Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.172

Rīgā 2007.gada 6.martā (prot. Nr.17 18.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 17.jūnija noteikumos Nr.309 "Aktīvo nodarbinātības pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtība un aktīvo nodarbinātības pasākumu realizētāju izvēles principi"
Izdoti saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 4.panta otro un piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 17.jūnija noteikumos Nr.309 "Aktīvo nodarbinātības pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtība un aktīvo nodarbinātības pasākumu realizētāju izvēles principi" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 93.nr.; 2004, 159.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3. un 4.punktu šādā redakcijā:

"3. Aģentūra iesaista bezdarbnieku pasākumos saskaņā ar individuālo darba meklēšanas plānu, kas izstrādāts, ņemot vērā bezdarbnieka priekšlikumus.

4. Individuālajā darba meklēšanas plānā nosaka pasākumus, kuros paredzēts iesaistīt bezdarbnieku, un pasākumu īstenošanas laiku."

2. Izteikt 7.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Atbilstoši pasākuma veidam komisijas sastāvā aģentūra iekļauj aģentūras, valsts un pašvaldību institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kā arī attiecīgo nozaru ekspertus."

3. Izteikt 8.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.7. piedalās pasākumu līdzfinansēšanā, veicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par bezdarbniekiem, kuri iesaistīti algotos pagaidu darbos un pasākumos noteiktām personu grupām, kā arī par personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs (turpmāk - izglītojamie) un vasaras brīvlaikā tiek iesaistītas nodarbinātības pasākumos izglītojamajiem."

4. Izteikt 12.1.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.1.1. dotācijas izmantojamas to bezdarbnieku darba samaksai, kuri iesaistīti algotos pagaidu darbos. Algotos pagaidu darbos iesaistītajam bezdarbniekam darba samaksu (mēnesī) nosaka valstī noteiktās minimālās darba algas apmērā;".

5. Papildināt 12.1.2.apakšpunktu aiz vārdiem "iesaistīto bezdarbnieku" ar vārdiem "un vasaras brīvlaikā nodarbinātības pasākumos iesaistīto izglītojamo".

6. Papildināt noteikumus ar 12.1.3. un 12.1.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.1.3. dotācijas izmantojamas to bezdarbnieku darba samaksai, kuri iesaistīti pasākumos noteiktām personu grupām. Bezdarbniekam, kas iesaistījies pasākumos noteiktām personu grupām, darba samaksu (mēnesī) nosaka ne mazāku par valstī noteikto minimālo darba algu;

12.1.4. dotācijas izmantojamas to izglītojamo darba samaksai, kas vasaras brīvlaikā iesaistīti nodarbinātības pasākumos. Izglītojamajam, kas vasaras brīvlaikā iesaistīts nodarbinātības pasākumos, darba samaksa (mēnesī) nepārsniedz valstī noteiktās minimālās darba algas apmēru;".

7. Izteikt 12.2. un 12.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.2. vienreizēju dotāciju piešķiršanai darba devējiem iekārtu un aprīkojuma iegādei, lai izveidotu darba vietas bezdarbniekiem, kuri iesaistīti pasākumos noteiktām personu grupām, izņemot šo noteikumu 12.3.apakšpunktā minētos bezdarbniekus. Vienreizējas dotācijas apmērs vienas darba vietas izveidošanai nepārsniedz 300 latu;

12.3. vienreizēju dotāciju piešķiršanai darba devējiem iekārtu un aprīkojuma iegādei, kā arī tehnisko palīglīdzekļu (aprīkojuma, tehnisko sistēmu) izgatavošanai un iegādei, lai izveidotu un pielāgotu darba vietas bezdarbniekiem, kas iesaistīti pasākumos noteiktām personu grupām un kuriem noteikta invaliditāte. Vienreizējas dotācijas apmērs vienas darba vietas izveidošanai un pielāgošanai nepārsniedz 800 latu;".

8. Papildināt 12.4.apakšpunktu aiz vārdiem "apmācības laikā" ar vārdiem "un stipendijām neformālās izglītības ieguves laikā".

