Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
    prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā

Izdarīt Tiesu izpildītāju likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 23.nr.; 2003, 23.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 12.panta pirmās daļas 4.punkta "a" apakšpunktā vārdus "universitātes tipa augstskolā" ar vārdiem "pēc akreditētas studiju programmas apguves".

2. Izteikt 20.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Zvērināta tiesu izpildītāja eksāmena dienu tieslietu ministrs izsludina laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" vismaz mēnesi pirms eksāmena."

3. Aizstāt 22.pantā vārdus "padome paziņo" ar vārdiem "padome vismaz piecas dienas pirms eksāmena paziņo".

4. Izslēgt 34.pantā vārdus "aizvietojot zvērinātu tiesu izpildītāju".

5. Izteikt 37.panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Minimālo apdrošinājuma summu individuālajam un grupas apdrošināšanas līgumam, kā arī apdrošināšanas līguma obligātos noteikumus pēc Tieslietu ministrijas priekšlikuma, kas saskaņots ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, nosaka Ministru kabinets."

6. Papildināt likumu ar 54.1 pantu šādā redakcijā:

"54.1 pants. Ja persona iesniegusi sūdzību tiesā Civilprocesa likuma 632.panta kārtībā, jautājums par zvērināta tiesu izpildītāja saukšanu pie disciplināratbildības izskatāms pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies tiesas nolēmums par attiecīgas zvērināta tiesu izpildītāja darbības atzīšanu par prettiesisku."

7. Papildināt 55.pantu pēc vārdiem "kā arī nosūta Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei" ar vārdiem "un tieslietu ministram".

8. Izteikt 58.pantu šādā redakcijā:

"58.pants. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome disciplinārlietā pieņemto lēmumu septiņu dienu laikā no tā pieņemšanas nosūta tieslietu ministram un zvērinātam tiesu izpildītājam, par kura darbību ierosināta disciplinārlieta."

9. Izteikt 60.pantu šādā redakcijā:

"60.pants. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes lēmums disciplinārlietā stājas spēkā, ja tieslietu ministrs mēneša laikā no padomes lēmuma pieņemšanas dienas nepaziņo, ka pret zvērinātu tiesu izpildītāju:

1) ierosinātajā disciplinārlietā lēmums tiks pārskatīts;

2) ierosinātā disciplinārlieta ir izbeigta."

10. 65.pantā:

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Šā likuma 54.1 pantā noteiktajā gadījumā disciplināratbildības noilgums skaitāms no dienas, kad likumīgā spēkā stājas attiecīgs tiesas nolēmums.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

11. Aizstāt 70.pantā vārdu "apgabaltiesā" ar vārdiem "administratīvajā rajona tiesā" un vārdus "lēmuma pieņemšanas dienas" - ar vārdiem "lēmuma spēkā stāšanās dienas."

12. Izteikt 80.pantu šādā redakcijā:

"80.pants. Zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses pēc Tieslietu ministrijas priekšlikuma, kas saskaņots ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, nosaka Ministru kabinets."

13. Papildināt 96.pantu ar 3.punktu šādā redakcijā:

"3) sekmīgi apgūst tiesību zinātnes valsts akreditētā programmā augstskolā."

14. Izteikt 98., 99., 100. un 101.pantu šādā redakcijā:

"98.pants. (1) Zvērināta tiesu izpildītāja palīgu, pamatojoties uz zvērināta tiesu izpildītāja priekšlikumu un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pozitīvu atsauksmi, apstiprina amatā tieslietu ministrs.

(2) Zvērināta tiesu izpildītāja palīgs tieslietu ministram dod solījumu godīgi un apzinīgi pildīt savus amata pienākumus.

(3) Zvērināta tiesu izpildītāja palīgs pēc šā likuma 100. pantā paredzētā eksāmena nokārtošanas saņem tieslietu ministra apstiprinātu zvērināta tiesu izpildītāja palīga amata apliecību.

99.pants. (1) Zvērināta tiesu izpildītāja palīgs darbojas zvērināta tiesu izpildītāja vadībā un uzraudzībā.

