā brīvības atņemšanas iestādē;

4.2. sniedz komersantam informāciju par kontaktpersonām, kuras brīvības atņemšanas iestādē atbild par notiesāto nodarbināšanu;

4.3. nodrošina komersantam iespēju apmeklēt brīvības atņemšanas iestādi, lai iepazītos ar telpām, kurās var veikt komercdarbību.

5. Par saņemtajiem notiesāto nodarbināšanas piedāvājumiem brīvības atņemšanas iestādes administrācija nekavējoties informē Ieslodzījuma vietu pārvaldi un uzsāk sadarbības piedāvājuma apspriešanu ar komersantu.

6. Ja komersants un brīvības atņemšanas iestādes administrācija vienojas par nodarbinātības organizēšanas noteikumiem, brīvības atņemšanas iestādes administrācija sadarbībā ar komersantu uzsāk nepieciešamo līgumu projektu sagatavošanu.

7. Brīvības atņemšanas iestādes administrācija nodrošina līguma projektu (līguma projekts par sadarbību notiesāto nodarbinātībā, telpu nomas līguma projekts un, ja nepieciešams, iekārtu vai valsts zemes nomas līguma projekts) sagatavošanu un saskaņošanu ar komersantu.

8. Ieslodzījuma vietu pārvalde izskata un saskaņo šo noteikumu 7.punktā minētos līgumu projektus 15 dienu laikā no līgumu projektu saņemšanas dienas.

9. Šo noteikumu 7.punktā minētajos līgumu projektos paredz šādu notiesāto nodarbinātības organizēšanas izmaksu sadalījumu:

9.1. komersants par saviem līdzekļiem nodrošina notiesāto darba samaksu un normatīvajos aktos paredzētos nodokļu un nodevu maksājumus, nomas maksu par telpām, iekārtām, maksu par komunālajiem pakalpojumiem, transportu, notiesāto apmācību (izņemot gadījumu, kad apmācību veic arodizglītības iestāde par valsts budžeta līdzekļiem);

9.2. brīvības atņemšanas iestāde par saviem līdzekļiem nodrošina notiesāto nogādāšanu uz darba veikšanas vietu un no darba veikšanas vietas atpakaļ brīvības atņemšanas iestādes teritorijā, kā arī notiesāto apsardzi un uzraudzību darba veikšanas laikā.

10. Ja saskaņošanas procesā Ieslodzījuma vietu pārvalde konstatē līgumu projektu neatbilstību normatīvajiem aktiem, Ieslodzījuma vietu pārvalde nosūta atzinumu brīvības atņemšanas iestādes administrācijai un komersantam trūkumu novēršanai. Brīvības atņemšanas iestādes administrācija vai komersants 15 dienu laikā no atzinuma saņemšanas dienas novērš trūkumus un atkārtoti iesniedz Ieslodzījuma vietu pārvaldē saskaņojamos līgumu projektus. Ja trūkumi nav konstatēti vai ir novērsti, Ieslodzījuma vietu pārvalde nosūta saskaņotos līgumu projektus brīvības atņemšanas iestādes administrācijai. Vienlaikus Ieslodzījuma vietu pārvalde informē komersantu par līgumu projektu saskaņošanu.

11. Līgumus notiesāto nodarbinātības organizēšanai Ieslodzījuma vietu pārvaldes vārdā uz pilnvaras pamata paraksta brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks vai persona, kura viņu aizvieto.

12. Līguma izpildi no Ieslodzījuma vietu pārvaldes puses nodrošina brīvības atņemšanas iestādes administrācija.

Ministru prezidents I.Godmanis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
24.04.2008