Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.155

Rīgā 2007.gada 27.februārī (prot. Nr.16 41.§)
Atlīdzības aprēķināšanas un izmaksāšanas kārtība par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos
Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes dzīlēm" 12.1panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā aprēķina un izmaksā atlīdzību zemes īpašniekam par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos (turpmāk - atlīdzība), ja sabiedrības un valsts interesēs nepieciešams izmantot zemes dzīļu derīgās īpašības vai iegūt pazemes ūdeņus.

2. Zemes īpašniekam ir tiesības uz atlīdzību, ja viņa īpašuma tiesības uz zemi nostiprinātas zemesgrāmatā.

3. Zemes īpašnieks, kura zeme iekļauta valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā, iesniedz zemes dzīļu izmantotājam rakstisku pieteikumu atlīdzības saņemšanai. Pieteikumam pievieno:

3.1. īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus vai to apliecinātus norakstus;

3.2. izziņu par attiecīgā zemesgabala kadastrālo vērtību.

4. Ja zeme, kurā zemes dzīļu īpašuma tiesības ir aprobežotas, ir kop­īpašums, šo noteikumu 3.punktā minēto pieteikumu paraksta visi kopīpašnieki.

5. Vienreizēju atlīdzību par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos aprēķina piecu procentu apmērā no zemes platības kadastrālās vērtības, kāda tā bijusi valsts nozīmes zemes dzīļu nogabala noteikšanas brīdī. Atlīdzību par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu zemes īpašniekam maksā tikai par to platību, zem kuras zemes dzīļu izmantošana ir aprobežota.

6. Zemes dzīļu izmantotājs trīsdesmit dienu laikā pēc šo noteikumu 3.punktā noteikto dokumentu saņemšanas, ņemot vērā zemes kadastrālo vērtību, aprēķina izmaksājamās atlīdzības summu (turpmāk - aprēķins) un rakstiski informē zemes īpašnieku par aprēķinu, kā arī par aprēķināmajiem un ieturamajiem nodokļiem un to maksāšanas kārtību. Zemes dzīļu izmantotājs nosūta aprēķinu ar ierakstītu vēstuli vai arī pret parakstu iepazīstina zemes īpašnieku ar aprēķinu klātienē.

7. Pamatojoties uz zemes dzīļu izmantotāja aprēķinu, zemes īpašnieks vienojas ar zemes dzīļu izmantotāju par atlīdzības izmaksas laiku un maksāšanas kārtību.

8. Zemes dzīļu izmantotājs lūdz attiecīgajai zemesgrāmatu nodaļai nostiprināt zemes dzīļu īpašnieka īpašuma tiesību aprobežojumu.

9. Ja zemes dzīļu izmantotājs un zemes īpašnieks nevar vienoties par atlīdzību vai zemes īpašnieks mēneša laikā no aprēķina saņemšanas nav devis tam piekrišanu, zemes dzīļu izmantotājs vai zemes īpašnieks var celt prasību tiesā, prasot līguma noslēgšanu.

10. Par nodomu celt prasību tiesā zemes dzīļu izmantotājs vai zemes īpašnieks informē otru pusi vismaz mēnesi iepriekš.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Vides ministrs R.Vējonis
03.03.2007