1. Noteikumi nosaka:
1.1. kārtību, kādā mednieki piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazos daudzumos galapatērētājam vai vietējam mazumtirdzniecības uzņēmumam (veikalam vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam) (turpmāk - uzņēmums), kurš to piegādā galapatērētājam;
1.2. veterinārās prasības medījamo dzīvnieku vai to gaļas apritei.
2. Noteikumu ievērošanu uzrauga un kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk - dienests).
3. Noteikumi neattiecas uz:
3.1. medījamiem dzīvniekiem vai to gaļu, kura paredzēta mednieku individuālam patēriņam;
3.2. saimniecībā audzētiem medījamiem dzīvniekiem.
5. Mazs medījamo dzīvnieku daudzums ir:
5.1. limitētiem medījamiem dzīvniekiem - saskaņā ar normatīvajiem aktiem par medībām;
5.2. nelimitētiem medījamiem dzīvniekiem - viss gada laikā nomedīto nelimitēto dzīvnieku skaits.
6. Valsts meža dienests katru gadu līdz 31.maijam sniedz dienestam ziņas par nomedīto dzīvnieku daudzumu pa dzīvnieku sugām, kā arī par limitēto medījamo dzīvnieku daudzumu pa dzīvnieku sugām.
7. Mednieks medījamos dzīvniekus vai to gaļu piegādā, ja:
7.1. mednieks ir reģistrējies un reģistrējis medījamo dzīvnieku apstrādes vietu dienesta speciālajā pārtikas uzņēmumu reģistrā pārtikas aprites uzraudzību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;
7.2. dzīvnieki nomedīti vietās, kurās nav noteikti medību ierobežojumi vides piesārņojuma vai konstatēto dzīvnieku infekcijas slimību dēļ;
7.3. nomedītā dzīvnieka vizuālās apskates laikā nav konstatētas slimības, kas ir bīstamas cilvēkiem un apdraud to veselību;
7.4. nomedītā dzīvnieka liemeņa un iekšējo orgānu veterinārās ekspertīzes (turpmāk - ekspertīze) atzinumā nav noteikts, ka gaļu aizliegts izmantot cilvēku pārtikā;
7.5. gaļa nesatur krāsvielas, izņemot gaļas marķēšanai atļautās krāsvielas;
7.6. pret trihinelozes ierosinātāju uzņēmīgu dzīvnieku gaļa ir izmeklēta un tajā nav konstatēta trihinelozes ierosinātāja klātbūtne.
8. Nomedīšanas vietā:
8.1. lielajiem dzīvniekiem iespējami drīz izņem kuņģi un zarnas (daļēja eviscerācija) un dzīvnieku atasiņo;
8.2. mazajiem dzīvniekiem (zaķu dzimtas dzīvniekiem, grauzēju dzimtas dzīvniekiem un savvaļas medījamiem putniem) var veikt daļēju eviscerāciju;
8.3. nodrošina eviscerācijas (iekšējo orgānu atdalīšana no liemeņa) laikā atdalīto krūšu un vēdera dobuma orgānu (izņemot kuņģi un zarnas) piederību konkrētam liemenim.
10. Dzīvnieku apstrādes vietā:
10.1. ir atsevišķa vieta ādas novilkšanai vai atspalvošanai un eviscerācijai;
10.2. ir atsevišķa vieta gaļas sadalīšanai;
10.3. ir pietiekams dabīgais vai mākslīgais apgaismojums;
10.4. ir vieta ekspertīzes veikšanai;
10.5. ir atbilstoši instrumenti un aprīkojums ekspertīzes veikšanai un ierīce instrumentu dezinficēšanai ar karstu ūdeni (ne mazāk kā 82 oC temperatūrā) vai citu līdzvērtīgu dezinficēšanas sistēmu;
10.6. nodrošina Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu II pielikuma III nodaļā noteikto higiēnas prasību ievērošanu.
11. Mednieks nodrošina nomedīto dzīvnieku liemeņu un subproduktu atvēsināšanu:
11.1. lielo dzīvnieku liemeņiem līdz temperatūrai, kas visās gaļas daļās nav augstāka par 7 °C;
11.2. mazo dzīvnieku liemeņiem līdz temperatūrai, kas visās gaļas daļās nav augstāka par 4 °C;
11.3. subproduktiem līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 3 °C.
12. Dzīvnieku 48 stundu laikā pēc nomedīšanas uzrāda dienesta pilnvarotam veterinārārstam ekspertīzes veikšanai.
13. Nomedīto dzīvnieku gaļu atzīst par derīgu izmantošanai pārtikā tikai pēc dienesta pilnvarota veterinārārsta veiktās ekspertīzes.
15. Dienesta pilnvarots veterinārārsts, pamatojoties uz ekspertīzes rezultātiem un atbilstoši normatīvajiem aktiem par gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanu:
15.1. aizpilda pavaddokumenta B daļu (pielikums) un apzīmogo to ar regulāras piecstūra formas zīmogu;
15.2. nodrošina gaļas marķēšanu, ja tā atzīta par derīgu izmantošanai pārtikā.
16. Lai novērstu gaļas piesārņojuma risku, medījamo dzīvnieku vai tā gaļu pārvadā transportlīdzeklī, kas atbilst šādām prasībām:
16.1. tas ir tīrs;
16.2. tam var nodrošināt atbilstošu tīrīšanu un, ja nepieciešams, dezinfekciju;
16.3. nodrošina atbilstošu temperatūras režīmu.
17. Lai medījamo dzīvnieku vai tā gaļu piegādātu galapatērētājam vai uzņēmumam, kurš to piegādā galapatērētājam, mednieks aizpilda pavaddokumentu (pielikums). Pavaddokumentam pievieno medības reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Valsts meža dienesta izsniegtu dokumentu vai tā kopiju, kas apliecina dzīvnieka nomedīšanas likumību.
18. Pavaddokumentu aizpilda trijos eksemplāros. Vienu eksemplāru nodod galapatērētājam vai uzņēmumam, otru eksemplāru glabā dienesta pilnvarots veterinārārsts, trešo eksemplāru glabā mednieks. Pavaddokumentu glabā trīs gadus.