Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.100

Rīgā 2007.gada 6.februārī (prot. Nr.10 8.§)
Kārtība, kādā Eiropas Komisijā elektroniski iesniedz atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu paziņojumus un kādā piešķir un anulē atbalsta paziņojumu elektroniskās sistēmas lietošanas tiesības
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Eiropas Komisijā elektroniski iesniedz atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu paziņojumus un kādā piešķir un anulē atbalsta paziņojumu elektroniskās sistēmas lietošanas tiesības.

2. Noteikumus piemēro, izstrādājot atbalsta programmas un individuālos atbalsta projektus, kā arī grozījumus esošajās atbalsta programmās un individuālajos atbalsta projektos, kurus Eiropas Komisijā paziņo saskaņā ar Padomes 1999.gada 22.marta Regulas (EK) Nr. 659/1999, kas nosaka sīki izstrādātus noteikumus Eiropas Kopienas līguma 93.panta piemērošanai, 2.pantu.

3. Valsts atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu paziņojumu Eiropas Komisijā elektroniski iesniedz, izmantojot Eiropas Komisijas pārziņā esošo atbalsta paziņojumu elektronisko sistēmu State Aid Notifications Interactive (https://webgate.cec.eu.int/competition/sani) (turpmāk - sistēma).

II. Sistēmas lietotāju kategorijas un viņu darbības

4. Lai nodrošinātu sistēmas darbību un atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu paziņojumu elektronisku iesniegšanu Eiropas Komisijā, ir noteiktas sešas lietotāju kategorijas:

4.1. vietējais sistēmas administrators (Local System Administrator);

4.2. paziņojuma sākotnējais sagatavotājs (Restricted User);

4.3. paziņojuma sagatavotājs (User);

4.4. paziņojuma parakstītājs (Signatory);

4.5. paziņojuma apstiprinātājs (Validator);

4.6. lietotājs tikai ar lasīšanas tiesībām (Read-Only User).

5. Vietējais sistēmas administrators ir Finanšu ministrijas vai Zemkopības ministrijas informācijas sistēmu speciālists. Vietējais sistēmas administrators uzrauga sistēmas lietotāja tiesību piešķiršanu un anulēšanu paziņojuma sākotnējiem sagatavotājiem, paziņojuma sagatavotājiem, paziņojuma parakstī­tājiem un lietotājiem tikai ar lasīšanas tiesībām.

6. Paziņojuma sākotnējais sagatavotājs ir ministrijas, tās padotības iestā­des ierēdnis (darbinieks), pašvaldības un pašvaldības iestādes darbinieks, kas saskaņā ar amata (darba) pienākumiem izstrādā atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu. Paziņojuma sākotnējais sagatavotājs sagatavo atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojumu un precizē to, bet nepabeidz paziņojuma projekta izstrādi. Paziņojuma projekta izstrādi var pabeigt paziņojuma sagatavotājs vai paziņojuma parakstītājs.

7. Paziņojuma sagatavotājs ir ministrijas, tās padotības iestādes ierēdnis (darbinieks), pašvaldības un pašvaldības iestādes darbinieks, kas saskaņā ar amata (darba) pienākumiem izstrādā atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu. Paziņojuma sagatavotājs sagatavo atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojumu, precizē to, kā arī pabeidz paziņojuma izstrādi. Pēc atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma sagatavošanas pabeigšanas paziņojuma sagatavotājs norāda attiecīgās ministrijas, tās padotības iestādes vai pašvaldības iestādes personu, kura parakstīs paziņojumu.

8. Paziņojuma parakstītājs ir ministrijas, tās padotības iestādes ierēdnis (darbinieks), pašvaldības un pašvaldības iestādes darbinieks, kas saskaņā ar amata (darba) pienākumiem izstrādā atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu, precizē to un pabeidz paziņojuma izstrādi, kā arī iestādes vārdā elektroniski paraksta atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojumu. Pēc darbību pabeigšanas paziņojuma parakstītājs norāda paziņojuma apstiprinātāju.

9. Paziņojuma apstiprinātājs ir Finanšu ministrijas vai Zemkopības ministrijas norīkots atašejs Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā. Atašejs apstiprina Latvijas atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu paziņojumus iesniegšanai Eiropas Komisijā. Paziņojuma apstiprinātājs apstiprina tikai to atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojumu, kurā viņš ir norādīts kā paziņojuma apstiprinātājs.

