Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Komercķīlas likumā

Izdarīt Komercķīlas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 24.nr.; 2000, 3.nr.; 2004, 2.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "uzņēmums (uzņēmējsabiedrība)" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "komersants" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 1.panta 3.punktu šādā redakcijā:

"3) reģistrācijai pakļautas kustamās lietas - sauszemes transportlīdzekļi, mazizmēra kuģošanas līdzekļi (airu laiva, motorlaiva, kuteris un ūdens motocikls), lidaparāti un valsts vienotajā dzīvnieku un ganāmpulku reģistrā reģistrējamie dzīvnieki un ganāmpulki;".

3. Aizstāt 3.panta otrajā daļā vārdu "uzņēmējsabiedrības" ar vārdu "kapitālsabiedrības".

4. 4.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "publiskajā apgrozībā esošs finanšu instruments" ar vārdiem "finanšu instruments, finanšu līdzekļi";

aizstāt otrajā daļā vārdus "un publiskajā apgrozībā esošie finanšu instrumenti" ar vārdiem "finanšu instrumenti un finanšu līdzekļi".

5. Izteikt 18.panta piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ja komercķīlas priekšmets ir trans­portlīdzeklis vai mazizmēra kuģošanas līdzeklis un komercķīlas devējam ir noteikts aizliegums izvest to vai izbraukt ar to ārpus Latvijas, kustamo lietu reģistrā reģistrē arī šo aizliegumu."

6. Izteikt 39.panta tekstu šādā redakcijā:

"Ja ieķīlāts komersanta uzņēmums un komersants nav darbību izbeidzis, komersanta uzņēmums pārdodams kopumā kā funkcionējošs, ja puses nav vienojušās citādi."

7. Papildināt 41.panta pirmās daļas 2.punktu pēc vārda "uzņēmējdarbība" ar vārdu "komercdarbība".

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5. Šā likuma normas, kas attiecas uz komersantiem, tiek piemērotas arī individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām.

6. Finanšu līdzekļus var pieteikt reģistrācijai komercķīlu reģistrā līdz Finanšu nodrošinājuma likuma spēkā stāšanās dienai. Komercķīla uz finanšu līdzekļiem paliek spēkā līdz tās dzēšanai."

Likums stājas spēkā vienlaikus ar Finanšu nodrošinājuma likumu.

Likums Saeimā pieņemts 2005.gada 21.aprīlī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2005.gada 5.maijā

25.05.2005