Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.84

Rīgā 2004.gada 17.februārī (prot. Nr.7 18.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumos Nr.127 "Epizootiju uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"
Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 26.panta pirmo daļu un 27.panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumos Nr.127 "Epizootiju uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 47.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 26.panta pirmo daļu un 27.panta trešo daļu".

2. Aizstāt 1.punktā vārdus "atkritumu izbarošanas" ar vārdiem "atkritumproduktu izmantošanas un savvaļas dzīvnieku medību".

3. Aizstāt 2.punktā vārdus "Ministru prezidentu" ar vārdiem "ārkārtējo situāciju valsts operatīvo komisiju".

4. Izteikt 4.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.1. noskaidro slimības inkubācijas periodā no inficētās novietnes (novietne, kurā atrodas slims dzīvnieks) izvesto dzīvnieku, dzīvnieku izcelsmes produktu, dzīvnieku barības, piesārņoto materiālu un priekšmetu atrašanās vietu un tos iznīcina;".

5. Aizstāt 4.3.apakšpunktā vārdus "darba grupu" ar vārdiem "ekspertu grupu".

6. Izteikt 4.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.4. reģionālās un valsts mēroga ārkārtējās situācijas un tās draudu gadījumā ziņo ārkārtējo situāciju valsts operatīvajai komisijai par slimības attīstību un apkarošanas pasākumiem, kā arī pilda komisijas dotos uzdevumus. Informē dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu pārstrādes uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) īpašniekus un slimības apkarošanas procesā iesaistītās valsts institūcijas par rīkojumiem un pieņemtajiem lēmumiem, ka arī to izpildes kontroli un slimības apkarošanas gaitu;".

7. Papildināt noteikumus ar 4.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.5. informē Eiropas Komisiju par tās uzdoto uzdevumu izpildes gaitu, kā arī ziņo par slimības uzliesmojumu, slimības apkarošanas gaitu un veiktajiem pasākumiem."

8. Izteikt 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Slimības apkarošanas laikā Pārtikas un veterinārais dienests nosaka kārtību, kādā veicamas attiecīgās nepieciešamās darbības:

5.1. novietnes, piesārņotu telpu, transportlīdzekļu, piesārņotu, bet neiznīcināmu materiālu mazgāšana un dezinfekcija;

5.2. paraugu ņemšana laboratoriskajiem izmeklējumiem, kā arī laboratoriskā diagnostika un diferenciāldiagnostika;

5.3. dzīvnieku vakcinācija un vakcinēto dzīvnieku apzīmēšana;

5.4. kravas un transportlīdzekļu aizzīmogošana un kontrole, ja tajos tiek pārvadāti inficēti dzīvnieki, dzīvnieku izcelsmes produkti, dzīvnieku barība vai inficēti materiāli;

5.5. reģistra izveidošana un attiecīgas informācijas saglabāšana novietnēs, kurās tiek turēti uzraudzībai un ierobežojumiem pakļautie dzīvnieki;

5.6. dzīvnieku ievietošana novietnē pēc tās nobeiguma mazgāšanas un dezinfekcijas;

5.7. inficētu dzīvnieku, dzīvnieku izcelsmes produktu, dzīvnieku barības vai iznīcināmu materiālu atrašanās vietas noskaidrošana (izsekošana) un to iznīcināšana."

9. Aizstāt 9.punktā vārdu "inspektors" ar vārdiem "Pārtikas un veterinārā dienesta veterinārais inspektors (turpmāk — inspektors)";

10. Izteikt 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"12. Pēc paziņošanas par dzīvnieku iespējamo saslimšanu inspektors nodrošina to novietņu uzraudzību, kurās atrodas iespējami slimi dzīvnieki un kurās ar cilvēku, dzīvnieku vai priekšmetu starpniecību no inficētās novietnes ir ienests slimības ierosinātājs (turpmāk — iespējami inficēta novietne). Praktizējošs veterinārārsts, kurš noslēdzis līgumu ar Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālās struktūrvienības vadītāju par konkrētu pretepizootisko pasākumu veikšanu (turpmāk — veterinārārsts), vai inspektors:

12.1. veic dzīvnieku klīnisko un, ja nepieciešams, patologanatomisko izmeklēšanu;

12.2. ņem paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

13. Dzīvniekus, kurus diagnozes noteikšanai uz laboratoriju nosūta dzīvus, pārvieto apstākļos, kas nodrošina slimības neizplatīšanos."