10. Lietotājs tikai ar lasīšanas tiesībām ir Finanšu ministrijas vai Zemkopības ministrijas ierēdnis (darbinieks), kurš saskaņā ar amata (darba) pienākumiem veic plānoto atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu sākotnējo izvērtēšanu pirms paziņojuma apstiprināšanas iesniegšanai Eiropas Komisijā.

III. Atbalsta programmu un individuālo atbalsta projektu paziņojumu elektroniskā iesniegšana Eiropas Komisijā

11. Ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība un pašvaldības iestāde ir atbildīga par atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma sagatavošanu, ja plānotā finansiālā palīdzība no valsts, pašvaldības vai Eiropas Savienības līdzekļiem saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 5.pantu ir uzskatāma par atbalstu.

12. Ja ministrijā, tās padotības iestādē, pašvaldībā un pašvaldības iestādē atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma sagatavošanu nodrošina visi sistēmas lietotāji, viņi atbilstoši kompetencei veic šo noteikumu 6., 7., 8. un 9.punktā minētās darbības, ievērojot šādu secību:

12.1. paziņojuma sākotnējais sagatavotājs;

12.2. paziņojuma sagatavotājs;

12.3. paziņojuma parakstītājs;

12.4. paziņojuma apstiprinātājs.

13. Ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība un pašvaldības iestāde atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma sagatavošanas procesā var neiesaistīt šo noteikumu 12.1. un 12.2.apakšpunktā minētās personas.

14. Ikviens sistēmas lietotājs pēc darbību veikšanas informē nākamo lietotāju, kuram ir tiesības turpināt darbības sistēmā.

15. Tikai sistēmā norādītais paziņojuma parakstītājs un paziņojuma apstiprinātājs no sistēmas saņem elektronisku paziņojumu par atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma sagatavošanas pabeigšanu un paziņojuma parakstīšanu.

16. Ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība vai pašvaldības iestāde, ja nepieciešams, izstrādā kārtību, kurā detalizētāk nosaka sistēmas lietotāju tiesības un pienākumus atbilstoši attiecīgās ministrijas, tās padotības iestādes, pašvaldības vai pašvaldības iestādes kompetencei.

17. Sistēmā tiek aizpildīta Komisijas 2004.gada 21.aprīļa Regulas (EK) Nr. 794/2004 pielikuma I daļa "Vispārējā informācija", II daļa "Kopsavilkuma informācija publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī" un saskaņā ar izvēlēto atbalsta mērķi - III daļa "Papildu informācijas lapas". Pārējo ar paziņojumu saistīto informāciju (pielikumu) sistēmai pievieno atsevišķā datnē.

18. Ja ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība vai pašvaldības iestāde nevēlas, lai kāda ar paziņojumu saistīta informācija kļūst pieejama visiem sistēmas lietotājiem, tā ar paziņojumu saistīto papildu informāciju Finanšu ministrijai vai Zemkopības ministrijai nodod elektroniski. Attiecīgā ministrija pēc paziņojuma reģistrācijas numura saņemšanas ar Latvijas pārstāvniecības Eiropas Savienībā starpniecību nosūta minēto informāciju Eiropas Komisijai, izmantojot Eiropas Komisijas drošo elektroniskā pasta sistēmu.

19. Ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība vai pašvaldības iestāde sagatavoto atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojumu pirms tā elektroniskas parakstīšanas nosūta papīra formā Finanšu ministrijai vai Zemkopības ministrijai sākotnējai izvērtēšanai.

20. Zemkopības ministrija veic sagatavoto atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu paziņojumu sākotnējo izvērtēšanu Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 1.pielikumā minēto lauksaimniecības produktu, kā arī zvejniecības produktu un mežsaimniecības atbalstīšanai, bet Finanšu ministrija - citu komercdarbības nozaru atbalstīšanai.

21. Pēc atbalsta programmas vai atbalsta projekta paziņojuma elektroniskas parakstīšanas ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība vai pašvaldības iestāde par to rakstiski informē Finanšu ministriju vai Zemkopības ministriju un norāda, kas ir paziņojuma apstiprinātājs.

22. Finanšu ministrija vai Zemkopības ministrija informē paziņojuma apstiprinātāju par to, vai iesniegtais atbalsta pro­grammas vai individuālā atbalsta projekta paziņojums ir apstiprināms iesniegšanai Eiropas Komisijā vai tā apstiprināšana atsakāma paziņojuma nepilnību dēļ.

