1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā, aprēķinot muitas maksājumus, ņem vērā muitas kontrolei pakļauto preču pārkraušanas, pārvietošanas un uzglabāšanas procesā faktiski radušos zudumus un piemēro pieļaujamās zuduma normas (pielikums).
2. Noteikumi attiecas uz visiem šo noteikumu pielikumā ietvertajiem preču veidiem un attiecīgajām to preču daļām, kuras ir zudušas uzglabāšanas, pārkraušanas un ar pārkraušanu saistītās pārvietošanas (turpmāk - tehnoloģiskā transportēšana) laikā, tai skaitā uz preču masas samazināšanos, ja to ietekmē fizikāli ķīmiskie un meteoroloģiskie faktori, ciktāl citu normatīvo aktu speciālajās tiesību normās nav noteikts citādi.
3. Šo noteikumu pielikumā noteiktās zuduma normas (izņemot 1.7.6. un 1.7.9.apakšpunktā minētās preces) neattiecas uz fasētām precēm.
4. Komersants pirms preču tehnoloģiskās transportēšanas uzsākšanas iesniedz attiecīgās Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes Muitas pārvaldē vai Valsts ieņēmumu dienesta Rīgas muitas reģionālajā iestādē (turpmāk - muitas iestāde) tehnoloģiskās shēmas, pēc kurām iespējams identificēt plānoto preču tehnoloģiskās transportēšanas posmu skaitu.
5. Pieļaujamās zuduma normas attiecina uz katru faktiski veikto preču tehnoloģisko transportēšanu, ja faktiski konstatētie zudumi atbilst dokumentācijai, kas muitas iestādē iesniegta saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu, un papildus iesniegtajiem dokumentiem, kas apliecina preču faktisko zudumu rašanos.
6. Ja preču tehnoloģiskā transportēšana uzsākta līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, komersantiem šo noteikumu 4.punktā minētā dokumentācija jāiesniedz muitas iestādē līdz 2008.gada 1.janvārim.
Nr. | Preces | Eiropas Savienības kombinētās nomenklatūras preču nodaļa | Zuduma normas | ||
preču masas samazināšanās uzglabāšanas laikā, ja to ietekmē fizikāli ķīmiskās īpašības un meteoroloģiskie faktori | preču pārkraušanas zudumi | ||||
tehnoloģiskajā | pārkraušanā | ||||
1. | Pārtikas un lauksaimniecības preces | ||||
1.1. | Graudaugi | ||||
1.1.1. | Kvieši | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.2. | Mieži | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.3. | Rudzi | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.4. | Auzas | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.5. | Griķi | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.6. | Rīsi | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.1.7. | Kukurūza | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.2. | Eļļas augi | ||||
1.2.1. | Saulespuķu sēklas | 12.nodaļa | < 0,165 % | < 0,09 % | < 0,165 % |
1.2.2. | Rapšu sēklas | 12.nodaļa | < 0,165 % | < 0,09 % | < 0,165 % |
1.2.3. | Sojas pupas | 12.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.2.4. | Linsēklas | 12.nodaļa | < 0,165 % | < 0,09 % | < 0,165 % |
1.3. | Graudaugu pārstrādes produkti | ||||
1.3.1. | Nemalts iesals | 11.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.3.2. | Milti | 11.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.3. | Putraimi | 11.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.4. | Klijas | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.5. | Kukurūzas rauši un spraukumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.6. | Kukurūzas graudu miziņas | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.7. | Cietes ražošanas atlikumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.7.1. | Kviešu lipeklis | 11.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.3.7.2. | Kukurūzas lipeklis | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.4. | Pākšaugi | ||||
1.4.1. | Pupas | 07.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.4.2. | Zirņi | 07.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.4.3. | Lēcas | 07.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.4.4. | Prosa | 10.nodaļa | < 0,115 % | < 0,07 % | < 0,115 % |
1.4.5. | Sorgo | 10.nodaļa | < 0,4 % | < 0,4 % | < 0,4 % |
1.5. | Eļļas augu pārstrādes produkti | ||||
1.5.1. | Saulespuķu sēklu rauši un spraukumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.5.2. | Rapšu sēklu rauši un spraukumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.5.3. | Linsēklu rauši un spraukumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.5.4. | Sojas milti | 12.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.5.5. | Attaukoti sojas milti | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.5.6. | Sojas rauši un spraukumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.6. | Sakņaugu pārstrādes produkti | ||||
1.6.1. | Cukurbiešu graizījumi | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.6.2. | Jēlcukurs | 17.nodaļa | < 0,1 % | < 0,1 % | < 0,1 % |
1.7. | Nepārtikas un nelauksaimnieciskās preces | ||||
1.7.1. | Minerālie vai ķīmiskie mēslošanas līdzekļi un to sastāvdaļas | 31.nodaļa | < 0,35 % | < 0,15 % | < 0,35 % |
1.7.2. | Kūdra un kūdras briketes | 27.nodaļa | < 0,35 % | < 0,15 % | < 0,35 % |
1.7.3. | Kokskaidu granulas | 44.nodaļa | < 0,35 % | < 0,15 % | < 0,35 % |
1.7.4. | Akmeņogles | 27.nodaļa | < 0,35 % | < 0,15 % | < 0,35 % |
1.7.5. | Kokss | 27.nodaļa | < 0,35 % | < 0,15 % | < 0,35 % |
1.7.6. | Vilna | 51.nodaļa | < 6 % | - | - |
1.7.7. | Saulespuķu sēklu miziņas pēc lobīšanas | 14.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.7.8. | Saulespuķu sēklu miziņu atlikums pēc eļļas iegūšanas | 23.nodaļa | < 0,3 % | < 0,3 % | < 0,3 % |
1.7.9. | Kokvilna | 52.nodaļa | < 6 % | - | - |