Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr.768

Rīgā 2006.gada 4.oktobrī (prot. Nr.50 31.§)

Par Aizsardzības ministrijas darbības stratēģiju 2007.-2009.gadam

 

1. Apstiprināt Aizsardzības ministrijas darbības stratēģijas 2007.-2009.gadam (turpmāk - stratēģija) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Stratēģija 2007.gadā īstenojama piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Aizsardzības ministrijai stratēģijas īstenošanai turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu kārtējam gadam.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Aizsardzības ministra vietā - veselības ministrs G.Bērziņš


 

(Ministru kabineta

2006.gada 4.oktobra rīkojums Nr.768)

Aizsardzības ministrijas darbības stratēģijas 2007.-2009.gadam kopsavilkums

Aizsardzības ministrijas darbības stratēģija 2007.-2009.gadam ir tiešās pārvaldes iestādes vidēja termiņa plānošanas dokuments, kas ietver ministrijas kompetencē esošos politikas plānošanas dokumentos noteiktos mērķus, politikas rezultātus un pamatojas uz Aizsardzības ministrijas nolikumā noteiktajām funkcijām un uzdevumiem.

Atbilstoši Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumu Nr.111 "Ministru kabineta kārtības rullis" 4.pielikumam politikas joma, uz kuru attiecas projekts, ir aizsardzības politika.

Aizsardzības ministrijas darbības stratēģija balstās uz Valsts aizsardzības koncepciju, Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plānu, Nacionālo bruņoto spēku vidēja termiņa attīstības plānu un ikgadējām aizsardzības ministra vadlīnijām valsts aizsardzības sistēmas attīstībai un budžeta plānošanai un ietver mehānismus šo prioritāšu īstenošanai.

Aizsardzības ministrijas darbības virsmērķis ir valsts neatkarības, teritoriālās nedalāmības un pilsoņu drošības garantēšana. Aizsardzības ministrijas darbības virzieni ir aizsardzības politikas administrēšana, Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstība, sabiedrības informēšana un līdzdalības veicināšana valsts aizsardzības jautājumos.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas darbības virzieniem ir noteiktas šādas vidēja termiņa prioritātes:

- paaugstināt militārā un ar valsts aizsardzību saistītā civilā personāla profesionalitāti, izveidojot efektīvu personāla atlases un apmācības sistēmu, kā arī nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu un sociālās garantijas;

- veicināt Latvijas zinātnieku, kā arī komersantu potenciāla izmantošanu aizsardzības sistēmas attīstībā;

- sniegt atbalstu valstīm, kuras vēlas veikt aizsardzības sistēmas reformas un izmantot Ziemeļatlantijas līguma organizācijas pieredzi, īpašu uzmanību veltot Dienvidkaukāza reģionam, Moldovai un Ukrainai;

- veikt konsekventu bruņoto spēku attīstības plānošanu un nodrošināt efektīvu budžeta līdzekļu izlietojuma kontroli;

- attīstīt Latvijas Republikas Zemessardzi, kura sniedz atbalstu Nacionālo bruņoto spēku profesionālajām vienībām, nodrošina valsts teritorijas aizsardzību un sniedz atbalstu civilajai sabiedrībai;

- turpināt nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku vienību dalību starptautiskajās operācijās;

- attīstīt Nacionālo bruņoto spēku pretterorisma spējas un starpinstitūciju sadarbību draudu novēršanai un apkarošanai;

- nodrošināt Nacionālos bruņotos spēkus ar mūsdienīgu bruņojumu un ekipējumu;

- sadarboties ar Baltijas valstīm kolektīvajai aizsardzībai nepieciešamo militāro spēju attīstīšanā un pilnveidošanā;

- atbalstīt patriotisko audzināšanu un pilnveidot militāro zināšanu apguves iespējas vispārizglītojošās skolās un civilajās augstskolās;

- īstenot sabiedrības informēšanas kampaņu.

Detalizēta informācija par Aizsardzības ministrijas darbības stratēģijā noteikto mērķu sasniegšanai veicamajiem pasākumiem ir iekļauta Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plānā, Nacionālo bruņoto spēku vidēja termiņa attīstības plānā un ikgadējās aizsardzības ministra vadlīnijās valsts aizsardzības sistēmas attīstībai, kā arī citos politikas plānošanas dokumentos.

Aizsardzības ministrijas darbība tiek finansēta no septiņām valsts budžeta programmām:

1) valsts aizsardzības politikas īstenošana;

2) militārpersonu pensiju fonds;

3) sabiedrības informēšana un iesaistīšana aizsardzības jautājumos;

4) valsts drošības aizsardzība (klasificēta sadaļa);

5) aizsardzības īpašumu pārvaldīšana;

6) Nacionālie bruņotie spēki (ar apakšprogrammām);

7) ģeodēzija un kartogrāfija.

Atbilstoši Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumiem Nr.111 "Ministru kabineta kārtības rullis" katru gadu pirms budžeta plānošanas uzsākšanas Aizsardzības ministrijas darbības stratēģija tiek aktualizēta, iekļaujot tajā ikgadējās jaunās politikas iniciatīvas un pasākumus Aizsardzības ministrijas darbības spēju uzlabošanai.

Aizsardzības ministra vietā - veselības ministrs G.Bērziņš

04.10.2006