23. Paziņojuma apstiprinātājs pēc atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta paziņojuma apstiprināšanas nosūta Finanšu ministrijai vai Zemkopības ministrijai no Eiropas Komisijas Konkurences direktorāta Valsts atbalsta reģistra saņemto paziņojuma reģistrācijas numuru, kā arī informāciju par plānoto paziņojuma izskatīšanas termiņu.

IV. Sistēmas lietošanas tiesību piešķiršana un anulēšana

24. Sistēmas lietošanas tiesības piešķir, ja ministrijas, tās padotības iestādes ierēdnim (darbiniekam), pašvaldības un pašvaldības iestādes darbinie­kam tās ir nepieciešamas darba (amata) pienākumu veikšanai. Lai ierēdnim (darbiniekam) piešķirtu sistēmas lietošanas tiesības, attiecīgā ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība un pašvaldības iestāde iesniedz Finanšu ministrijā vai Zemkopības ministrijā iesniegumu (pielikums).

25. Ministrija, tās padotības iestāde, pašvaldība un pašvaldības iestāde iesniegumā par sistēmas lietošanas tiesību piešķiršanu norāda sistēmas lietotāja kategoriju. Vienam sistēmas lietotājam piešķir tikai vienu sistēmas lietotāja kategoriju. Izņēmuma gadījumā vienam sistēmas lietotājam var piešķirt vienlaikus vairākas kategorijas, ņemot vērā ministrijas, tās padotības iestādes, pašvaldības un pašvaldības iestādes iesniegto pamatojumu.

26. Iesniegumā par sistēmas lietošanas tiesību piešķiršanu norāda termiņu, uz kādu attiecīgajam sistēmas lietotājam nepieciešamas sistēmas lietošanas tiesības - viens gads vai bez termiņa ierobežojuma.

27. Zemkopības ministrijas vietējais sistēmas administrators piešķir un anulē sistēmas lietošanas tiesības Zemkopības ministrijas ierēdnim (darbinie­kam), kurš saskaņā ar amata (darba) pienākumiem izstrādā atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 1.pielikumā minēto lauksaimniecības produktu, kā arī zvejniecības produktu un mežsaimniecības atbalstīšanai. Zemkopības ministrijas ierēdnis (darbinieks) iegūtās sistēmas lietošanas tiesības izmanto, arī gatavojot atbalsta programmas un individuālā atbalsta projekta pieteikumu citu komercdarbības nozaru atbalstīšanai. Pārējos gadījumos sistēmas lietošanas tiesības piešķir un anulē Finanšu ministrijas vietējais sistēmas administrators.

28. Finanšu ministrijas vai Zemkopības ministrijas vietējais sistēmas administrators piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas reģistrē lietotāju sistēmā. Sistēmas lietotājs uz iesniegumā norādīto elektroniskā pasta adresi saņem lietotājvārdu un sākotnējo paroli, kuru izmanto, pirmo reizi uzsākot darbu sistēmā.

29. Sistēmas lietošanas tiesības anulē saskaņā ar ministrijas, tās padotības iestādes un pašvaldības iestādes iesniegumu, ja iestājas kāds no šādiem nosacījumiem:

29.1. lietotājs izbeidz pildīt ar sistēmas lietošanu saistītos amata (darba) pienākumus;

29.2. lietotājs ar savu darbību vai bezdarbību pieļāvis iespēju nepilnva­rotai personai lietot sistēmas datus;

29.3. lietotājs veic darbības, kas vājina sistēmas drošību.

30. Ministrija, tās padotības iestāde un pašvaldības iestāde šo noteikumu 29.punktā minētajos gadījumos vienas darbdienas laikā iesniedz Finanšu ministrijā vai Zemkopības ministrijā iesniegumu par sistēmas lietošanas tiesību anulēšanu.

31. Vietējās sistēmas administrators anulē sistēmas lietošanas tiesības bez iesnieguma saņemšanas, ja sistēmas lietošanas tiesības ir piešķirtas uz vienu gadu un valsts pārvaldes un pašvaldības iestāde nav iesniegusi iesniegumu par sistēmas lietošanas tiesību termiņa pagarināšanu.

V. Noslēguma jautājums
Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
Pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 6.februāra noteikumiem Nr.100
Iesniegums sistēmas lietošanas tiesību piešķiršanai vai anulēšanai

01.JPG (66456 bytes)

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
14.02.2007