Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.873

Rīgā 2004.gada 19.oktobrī (prot. Nr.60 47.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 21.jūnija noteikumos Nr.551 "Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.1 panta septīto daļu
"Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 102.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 6.punktā vārdu "pielikumā" ar skaitli un vārdu "1.pielikumā".

2. Izteikt 16.punktu šādā redakcijā:

"16. Apmācības kursus (semināru) organizē Ceļu satiksmes drošības direkcija."

3. Papildināt 3.3.apakšnodaļu ar 16.1, 16.2, 16.3, 16.4, 16.5, 16.6, 16.7, 16.8, 16.9 un 16.10 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Teorētisko apmācību ceļu satiksmes drošības jautājumos veic persona, kura satiksmes ministra izveidotai komisijai ir apliecinājusi prasmi pasniegt mācību materiālu, kas atbilst šo noteikumu 2.pielikumam un Ceļu satiksmes drošības direkcijas izstrādātajiem metodiskajiem norādījumiem. Minētās komisijas sastāvā ir vismaz trīs personas, to skaitā Satiksmes ministrijas pārstāvis, Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis un pārstāvis no nevalstiskajām organizācijām, kuras darbojas ceļu satiksmes jomā.

16.2 Personai, kura veic apmācību ceļu satiksmes drošības jautājumos, ir augstākā izglītība un vismaz triju gadu pieredze pedagoģiskajā darbā.

16.3 Apmācību ceļu satiksmes drošības jautājumos persona veic, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts ar Ceļu satiksmes drošības direkciju.

16.4 Apmācības ilgums ceļu satiksmes drošības jautājumos nedrīkst būt mazāks par sešām stundām, un mācību saturam jāatbilst šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajai programmai.

16.5 Vienas mācību stundas ilgums ir 45 minūtes.

16.6 Apmācību drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos veic juridiskās personas, kuru rīcībā ir šo noteikumu 3.pielikumā minētajām prasībām atbilstošs mācību laukums un attiecīgi sagatavoti apmācības instruktori un kuras saņēmušas satiksmes ministra izveidotas komisijas atļauju un noslēgušas līgumu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju. Minētās komisijas sastāvā ir vismaz četras personas, to skaitā Satiksmes ministrijas pārstāvis, Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis, Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvis un pārstāvis no nevalstiskajām organizācijām, kuras darbojas ceļu satiksmes jomā.

16.7 Apmācības laikā teorētiskās un praktiskās nodarbībās personai sniedz izpratni par šādiem drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumiem:

16.71. transportlīdzekļa bremzēšanas ceļš, tā izmaiņas atkarībā no transportlīdzekļa riepu saķeres ar ceļa virsmu;

16.72. izvairīšanās no šķēršļa, kas negaidīti parādījies uz ceļa;

16.73. sānslīdes rašanās, braucot taisnā ceļa posmā;

16.74. centrbēdzes spēka ietekme uz transportlīdzekli un sānslīdes rašanās, braucot ceļa līkumā;

16.75. akvaplanēšana, tās rašanās un novēršana.

16.8 Apmācībā drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos var izmantot apmācāmā īpašumā vai turējumā esošu transportlīdzekli.

16.9 Apmācības ilgums drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos ir sešas stundas.

16.10 Apmācība notiek par maksu."

4. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Ja transportlīdzekļa vadītāja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 12, uz viņa deklarēto dzīvesvietas adresi nosūta paziņojumu par iegūto uzskaites punktu skaitu un pienākumu nokārtot eksāmenu ceļu satiksmes drošības jautājumos vai veikt transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaudi. Pārbaudes veidu nosaka Ceļu satiksmes drošības direkcija atbilstoši to pārkāpumu raksturam, par kuriem piešķirti uzskaites punkti."

5. Papildināt 3.4.apakšnodaļu ar 19.1, 19.2, 19.3 un 19.4 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Pirms eksāmena kārtošanas persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

19.2 Eksāmenu kārto datorizēti. Katra persona eksāmenu kārto patstāvīgi, bez citu personu vai palīgmateriālu palīdzības, kā arī netraucē citus eksāmena kārtotājus.

19.3 Eksāmenā persona secīgi atbild uz 20 Ceļu satiksmes drošības direkcijas sagatavotajiem jautājumiem par ceļu satiksmes drošību. Eksāmena atbilžu sniegšanai atvēlētais laiks ir 20 minūtes.

