Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta instrukcija Nr.2

Rīgā 2006.gada 17.janvārī (prot. Nr.3 7.§)

Kārtība, kādā ministrija sagatavo, noformē un izplata informāciju par Valsts sekretāru sanāksmē, Ministru kabineta komitejā un Ministru kabineta sēdē izskatāmajiem projektiem un pieņemtajiem lēmumiem

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumu Nr.111 "Ministru kabineta kārtības rullis" 11.2 punktu

 

I.Vispārīgie jautājumi

1.Instrukcija nosaka kārtību, kādā ministrija sagatavo, noformē un izplata informāciju sabiedrībai un plašsaziņas līdzekļiem par Valsts sekretāru sanāksmē, Ministru kabineta komitejā un Ministru kabineta sēdē izskatāmo projektu un pieņemtajiem lēmumiem (turpmāk - informācija).

2.Informācija šīs instrukcijas izpratnē ir ministrijas rakstiski izplatīta informācija (preses relīze), kurā pausts ministrijas oficiālais viedoklis. Ministrijas izplatītajā informācijā par Ministru kabineta pieņemtajiem lēmumiem tiek pausts Ministru kabineta oficiālais viedoklis. Par mutisku paziņojumu sagatavošanas, saskaņošanas un izplatīšanas kārtību lemj katra ministrija atsevišķi saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas pieejamību, atklātību un izplatīšanu.

3.Ministrija nodrošina, ka informācija tiek izplatīta laikus un visi fakti, kas iekļauti informācijā, ir patiesi, objektīvi un skaidri saprotami.

4.Instrukcijā noteiktos pasākumus koordinē Valsts kanceleja.

II. Informācijas sagatavošanas kārtība

5. Informāciju par Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktajiem projektiem sagatavo šādā kārtībā:

5.1. pamatojoties uz Valsts sekretāru sanāksmes darba kārtību, ministrija sagatavo informāciju par:

5.1.1. politikas plānošanas dokumentu projektiem (pamatnostādņu, pro­grammas, plāna, koncepcijas vai tiešās pārvaldes iestādes darbības stratēģijas projektiem);

5.1.2.ārējo tiesību aktu projektiem (starptautisku līgumu projektiem, likumprojektiem, Saeimas lēmumprojektiem, Ministru kabineta noteikumu projektiem);

5.2. informāciju par šīs instrukcijas 5.1.1. un 5.1.2.apakšpunktā minēto projektu grozījumiem ministrija gatavo, ja:

5.2.1.grozījumi skar plašu sabiedrības daļu vai mērķa grupu, uz ko projekts ir attiecināms;

5.2.2. sociālie partneri, nevalstiskā organizācija vai sabiedrība mutiski vai rakstiski norādījusi, ka nepieciešami plašāki sabiedrības informēšanas pasākumi par grozījumu projektu.

6. Pamatojoties uz Ministru kabineta komitejas darba kārtību, ministrija sagatavo informāciju par:

6.1. politikas plānošanas dokumentu projektiem, par kuriem izteikti iebildumi, kas nav saskaņoti vai par kuriem ierosināti būtiski teksta precizējumi;

6.2. tiesību aktu projektiem, kas nav saskaņoti Valsts sekretāru sanāksmē un par kuriem izteikti iebildumi vai ierosināti būtiski teksta precizējumi.

7. Informāciju par Ministru kabineta sēdē izskatāmajiem projektiem un attiecībā uz tiem pieņemtajiem lēmumiem sagatavo šādā kārtībā:

7.1.pamatojoties uz Ministru kabineta sēdes pamata darba kārtību, ministrija gatavo informāciju par:

7.1.1. politikas plānošanas dokumentu projektiem (pamatnostādņu, pro­grammas, plāna, koncepcijas, tiešās pārvaldes iestādes darbības stratēģijas projektiem);

7.1.2.ārējo tiesību aktu projektiem (starptautisku līgumu projektiem, likumprojektiem, Saeimas lēmumprojektiem, Ministru kabineta noteikumu projektiem);

7.1.3. Ministru kabineta rīkojumu projektiem;

7.1.4. informatīvajiem ziņojumiem;

7.1.5. nacionālo pozīciju projektiem;

7.1.6. nostāju projektiem;

7.1.7. projektiem, kas tiek iesniegti kā Ministru kabineta lieta;

7.2. informāciju par grozījumiem politikas plānošanas dokumentos, ārējos tiesību aktos un Ministru kabineta rīkojumos ministrija gatavo, ja:

7.2.1.grozījumi skar plašu sabiedrības daļu vai mērķa grupu, uz ko projekts ir attiecināms;

7.2.2.sociālie partneri, nevalstiskā organizācija vai sabiedrība mutiski vai rakstiski norādījusi, ka nepieciešami plašāki sabiedrības informēšanas pasākumi par grozījumu projektu;

7.3. informāciju par steidzamajiem jautājumiem (Ministru kabineta sēdes darba kārtībā papildus iekļautajiem jautājumiem) gatavo Valsts kanceleja sadarbībā ar atbildīgo ministriju.