11. Aizstāt 14.punktā vārdus "krīzes centra darba grupu" ar vārdiem "ekspertu grupu".

12. Svītrot 15.7.apakšpunktā vārdus "vai Āfrikas cūku mēri".

13. Svītrot 15.8.apakšpunktā vārdus "vai Āfrikas cūku mēra".

14. Svītrot 15.10. un 15.11.apakšpunktā vārdus "Putnus nosūta uz kautuvi, lai tos nekavējoties nokautu".

15. Papildināt 15.12.apakšpunktu aiz vārdiem "Āfrikas zirgu mēri" ar vārdiem "vai zilās mēles slimību".

16. Aizstāt 17.punktā vārdus "ir klīniski veseli" ar vārdiem "nav inficējušies".

17. Izteikt 18.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.4. noskaidro dzīvnieku izcelsmes produktu, inkubējamo olu, izšķīlušos cāļu un laikposmā no slimības ierosinātāja iekļūšanas organismā līdz saslimšanas klīnisko pazīmju parādīšanās brīdim (turpmāk — inkubācijas periods) iegūto jaundzimušo dzīvnieku atrašanās vietu un tos likvidē;".

18. Papildināt 19.punktu aiz vārdiem "Āfrikas zirgu mēri" ar vārdiem "vai zilās mēles slimību".

19. Izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

"22. Ja ir slimības uzliesmojums, valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors nekavējoties nosaka karantīnas teritoriju — skarto punktu (inficēto novietni), kā arī aizsardzības zonu un uzraudzības zonu šādā attālumā:

22.1. aizsardzības zonu nosaka triju kilometru rādiusā ap skarto punktu (inficēto novietni) un uzraudzības zonu — 10 kilometru rādiusā, ja konstatēta Ņūkāslas slimība, putnu gripa, mutes un nagu sērga, klasiskais cūku mēris, cūku vezikulārā slimība, vezikulārais stomatīts, govju mēris, mazo atgremotāju mēris, nodulārais dermatīts, Rifta ielejas drudzis, aitu un kazu bakas vai briežu hemorāģiskā slimība;

22.2. aizsardzības zonu nosaka 100 kilometru rādiusā ap skarto punktu (inficēto novietni) un uzraudzības zonu — 150 kilometru rādiusā, ja konstatēts Āfrikas zirgu mēra vai zilās mēles slimības uzliesmojums."

20. Svītrot 23.1.apakšpunktā vārdus "Āfrikas cūku mēra vai".

21. Izteikt 23.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.8. ja ir Āfrikas zirgu mēra vai zilās mēles slimības uzliesmojums:

23.8.1. klīniski veselus dzīvniekus var nosūtīt uz aizsardzības vai uzraudzības zonā esošu kautuvi;

23.8.2. dzīvniekus vakcinē saskaņā ar šo noteikumu 19.1.apakšpunktā minētajām prasībām;

23.8.3. zonas teritorijā identificē visas novietnes, kurās audzē dzīvniekus;

23.8.4. noskaidro uzņēmīgos dzīvniekus un kukaiņus — slimības pārnēsātājus — un tos laboratoriski izmeklē;

23.8.5. aizliedz pārvietot dzīvniekus ārpus zonas robežām, izņemot dzīvniekus, kuri uzturējušies teritorijā, kurā nav kukaiņu — slimības pārnēsātāju;".

22. Svītrot 23.9.apakšpunktā:

22.1. vārdus "zilās mēles slimības";

22.2. vārdus "Tešena slimības".

23. Svītrot 24.3.apakšpunktā vārdus "un Tešena slimības".

24. Svītrot 24.5.apakšpunktā vārdus "vai Āfrikas cūku mēra".

25. Papildināt noteikumus ar 26.1.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.1.8. ierīko diennakts kontroles posteņus pie norobežotās zonas, norobežo inficētās novietnes teritoriju, izvieto brīdinājuma plakātus, nodrošina robežu šķērsojošo personu un transportlīdzekļu dezinfekciju, veic dzīvnieku, dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu un citu iespējami inficētu produktu pastiprinātu kontroli;".