(2) Pirmajā pusgadā pēc apstiprināšanas zvērināta tiesu izpildītāja palīga amatā palīgs sagatavojas zvērināta tiesu izpildītāja amata darbību veikšanai.

(3) Otrajā pusgadā zvērināta tiesu izpildītāja palīgam ar zvērināta tiesu izpildītāja izsniegto speciālpilnvaru ir tiesības:

1) izsniegt dokumentus;

2) izlikt sludinājumus;

3) saņemt piedzītos naudas līdzekļus līdz 500 latiem vienā izpildu lietā.

(4) Gadu pēc nostrādāšanas zvērināta tiesu izpildītāja palīga amatā palīgs, ja viņš ir nokārtojis zvērināta tiesu izpildītāja palīga eksāmenu, var aizvietot zvērinātu tiesu izpildītāju viņa atvaļinājuma un slimības laikā un ar speciālpilnvaru papildus šā panta trešajā daļā noteiktajām darbībām viņam ir tiesības veikt:

1) izpildu darbības lietās par piedziņu vai prasības nodrošināšanu līdz 500 latu apmēram, ja tās nav saistītas ar piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu;

2) mantas apraksti un mantas izvešanu lietās par telpu atbrīvošanu (izlikšanu);

3) izpildu darbības lietās par atjaunošanu darbā;

4) izpildu darbības lietās par mantas konfiskāciju;

5) mantas apraksti kopīgas mantas dalīšanas nolūkā vai mantojuma lietā.

100.pants. (1) Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome reizi gadā rīko eksāmenu zvērinātu tiesu izpildītāju palīgiem, kuri vēlas iegūt šā likuma 99.panta ceturtajā daļā paredzētās zvērināta tiesu izpildītāja palīga tiesības, ja ir saņemts zvērināta tiesu izpildītāja palīga iesniegums par atļauju kārtot eksāmenu.

(2) Zvērināta tiesu izpildītāja palīga zināšanas pārbauda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes izveidota eksaminācijas komisija, piedaloties tieslietu ministra pilnvarotai personai.

(3) Pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšlikuma tieslietu ministrs apstiprina zvērināta tiesu izpildītāja palīga eksāmena kārtību, eksāmena jautājumus un nepieciešamo zināšanu apjomu.

101.pants. Veicot šā likuma 99.panta trešajā un ceturtajā daļā noteiktās amata darbības, zvērināta tiesu izpildītāja palīgam par savu amata darbību ir tāda pati civiltiesiskā un krimināltiesiskā atbildība, kāda paredzēta zvērinātam tiesu izpildītājam. Par sava palīga amata darbību solidāri civiltiesiski atbildīgs ir arī zvērināts tiesu izpildītājs."

15. Izteikt 103.pantu šādā redakcijā:

"103.pants. Zvērināta tiesu izpildītāja palīgam kā disciplinārsodu šā likuma V sadaļas trešajā nodaļā noteiktajā kārtībā var piemērot aizliegumu pildīt šā likuma 99.panta trešajā un ceturtajā daļā noteiktās darbības uz laiku līdz trim gadiem vai atcelšanu no amata, ja zvērināta tiesu izpildītāja palīgs, pildot šīs darbības, pieļauj nolaidību vai tiesību normu pārkāpumus."

16. Pārejas noteikumos:

aizstāt 13.punktā vārdus "universitātes tipa augstskolā" ar vārdiem "akreditētā studiju programmā";

izslēgt 14.punktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Līdz Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2004.gada 31.decembrim ir spēkā Tieslietu ministrijas 2003.gada 10.janvāra instrukcija "Zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses", Tieslietu ministrijas 2003.gada 10.janvāra instrukcija "Minimālā apdrošināšanas summa zvērinātu tiesu izpildītāju individuālajam apdrošināšanas līgumam un apdrošināšanas līguma obligātie noteikumi" un Tieslietu ministrijas 2004.gada 4.februāra instrukcija "Minimālā apdrošināšanas summa zvērinātu tiesu izpildītāju grupas apdrošināšanas līgumam un apdrošināšanas līguma obligātie noteikumi"."

Likums Saeimā pieņemts 2004.gada 2.septembrī.

Valsts prezidentes vietā
Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre

Rīgā 2004.gada 23.septembrī

07.10.2004