9. Papildināt noteikumus ar 12.7., 12.8., 12.9., 12.10., 12.11. un 12.12.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.7. vienreizējai dotācijai, kas paredzēta biznesa plāna īstenošanai, - bezdarbniekiem, kas iesaistījušies pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai. Vienreizējas dotācijas apmērs viena biznesa plāna īstenošanai nepārsniedz 4000 latu;

12.8. dotācijai bezdarbniekiem, kas iesaistījušies pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, - pasākuma īstenošanas sākumposmā (pirmajos trijos mēnešos). Dotāciju (mēnesī) bezdarbniekam nosaka valstī noteiktās minimālās darba algas apmērā;

12.9. izdevumu segšanai par ekspertu un konsultantu pakalpojumiem, kas sniegti pašnodarbinātības vai komercdarbības uzsākšanas pasākumos iesaistītajiem bezdarbniekiem;

12.10. izdevumu segšanai par normatīvajos aktos paredzēto veselības pārbaužu veikšanu pasākumos iesaistītajiem bezdarbniekiem, darba meklētājiem un tādām personām, kurām atbilstoši Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumam noteiktas darba meklētāja tiesības;

12.11. izdevumu segšanai par aģentūras civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, organizējot un īstenojot izglītojamajiem nodarbinātības pasākumus vasaras brīvlaikā;

12.12. izdevumu segšanai par surdotulku un pavadoņu pakalpojumiem pasākumos iesaistītajiem bezdarbniekiem, kuriem noteikta invaliditāte un kuriem nepieciešami minētie pakalpojumi."

10. Aizstāt 13.punktā skaitli un vārdus "12.2.apakšpunktā minēto vienreizējo dotāciju" ar skaitļiem un vārdiem "12.2. un 12.3.apakšpunktā minēto vienreizēju dotāciju darba vietu izveidošanai".

11. Papildināt III nodaļu ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Šo noteikumu 12.1.2., 12.1.3., 12.1.4., 12.2., 12.3. un 12.7.apakšpunktā minēto dotāciju apmēru aģentūra nosaka, ņemot vērā pasākumu organizēšanai un īstenošanai noteikto finansējumu."

12. Papildināt 21.punktu ar trešo, ceturto un piekto teikumu šādā redakcijā:

"Ja aģentūra organizē bezdarbnieku apmācību pēc darba devēja pasūtījuma, tad atlasē piedalās darba devējs vai darba devēja pilnvarots pārstāvis. Pēc atlases rezultātu paziņošanas aģentūra slēdz ar darba devēju, bezdarbnieku un izglītības iestādi četrpusēju līgumu par bezdarbnieka apmācības organizēšanu pēc darba devēja pasūtījuma. Līgumā nosaka pušu pienākumus, tiesības, atbildību un līgumu izpildes kārtību."

13. Papildināt 30.punktu aiz vārdiem "darba devējam ir pienākums" ar vārdiem "piedalīties izglītības programmā noteikto praktisko mācību un kvalifikācijas prakses organizēšanā un".

14. Izteikt V nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"V. Vispārīgās prasības, kas jāievēro, organizējot algotus pagaidu darbus un pasākumus noteiktām personu grupām un nodarbinātības pasākumus izglītojamajiem vasaras brīvlaikā".

15. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Algotos pagaidu darbos un pasākumos noteiktām personu grupām un nodarbinātības pasākumos izglītojamajiem vasaras brīvlaikā (turpmāk - pasākumi ar darba līguma slēgšanu) bezdarbniekus un izglītojamos iesaista ar aģentūras norīkojumu."

16. Svītrot 32.punktu.

17. Aizstāt 33. un 34.punktā vārdu "bezdarbnieks" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "bezdarbnieks un izglītojamais" (attiecīgā locījumā).

18. Aizstāt VI nodaļā vārdus "algotie pagaidu sabiedriskie darbi" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "algoti pagaidu darbi" (attiecīgā locījumā).

19. Svītrot 39.punktā vārdus "atbilstoši Nacionālā nodarbinātības plāna prioritātēm".

20. Aizstāt 45.punktā vārdu "pielāgošanas" ar vārdiem "izveidošanas (pielāgošanas)".

21. Izteikt IX nodaļu šādā redakcijā:

"IX. Konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi

47. Konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi ietver darba meklēšanas metožu apguves, psiholoģiskā atbalsta un darba tirgum nepieciešamo pamatprasmju un iemaņu apguves nodarbības - seminārus, lekcijas, diskusijas, konsultācijas, neformālās izglītības programmu apguvi, kā arī nodarbinātības pasākumus izglītojamajiem vasaras brīvlaikā un citas nodarbības, kas veicina bezdarbnieku, darba meklētāju un tādu personu konkurētspēju darba tirgū, kurām atbilstoši Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumam noteiktas darba meklētāja tiesības.

48. Šo noteikumu 47.punktā minēto nodarbību mērķis ir iemācīt to dalībniekiem prasmi orientēties darba tirgus prasībās, attīstīt viņu pašiniciatīvu un sociālo mobilitāti, kā arī sniegt palīdzību tālākizglītības izvēlē.