19.4 Eksāmens ir nokārtots, ja persona ir pieļāvusi ne vairāk par divām nepareizām atbildēm. Ja eksāmens nav nokārtots, atkārtoti eksāmenu var kārtot ne agrāk kā nākamajā dienā."

6. Papildināt 21.punkta pirmo teikumu aiz vārda "iznīcināšanai" ar vārdiem "izņemot gadījumu, ja vadītāja apliecību ir aizturējusi policijas amatpersona".

7. Aizstāt pielikumā vārdus un skaitļus "Pielikums Ministru kabineta 2004.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.551" ar vārdiem un skaitļiem "1.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.551".

8. Izteikt pielikuma 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"4.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir stājies spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums

0 vai 3**

5.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību

3"

9. Izteikt pielikuma piezīmi šādā redakcijā:

"Piezīmes.

1. * Astoņus pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki. Četrus pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīts arī cita transportlīdzekļa vadītājs. Pārējos (iepriekš neminētos) gadījumos, kad noticis ceļu satiksmes negadījums, pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir.

2. ** Trīs pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros transportlīdzekļa vadītājam ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis — transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu. Pārējos transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma pārkāpšanas gadījumos pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir."

10. Papildināt noteikumus ar 2.pielikumu šādā redakcijā:

"2.pielikums

Ministru kabineta

2004.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.551

Apmācības kursu programma ceļu satiksmes drošības jautājumos

Nr. p.k.

Tēmas nosaukums

Apmācības stundu skaits

1.

Ceļu satiksmes dalībnieku uzvedība un to ietekmējošie faktori (transportlīdzekļa vadītāja drošums, automobiļa lietošanas psiholoģiskā nozīme — motīvi un vajadzības, nogurums, psihofizioloģijas pamati, mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku uzvedības īpatnības, dusmas, agresija un stress kā ceļu satiksmes problēma, alkohols, narkotiskās vielas un transportlīdzekļa vadīšana, slimības, medikamenti un transportlīdzekļa vadīšana)

3

2.

Vadītāja droša rīcība dažādās ceļu satiksmes situācijās (transportlīdzekļa drošas vadīšanas pamati, indivīda un sabiedrības zaudējumi ceļu satiksmes negadījumu dēļ, transportlīdzekļa drošas vadīšanas mehānika, bīstamu ceļu satiksmes situāciju un negadījumu veidošanās, transportlīdzekļu vadīšanas īpatnības dažādos meteoroloģiskos un ceļa apstākļos, drošas vadīšanas ieguvumi)

3

Kopā

6"

11. Papildināt noteikumus ar 3.pielikumu šādā redakcijā:

"3.pielikums

Ministru kabineta

2004.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.551

Prasības mācību laukumiem, kur tiek mācīta droša transportlīdzekļu vadīšana

1. Mācību laukumā ir šādi elementi:

1.1. taisne, kas ļauj ar B kategorijas transportlīdzekli sasniegt braukšanas ātrumu 80 km/h, turklāt tiek nodrošināts pietiekams bremzēšanas ceļa garums;

1.2. aplis, kas ļauj tajā veikt vingrinājumus ar braukšanas ātrumu 50 km/h.

2. Šī pielikuma 1.punktā minētie elementi ir aprīkoti ar daļēju asfaltbetona un daļēju paaugstinātas slīdamības segumu, kā arī ar apūdeņošanas sistēmu, kas samazina transportlīdzekļa riepu saķeri ar ceļa virsmu un ļauj imitēt negaidītu šķēršļa parādīšanos, vai citu sistēmu, kas nodrošina transportlīdzekļa riepu saķeres samazināšanos un iespēju imitēt negaidītu šķēršļu parādīšanos.

3. Mācību laukuma daļa, kur tiek mācīta vadīšana, ir norobežota no publiski pieejamām telpām un platībām.

4. Mācību laukums ir nodrošināts ar mākslīgo apgaismojumu.

5. Mācību laukumā ir labiekārtota ēka, kurā ir pietiekami liela mācību telpa, lai apmācāmajiem būtu iespēja brīvi pārvietoties tajā un no jebkuras sēdvietas būtu skaidri saskatāmi mācību uzskates līdzekļi (piemēram, ceļa zīmes, ceļa apzīmējumi, attēli uz ekrāna)."

Ministru prezidents I.Emsis

Satiksmes ministra vietas izpildītāja, Ministru prezidenta biedra vietā — iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons
23.10.2004