26. Svītrot 27.1.apakšpunktā vārdus "Āfrikas cūku mēra vai".

27. Papildināt 27.4.apakšpunktu aiz vārdiem "Āfrikas zirgu mēra" ar vārdiem "vai zilās mēles slimības".

28. Izteikt 27.4.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.4.2. dzīvnieku vakcinācija uzraudzības zonā ir aizliegta, un tajā esošajās novietnēs veic aizsardzības zonai noteiktos pasākumus;".

29. Svītrot 27.5.apakšpunktā vārdus "Tešena slimības".

30. Svītrot 28.3.apakšpunktā vārdus "un Tešenas slimības".

31. Svītrot 28.5.apakšpunktā vārdus "vai Āfrikas cūku mēra".

32. Izteikt 30.punktu šādā redakcijā:

"30. Ja konstatē slimības, kuras tiek pārnestas ar kukaiņu — slimības pārnēsātāju — starpniecību, Pārtikas un veterinārajam dienestam, ņemot vērā slimības izplatību un attīstības gaitu, atļauts noteikt:

30.1. ierobežojumu ilgumu aizsardzības un uzraudzības zonā;

30.2. nepieciešamību uzņēmīgos dzīvniekus ievietot inficētajā novietnē;

30.3. nepieciešamību paplašināt vai samazināt aizsardzības zonu un uzraudzības zonu. Attiecīgo lēmumu pieņem, ņemot vērā ekoloģiskos un meteoroloģiskos faktorus un zonu ģeogrāfisko izvietojumu, vektoru klātbūtni un izplatības intensitāti, epizootoloģisko pētījumu un laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kā arī nepieciešamību veikt dezinsekciju."

33. Svītrot 32.punktā vārdus "Āfrikas cūku mēra vai".

34. Svītrot 33.punktā vārdus "Tešena slimības".

35. Svītrot 44. un 45.punktā vārdus "Āfrikas cūku mēri vai".

36. Svītrot 46.punktā vārdus "Tešena slimību".

37. Svītrot 50.punktā vārdus "Tešena slimības".

38. Svītrot 53.punktā vārdus "Āfrikas cūku mēra vai".

39. Aizstāt 56.punktā vārdus "krīzes centra darba grupa" ar vārdiem "ekspertu grupa".

40. Izteikt VII nodaļu šādā redakcijā:

"VII. Dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu izmantošanas kārtība

66. Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolei pakļautos dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktus (turpmāk — atkritumprodukti) iedala šādās kategorijās:

66.1. pirmā kategorija — pārtikas atkritumprodukti, kas radušies transportlīdzekļos starptautisko pārvadājumu laikā (arī šo noteikumu 66.2.apakšpunktā minētie atkritumprodukti, ja tie ir sajaukti ar pirmās kategorijas atkritumproduktiem);

66.2. otrā kategorija — dzīvnieki vai to daļas (arī mēsli un gremošanas trakta saturs), ja dzīvnieki miruši, nokauti vai nogalināti atbilstoši šajos noteikumos minētajiem slimības apkarošanas pasākumiem. Otrās kategorijas atkritumproduktus atļauts izmantot zinātniskiem, diagnostiskiem un izglītojošiem mērķiem vai pēc pārstrādes izbarot dzīvniekiem, no kuriem paredzēts izgatavot izbāžņus.

67. Pirmās kategorijas atkritumproduktus veterinārā inspektora uzraudzībā savāc, transportē, identificē un nogādā poligonā, kurš normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saņēmis atļauju šādu atkritumu apglabāšanai. Poligona aprīkojums nepieļauj atkritumproduktu nokļūšanu vidē un nodrošina to sadalīšanos. Pirmās kategorijas atkritumproduktus var pārstrādāt augsta riska atkritumproduktu pārstrādes uzņēmumā normatīvajos aktos par dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu pārstrādi un iznīcināšanu noteiktajā kārtībā.

68. Otrās kategorijas atkritumproduktus pārstrādā augsta riska atkritumproduktu pārstrādes uzņēmumā normatīvajos aktos par dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu pārstrādi un iznīcināšanu noteiktajā kārtībā.

