Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta rīkojums Nr.201

Rīgā 2007.gada 11.aprīlī (prot. Nr.23 27.§)

Par Zivsaimniecības nozares stratēģisko plānu 2007.-2013.gadam

 

1. Apstiprināt Zivsaimniecības nozares stratēģisko plānu 2007.-2013.gadam (turpmāk - stratēģiskais plāns).

2. Par stratēģiskā plāna izpildi ir atbildīga Zemkopības ministrija.

3. Zemkopības ministrijai sagatavot un zemkopības ministram līdz 2007.gada 20.aprīlim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par stratēģiskajā plānā minētajiem pasākumiem, kas tiks finansēti no Eiropas Zivsaimniecības fonda.

4. Zemkopības ministrijai 2010.gadā sagatavot informatīvo ziņojumu par stratēģiskā plāna vidusposma īstenošanas gaitu un zemkopības ministram līdz 2010.gada 31.decembrim iesniegt to noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze


 

 

(Ministru kabineta

2007.gada 11.aprīļa rīkojums Nr.201)

Zivsaimniecības nozares stratēģiskā plāna 2007.-2013.gadam kopsavilkums

Zemkopības ministrija ir izstrādājusi vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentu "Zivsaimniecības nozares stratēģiskais plāns 2007.-2013.gadam" (turpmāk - stratēģiskais plāns) saskaņā ar Padomes 2006.gada 27.jūlija Regulas (EK) Nr. 1198/2006 par Eiropas Zivsaimniecības fondu 15.pantā noteikto.

Stratēģiskā plāna izstrāde pamatojas uz:

a) ilgtermiņa nacionālās attīstības prioritātēm, kas noteiktas Valsts stratēģiskajā ietvardokumentā un Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2007.-2013.gadam;

b) zivsaimniecības nozares sociāli ekonomiskās situācijas stipro un vājo pušu, iespēju un draudu (SVID) analīzi;

c) Zivsaimniecības vadības finansēšanas instrumenta 2004.-2006.gadam atbalsta izmantošanas analīzi;

d) Eiropas Savienības pamatnostādnēm un tās īstenoto politiku konkurences, nodarbinātības, informācijas sabiedrības, vienlīdzīgu iespēju, lauksaimniecības, vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jomā.

Pamatojoties uz zivsaimniecības nozares ekonomiskās, sociālās, vides un atsevišķu jomu ana­līzi, kā arī veidojot vienotu izpratni par turpmāko zivsaimniecības attīstību Latvijā, stratēģiskajā plānā izvirzīts virsmērķis - zivju resursu ilgtspējīgas izmantošanas iespējas nākamajām paaudzēm un zivsaimniecībā iesaistīto cilvēku pārticība.

Zivsaimniecības nozarei izvirzītā galvenā mērķa sasniegšanai noteiktas šādas darbības jomas un to apakšmērķi:

1) zvejniecība - ar zivju resursiem nodrošināti un konkurētspējīgi zvejas uzņēmumi un Latvijas zvejas flote;

2) akvakultūra, iekšējo ūdeņu zveja, zivju apstrāde un tirdzniecība - kvalitatīvu, augstas pievienotās vērtības prasībām un tirgus pieprasījumam atbilstošus produktus ražojoši akvakultūras, iekšējo ūdeņu zvejas un apstrādes uzņēmumi;

3) ar nozari saistīto teritoriju un iesais­tīto cilvēku spēju attīstība - ar zivsaimniecību saistīto teritoriju un no zivsaimniecības atkarīgo cilvēkresursu integrēta un ilgtspējīga attīstība;

4) zivsaimniecības nozares pārvaldība - efektīva kontrole visos zivju aprites posmos un zvejas resursu saprātīga pārvaldība ilgtspējīgā zivju resursu izmantošanā un vides aizsardzības prasību ievērošanā.

Atbilstoši minētajiem darbības virzieniem tiks īstenoti pasākumi, ko finansēs gan Eiropas Zivsaimniecības fonds (EZF), gan valsts.

Pamatojoties uz stratēģisko plānu un ievērojot Eiropas Savienības tiesību aktos noteiktās prasības, Zemkopības mi­nistrija izstrādās rīcības programmu Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.-2013.gadam,
kurā detalizēti izklāstīs attiecīgo pasākumu un aktivitāšu īstenošanas nosacījumus.

Zemkopības ministrs M.Roze

11.04.2007