Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Zemkopības ministrijas instrukcija Nr.3

Rīgā 2005.gada 24.februārī

Kārtība pārtikas paraugu ņemšanai, sagatavošanai un laboratoriskai testēšanai alvas koncentrācijas noteikšanai un testēšanas rezultātu izvērtēšanai

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 334 "Noteikumi par pārtikas piesārņojumu un prasībām kodīgas ķīmiskās vielas saturošas pārtikas iepakojumam un marķējumam" 14.punktu

I. Vispārīgais jautājums

1. Instrukcija nosaka:

1.1. kārtību, kādā Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk - dienests) pilnvarotas amatpersonas oficiālās kontroles veikšanai ņem konservētas pārtikas paraugus, sagatavo nosūtīšanai uz akreditētu laboratoriju (turpmāk- laboratorija) un izvērtē testēšanas pārskatus alvas koncentrācijas noteikšanai;

1.2. alvas laboratoriskās testēšanas kritērijus.

II. Paraugu ņemšana un sagatavošana

2. Paraugu ņemšanas un sagatavošanas laikā dienesta amatpersona veic drošības pasākumus, lai novērstu izmaiņas, kas var padarīt paraugu nereprezentatīvu.

3. Sākumparaugus atlasa no katras novērtējamās partijas vai partijas daļas dažādās partijas vietās. Paralēlo paraugu ņem vienlaikus ar paraugu oficiālai kontrolei un pēc vienādas metodikas.

4. Sākumparaugu (konservu kārbu) skaits:

Konservu kārbu skaits partijā

Sākumparaugu skaits

No 1 līdz 25

1

No 26 līdz 100

2

Lielāks par 100

5

5. Mazumtirdzniecībā gadījumos, kad nav iespējams ievērot šīs instrukcijas 4.punkta prasības, sākumparaugus ņem tā, lai tie raksturotu partiju.

6. Ņemtos sākumparaugus apvieno un izveido kopējo paraugu, kas vienlaikus ir laboratorijas paraugs.

7. Laboratorijas paraugu ievieto tīrā, ķīmiski neaktīva materiāla iepakojumā, kas nodrošina aizsardzību pret piesārņošanu un parauga īpašību izmaiņām.

8. Dienesta amatpersona paraugu identificē, marķē un noplombē paraugu ņemšanas vietā.

9. Laboratorijas paraugu līdz transportēšanai un transportēšanas laikā pasargā pret parauga īpašību izmaiņām. Laboratorijā veic laboratorijas parauga homogenizāciju.

III. Laboratoriskās testēšanas kritēriji un testēšanas rezultātu izvērtēšana

10. Paraugu laboratorijā testē divas reizes. Alvas koncentrācijas noteikšanai laboratorijā izmanto metodi, kas atbilst šīs instrukcijas pielikumā noteiktiem izpildes kritērijiem.

11. Alvas koncentrāciju pārtikas produktos izvērtē saskaņā ar Komisijas 2004. gada 12. februāra Regulu (EK) Nr. 242/2004 par neorganisko alvu pārtikā. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti attiecināmi uz visu partiju vai novērtēšanai pakļauto partijas daļu. Izvērtēšanai izmanto testēšanas vidējo rezultātu.

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Instrukcijā iekļautas tiesību normas saskaņā ar Komisijas 2004.gada 12.februāra Direktīvu 2004/16/EK par paraugu ņemšanas un analīzes metodēm alvas līmeņa noteikšanai konservētā pārtikā.

Saskaņots ar Tieslietu ministriju 2005.gada 17.februārī.

Zemkopības ministrs M.Roze

Pielikums

Zemkopības ministrijas instrukcijai Nr.3

Alvas koncentrācijas testēšanas kritēriji

Rādītājs

Vērtība/piezīmes

Piemērojamība

Pārtika, kas noteikta Komisijas 2004. gada 12. februāra Regulā (EK) Nr. 242/2004 par neorganisko alvu pārtikā.

Noteikšanas robeža

Ne vairāk kā 5mg/kg

Kvantitatīvās noteikšanas robeža

Ne vairāk kā 10 mg/kg

Precizitāte

 

HORRATr ( novērotā RSDr, kas dalīta ar RSDr vērtību, kura aprēķināta pēc Horvica vienādojuma, pieņemot, ka r = 0,66R) vai HORRATR(novērotā RSDR vērtība, kas dalīta ar RSDR vērtību, kura aprēķināta pēc Horvica vienādojuma) vērtības mazākas par 1,5, nekā apstiprināšanas pārbaudē

Atgūstamība

80 - 105% (kā norādīts salīdzināmajā pārbaudē)

Specifiskums

Bez matricas vai spektrālās interferences

Zemkopības ministrs M.Roze

23.03.2005