8.Pēc jautājumu izskatīšanas Valsts sekretāru sanāksmē, Ministru kabineta komitejas sēdē vai Ministru kabineta sēdē Valsts kanceleja informē ministriju par projekta statusu un norāda uz izmaiņām, ja tādas veiktas.

III. Informācijas noformēšanas kārtība

9. Informāciju noformē saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 28.maija instrukciju Nr.3 "Ministru kabineta kārtības rullī noteikto dokumentu elektronis­kās aprites kārtība", ciktāl šajā instrukcijā nav noteikts citādi.

10.Informāciju presei sagatavo Times New Roman fontā, simbolu lielums no 12 līdz 14 punktiem (ja nepieciešams, veidojot tabulas vai citu papild­informāciju, var izmantot citādu simbolu lielumu, taču ne mazāku par 8punktiem).

11.Informāciju noformē uz attiecīgas veidlapas (pielikums). Veidlapā iekļauj:

11.1. ministrijas nosaukumu;

11.2.komunikācijas struktūrvienības nosaukumu (ja tādas nav, ? par komunikāciju atbildīgās amatpersonas amatu);

11.3. ministrijas adresi;

11.4. komunikācijas struktūrvienības tālruņa un faksa numuru (ja tādas nav, - par komunikāciju atbildīgās amatpersonas tālruņa un faksa numuru);

11.5. ministrijas komunikācijas struktūrvienības oficiālo e-pasta adresi un mājas lapas adresi internetā;

11.6. ministrijas logotipu vai papildināto mazo Latvijas valsts ģerboni (pēc izvēles);

11.7. norādi "Informācija presei" un izplatīšanas datumu (dd.mm.gggg.).

12.Informācijas nosaukumu norāda treknrakstā. Aiz teksta norāda informācijas sagatavotāja vārdu, uzvārdu, amatu un struktūrvienības nosaukumu, tālruņa numuru (ja iespējams, arī mobilā tālruņa numuru) un e-pasta adresi.

13. Ja informāciju sagatavo divas vai vairākas ministrijas, to noformē uz tās ministrijas veidlapas, kura informāciju izplata. Veidlapu noformē atbilstoši šīs instrukcijas 11.punktā minētajām prasībām. Aiz teksta norāda arī pārējo informācijas sagatavošanā iesaistīto ministriju nosau­kumus, sagatavotāju vārdus, uzvārdus, amatus un struktūrvienību nosaukumus, tālruņa numurus (ja iespējams, arī mobilā tālruņa numurus) un e-pasta adreses.

14. Izsūtot informāciju elektroniski, e-pasta laukā "Tēma" norāda infor­mācijas nosaukumu. Sūtītājs ir attiecīgā institūcija. E-pasta paskaidrojošajā daļā ievieto daļēju vai pilnīgu informācijas tekstu. Norāda arī informācijas izplatītāja vārdu, uzvārdu, amatu un struktūrvienības nosaukumu, tālruņa numuru (ja iespējams, arī mobilā tālruņa numuru) un e-pasta adresi.

15.Ja informācija ir īpaši svarīga, izsūtot to elektroniski, var lietot attiecīgu atzīmi.

IV. Informācijas izplatīšanas kārtība

16.Ministrija pēc projekta pieteikšanas Valsts sekretāru sanāksmē, projekta izskatīšanas Ministru kabineta komitejā vai lēmuma pieņemšanas Ministru kabineta sēdē tās pašas dienas laikā (bet, ja tas nav iespējams, ne vēlāk kā nākamajā darbdienā) izplata attiecīgo informāciju.

17. Informāciju izplata:

17.1.individuāliem adresātiem, izmantojot e-pastu vai faksu;

17.2. sabiedrībai, ievietojot informāciju ministrijas mājas lapā internetā un Ministru kabineta mājas lapā internetā.

18. Informācijas adresāti ir:

18.1. Ministru kabinetā akreditētie plašsaziņas līdzekļi;

18.2. ministrijā akreditētie plašsaziņas līdzekļi;

18.3. Valsts kancelejas Komunikācijas departaments;

18.4. ikviens sabiedrības pārstāvis, kurš mutiski vai rakstiski paudis vēlmi saņemt informāciju.

19.Ja pēc informācijas izplatīšanas ir konstatētas neprecizitātes vai nepieciešami papildinājumi, ministrija atkārtoti izsūta precizēto informāciju, skaidri un nepārprotami norādot precizēto vietu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Redakcijas piebilde: instrukcija stājas spēkā ar 2006.gada 26.janvāri.

 

Pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 17.janvāra instrukcijai Nr.2

Informācijas veidlapas paraugs

01.JPG (55403 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

26.01.2006