49. Aģentūra nosaka nodarbību tematiskās jomas, kā arī nodrošina nodarbību programmu un plānu izstrādi un apstiprināšanu.

50. Aģentūra, iesaistot bezdarbniekus neformālās izglītības programmu apguvē, ar katru bezdarbnieku noslēdz līgumu par bezdarbnieka neformālo apmācību. Līgumā nosaka apmācības noteikumus un laiku, stipendijas saņemšanas kārtību, aģentūras un bezdarbnieka savstarpējos pienākumus un tiesības bezdarbnieka neformālās apmācības laikā, kā arī apmācības pārtraukšanas nosacījumus."

22. Papildināt noteikumus ar X nodaļu šādā redakcijā:

"X. Pasākumi komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai

51. Pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai iesaista bezdarbniekus, kuri aģentūrai rakstiski ir izteikuši vēlmi uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību un atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

51.1. ieguvuši profesionālo vai augstāko izglītību uzņēmējdarbības, biznesa vadības vai citā tām pielīdzināmā jomā;

51.2. bezdarbnieku profesionālās apmācības ietvaros apguvuši izglītības programmas, kas nodrošina nepieciešamās zināšanas uzņēmējdarbības vadības jomā;

51.3. ieguvuši profesionālo vai augstāko izglītību un konkurētspējas paaugstināšanas pasākumu ietvaros apguvuši neformālās izglītības programmas ar uzņēmējdarbības vadību saistītā jomā.

52. Bezdarbniekiem, kas īsteno pasākumus komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, aģentūra nodrošina:

52.1. konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā, kā arī biznesa plāna īstenošanā pirmajā pašnodarbinātības vai komercdarbības gadā;

52.2. dotāciju pasākuma īstenošanas sākumposmā (pirmajos trijos mēnešos);

52.3. vienreizēju dotāciju biznesa plāna īstenošanai.

53. Aģentūra slēdz līgumu ar izvēlētajiem konsultantiem konsultāciju sniegšanai bezdarbniekiem, kuri tiks iesaistīti pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, kā arī ar ekspertiem, kuri izvērtēs pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai iesaistīto bezdarbnieku biznesa plānus. Līgumā nosaka sniedzamo pakalpojumu veidu, pušu tiesības un pienākumus, pārskatu sniegšanas kārtību un savstarpējo norēķinu kārtību.

54. Aģentūra ar bezdarbniekiem, kas iesaistīti pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai un par kuru izstrādātajiem biznesa plāniem aģentūras izvēlēts kvalificēts eksperts sniedzis pozitīvu atzinumu, slēdz līgumu par biznesa plāna īstenošanu. Līgumā nosaka pasākumā iesaistīto pušu tiesības un pienākumus (tai skaitā bezdarbnieka pienākumu reģistrēties kā komersantam vai pašnodarbinātajam), pārskatu sniegšanas kārtību un periodiskumu, savstarpējo norēķinu kārtību, kā arī atbildību, ja līgumsaistības netiek pienācīgi pildītas. Dotāciju pasākuma īstenošanas sākumposmā (pirmajos trijos mēnešos) un vienreizēju dotāciju biznesa plāna īstenošanai pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai (turpmāk - dotācija komercdarbībai) iesaistītais bezdarbnieks saņem tikai pēc līguma noslēgšanas par biznesa plāna īstenošanu.

55. Aģentūra nodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas atbilstību pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai paredzētajiem mērķiem, kā arī pasākumu īstenošanas kontroli, ne retāk kā reizi ceturksnī sadarbībā ar konsultantiem veicot pārbaudes attiecīgo pasākumu īstenošanas vietās.

56. Ja bezdarbnieks, kas iesaistīts pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, bez attaisnojoša iemesla pienācīgi nepilda līgumā par biznesa plāna īstenošanu noteiktās saistības, aģentūra vienpusēji atkāpjas no līguma un bezdarbnieks valsts budžetā atmaksā saņemto dotāciju komercdarbībai šādā apmērā:

56.1. pilnā apmērā, ja no līguma par biznesa plāna īstenošanu aģentūra atkāpjas sešu mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas;

56.2. 50 % apmērā, ja no līguma par biznesa plāna īstenošanu aģentūra atkāpjas 24 mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas un pašnodarbinātība vai komercdarbība ir ilgusi ne mazāk kā sešus mēnešus.

57. Ja šo noteikumu 56.punktā minētajos gadījumos bezdarbnieks, kas iesaistīts pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, saņemto dotāciju komercdarbībai neatlīdzina labprātīgi, aģentūra attiecīgo summu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā."

Ministru prezidents A.Kalvītis

Labklājības ministre D.Staķe
16.03.2007