69. Atkritumproduktu savākšanas, identifikācijas, glabāšanas un transportēšanas laikā nodrošina katras kategorijas atkritumproduktu un no tiem iegūto produktu identificēšanu, kā arī atsevišķu glabāšanu un transportēšanu.

69.1 Atkritumproduktu transportēšanas laikā uz transportlīdzekļa, konteinera vai iepakojuma izvieto identificējamu marķējumu. Marķējumā norāda:

69.1 1. atkritumproduktu kategoriju (ja atkritumprodukti ir pārstrādāti, norāda, no kuras kategorijas atkritumproduktiem tie iegūti);

69.1 2. uzrakstu "Iznīcināšanai" — pirmās kategorijas atkritumproduktiem vai no tiem iegūtiem produktiem;

69.1 3. uzrakstu "Nav paredzēts lietošanai dzīvniekiem" — otrās kategorijas atkritumproduktiem (izņemot gremošanas trakta saturu un mēslus) un no tiem iegūtajiem produktiem.

69.2 Atkritumproduktus un no tiem iegūtos produktus savāc un transportē vienreizējai izmantošanai paredzētā noslēdzamā, ūdeni un taukus necaurlaidīgā iepakojumā vai segtos, ūdeni un taukus necaurlaidīgos konteineros un transportlīdzekļos.

69.3 Atkārtotai izmantošanai paredzētos konteinerus lieto tikai vienādas kategorijas atkritumproduktu pārvadāšanai. Konteineru aprīkojums nepieļauj apkārtnes piesārņošanu. Atkārtotai izmantošanai paredzētos konteinerus un visu aprīkojumu, kas nonāk kontaktā ar atkritumproduktiem vai no tiem iegūtajiem produktiem, kā arī transportlīdzekļus:

69.3 1. tīra, mazgā un dezinficē pēc katras izmantošanas reizes;

69.3 2. uztur tīrus un darba kārtībā;

69.3 3. pirms izmantošanas mazgā un žāvē."

41. Izteikt 70.punktu šādā redakcijā:

"70. Lai slimības apkarošanas laikā varētu pārvadāt dzīvniekus, dzīvnieku izcelsmes produktus, inficētu barību vai materiālus, nepieciešams saņemt normatīvajos aktos noteiktos veterināros pavaddokumentus."

42. Papildināt 74.1.apakšpunktu aiz vārda "inkubators" ar vārdu "poligons".

43. Papildināt noteikumus ar 74.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"74.5. šo noteikumu VII nodaļā minēto atkritumproduktu un no tiem iegūto produktu pārvadāšanai saņemta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) īpašnieka izrakstīta pavadzīme trijos eksemplāros vai inspektora izsniegts veterinārais (veselības) sertifikāts. Pavadzīmes oriģināls atrodas pie kravas pārvadātāja līdz galamērķa sasniegšanai. Pavadzīmē norāda:

74.5.1. atkritumproduktu un no tiem iegūto produktu izvešanas datumu;

74.5.2. atkritumproduktu kravas aprakstu un šo noteikumu 69.1 punktā noteikto informāciju;

74.5.3. atkritumproduktu daudzumu;

74.5.4. atkritumproduktu izcelsmes vietu;

74.5.5. nosūtītāja uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu un adresi;

74.5.6. kravas saņēmēja nosaukumu un adresi, ja iespējams, arī atzīšanas numuru;

74.5.7. atkritumproduktu izcelsmes uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atzīšanas numuru, atkritumproduktu apstrādes metodi un īpašības."

44. Papildināt noteikumus ar IX nodaļu šādā redakcijā:

"IX. Noslēguma jautājumi

75. Noteikumu 4.5.apakšpunkts stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

76. Noteikumu VII nodaļa un 74.5.apakšpunkts zaudē spēku ar 2004.gada 1.maiju."

45. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 80/217/EEC, 85/511/EEC, 92/40/EEC, 92/66/EEC, 92/119/EEC, 92/35/EEC un 2000/75/EC."

46. Svītrot pielikuma 11. un 15.punktu.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze
20.02.2004