Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrija

Rīkojums Nr.317 Rīgā 2000. gada 23.novembrī

Par insulīna preparātu izplatīšanas nosacījumiem

Izdots saskaņā ar Farmācijas likuma 6. panta 4. punktu

Lai nodrošinātu insulīna kā preparāta, kurš nodrošina pacienta dzīvības funkciju uzturēšanu un ar 2001. gada 1. janvāri tiek iekļauts ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas sistēmā saskaņā ar Ministru kabineta 1998. gada 4. novembra noteikumiem Nr.428 "Ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība", pieejamību

1. Apstiprināt "Insulīna preparātu izplatīšanas kārtību".

2. Atzīt par spēku zaudējušu Labklājības ministrijas 1998. gada 26. marta rīkojumu Nr.76 "Par centralizēti iepērkamiem insulīna preparātiem".

Labklājības ministrs A. Požarnovs

 

Insulīna preparātu izplatīšanas kārtība

1. Bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra" (turpmāk - Aģentūra) un slimokases nodrošina insulīna preparātu iegādei nepieciešamos līdzekļus, ievērojot šādas prasības:

1.1. Aģentūra un slimokases aprēķina teritorijā dzīvojošajiem cukura diabēta pacientiem insulīna preparātu apmaksai nepieciešamo līdzekļu summu, kas īpaši iezīmējama (aizsargājama) no pārējo kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu, medicīnisko ierīču un preču apmaksai noteiktajiem līdzekļiem;

1.2. nepieciešamo līdzekļu summa tiek aprēķināta, ņemot vērā:

1.2.1. attiecīgās slimokases, Aģentūras filiāles dalībnieku skaitu, kuri tiek ārstēti ar insulīna preparātiem, un to skaita prognozējamās izmaiņas, ievērojot iepriekšējo gadu tendenci,

1.2.2. iepriekšējā gada insulīna preparātu izlietojuma apjomus un to prognozējamās izmaiņas, ievērojot iepriekšējo gadu tendenci;

1.2.3. vidējās insulīna preparātu izmaksas vienam pacientam dienā, pamatojoties uz Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto insulīna preparātu cenām.

1.3. Aģentūra un slimokases nodrošina, lai insulīna preparātu apmaksai paredzētie līdzekļi netiek izlietoti citiem mērķiem.

2. Tiesības izrakstīt insulīna preparātus uz receptes par diferencētu samaksu, ievērojot normatīvo aktu prasības, ir šādām sertificētām ārstniecības personām, kas ir līgumattiecībās ar slimokasi:

2.1. endokrinologam;

2.2. primārās veselības aprūpes (PVA) ārstam. Izrakstot insulīna preparātus, PVA ārsts ievēro endokrinologa noteiktās terapijas norādījumus un nemaina terapiju bez saskaņojuma ar endokrinologu, pie kura pacients atrodas dinamiskajā novērošanā.

3. Endokrinologs, nosakot pacientam nepieciešamību tikt ārstētam ar insulīna preparātiem:

3.1. viena mēneša laikā nosūta Diagnostikas centra Cukura diabēta slimnieku reģistram (turpmāk - Reģistrs) Cukura diabēta slimnieka kartes (DIABCARE 2) aizpildītu formu;

3.2. izraksta recepti par diferencētu samaksu insulīna preparātu iegādei;

3.3. aizpilda no Reģistra saņemto Cukura diabēta slimnieka insulīna karti (turpmāk - insulīna karte);

3.4. izsniedz aizpildītu insulīna karti pacientam.

4. Reģistrs nodrošina:

4.1. insulīna karšu tipogrāfisko iespiešanu pēc tā izstrādātās vienotās formas;

4.2. insulīna karšu izsniegšanu endokrinologam pēc tā rakstiska pieprasījuma;

4.3. insulīna kartes dublikāta izsniegšanu pēc endokrinologa rakstiska pieprasījuma kartes nozaudēšanas gadījumā;

4.4. izsniegto insulīna karšu un to dublikātu uzskaiti;

4.5. apritē esošo iepriekšējā parauga Cukura diabēta slimnieku karšu pakāpenisko izņemšanu no aprites un nomaiņu līdz 2001. gada 31. decembrim.

5. Aģentūra un slimokases nodrošina regulāru informācijas apmaiņu ar Reģistru.

6. Zāļu reģistrācijas apliecības turētājs (īpašnieks) nodrošina Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto insulīna preparātu pieejamību zāļu lieltirgotavām, kuras nodrošina insulīna preparātu izplatīšanas prasību izpildi.

7. Aptieka, kas ir līgumattiecībās ar slimokasi, nodrošina:

7.1. insulīna preparātu pieejamību pacientiem pret normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā noformēto recepti par diferencētu samaksu pēc iespējas nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu dienu laikā no receptes saņemšanas;

7.2. nepieciešamo insulīna preparātu pastāvīgu sortimentu aptiekā pacientiem, kas regulāri iegādājas insulīna preparātus konkrētajā aptiekā;

7.3. ierakstu pacienta insulīna kartē par izsniegto insulīna preparātu.

8. Bezpeļņas organizācija valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Zāļu cenu aģentūra" nodrošina operatīvu Kompensējamo zāļu sarakstā ietvertā insulīna preparāta svītrošanu no Kompensējamo zāļu saraksta, ja attiecīgais preparāts nav pieejams Latvijā.

9. Insulīna preparāti par pilnu samaksu tiek izplatīti aptiekās pret normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā noformētām parastajām receptēm.

10. Cukura diabēta pacienti, iestājoties ārstniecības iestādē plānveida medicīniskajai palīdzībai, kura nav saistīta ar insulīna terapijas korekciju, lieto tiem ambulatorai ārstniecībai izrakstītos insulīna preparātus.

11. Gadījumā, ja pacientam tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība vai ja pacients ir iestājies specializētā endokrinoloģijas nodaļā terapijas korekcijai, stacionārās ārstēšanas laikā ar nepieciešamajiem insulīna preparātu veidiem pacientu nodrošina ārstniecības iestāde.

Farmācijas departamenta direktors J. Bundulis

Ārstniecības departamenta direktors O. Velmers

23.11.2000