Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu
Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas noteikumi

Elektroniskā veidā iesniedzamo nebanku statistisko dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi *

APSTIPRINĀTI

ar Latvijas Bankas valdes

2003. gada 9. oktobra lēmumu Nr. 607/2

 

M. Raubiško

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja

"Elektroniskā veidā iesniedzamo nebanku statistisko dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka nebanku statistisko dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību Latvijas Bankai elektroniskā veidā.

Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz likumu "Par Latvijas Banku" un Latvijas Republikas "Elektronisko dokumentu likumu".

 

1. Lietotie termini

1.1. Nebankas - centrālā valdība, pašvaldības, komercsabiedrības (uzņēmējsabiedrības), finanšu iestādes, privātpersonas, sabiedriskās un reliģiskās organizācijas.

1.2. Nebankas statistiskais dokuments (tālāk tekstā - dokuments) - nebanku statistikas pārskats, kam piešķirts uzskaites un pārskatu dokumentācijas klasifikatora kods (UPDK) un kas saskaņā ar Latvijas Bankas normatīvo aktu prasībām respondentiem jāiesniedz Latvijas Bankai.

1.3. Drošības sistēma - administratīvu pasākumu un programmatūras kopums, kas elektronisko dokumentu apmaiņas procesā nodrošina to konfidencialitāti un autentiskumu.

1.4. IS - Latvijas Bankas nebanku statistikas informācijas sistēma.

1.5. Lietotājs - nebankas pilnvarotā persona, kas reģistrēta drošības sistēmā un tiesīga nebankas vārdā iesniegt dokumentus elektroniskā veidā, izmantojot IS.

1.6. Latvijas Bankas pilnvarotā persona - Latvijas Bankas darbinieks, kas pilnvarots veikt lietotāju reģistrāciju un citas ar noteikumiem saistītās informācijas apmaiņu ar nebanku.

1.7. Autentiskums - elektroniski saņemto dokumentu nosūtītāja viennozīmīga identifikācija.

1.8. Lietotāja identifikators - unikāla informācija, kas lietotāju viennozīmīgi identificē drošības sistēmā.

1.9. Lietotāja parole - simbolu virkne lietotāja identifikatora aizsargāšanai no tā nesankcionētas lietošanas.

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Lai sagatavotu un Latvijas Bankai iesniegtu dokumentu elektroniskā veidā atbilstoši noteikumiem, nebankai jāreģistrē lietotājs saskaņā ar "Drošības sistēmas izmantošanas kārtību" (1. pielikums).

2.2. Dokumentu sagatavošana un iesniegšana tiek veikta, izmantojot IS, kuras interneta adrese ir http://stat.bank.lv.

2.3. Kārtība, kādā elektroniskā veidā sagatavojams un nosūtāms dokuments, noteikta Latvijas Bankas "Nebanku statistikas informācijas sistēmas lietošanas rokasgrāmatā", kas pieejama IS.

2.4. Nebanka uzņemas atbildību par dokumentiem, kurus elektroniskā veidā iesniedzis tās lietotājs.

2.5. Ja Latvijas Bankā saņemtais dokuments neatbilst noteikumu prasībām, Latvijas Bankas pilnvarotā persona pa tālruni vai citā veidā paziņo lietotājam par dokumenta pieņemšanas atteikumu, norādot noraidīšanas iemeslu, un vienojas par atkārtotas dokumenta nosūtīšanas veidu un laiku.

2.6. Nebanka nekavējoties informē Latvijas Bankas pilnvaroto personu par dokumentu nosūtīšanas traucējumiem.

 

1. pielikums

Drošības sistēmas izmantošanas kārtība

"Drošības sistēmas izmantošanas kārtība" (tālāk tekstā - kārtība) izstrādāta, lai nodrošinātu Latvijas Bankai elektroniskā veidā iesniedzamo dokumentu konfidencialitāti un autentiskumu. Kārtība nosaka veidu, kādā organizēta elektroniski iesniedzamo dokumentu aizsardzība pret nesankcionētu piekļuvi datiem, un lietotāju atbildību.

 

1. Vispārīgā informācija

1.1. Drošības sistēma nodrošina informācijas kriptogrāfisku aizsardzību tās apmaiņas laikā.

1.2. Drošības sistēmas darbību nodrošina Latvijas Banka.

1.3. Ar drošības sistēmas lietotāju reģistrāciju saistītos dokumentus nebanka iesniedz papīra dokumenta veidā Latvijas Bankas Statistikas pārvaldei K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV-1050, uz aploksnes norādot "Nebanku statistikas IS", vai arī elektroniskā veidā saskaņā ar Latvijas Republikas "Elektronisko dokumentu likuma" prasībām, nosūtot tos uz e-pasta adresi ed_stat@bank.lv .

2. Jauna lietotāja reģistrācija

2.1. Jauna lietotāja reģistrācijai nebanka iesniedz reģistrācijas pieteikumu (I pielikums), ko parakstījis nebankas vadītājs.

2.2. Pamatojoties uz 2.1. punktā minēto pieteikumu, Latvijas Banka triju darbadienu laikā drošības sistēmā reģistrē jaunu lietotāju un uz lietotāja e-pasta adresi nosūta lietotāja identifikatoru un Latvijas Bankas pilnvaroto personu sarakstu.

2.3. Pēc lietotāja identifikatora nosūtīšanas stājas spēkā lietotāja tiesības izmantot IS dokumentu sagatavošanai un iesniegšanai.

2.4. Ja lietotājs pēc lietotāja identifikatora saņemšanas viena mēneša laikā nav pieslēdzies IS, Latvijas Banka automātiski aptur viņa darbību IS.

 

3. Lietotāja darbības apturēšana

3.1. Lai tiktu apturēta lietotāja darbība drošības sistēmā, nebanka iesniedz lietotāja darbības apturēšanas pieteikumu (II pielikums), ko parakstījis nebankas vadītājs.

3.2. Pamatojoties uz 3.1. punktā minēto pieteikumu, Latvijas Banka aptur attiecīgā lietotāja darbību drošības sistēmā. Lietotāja darbība drošības sistēmā tiek apturēta ar nākamo darbadienu.

3.3. Ja lietotājs 12 mēnešu laikā nav pieslēdzies IS, Latvijas Banka automātiski aptur viņa darbību IS.

3.4. Ja lietotāja darbība IS ir apturēta, viņa darbības atjaunošanai nebanka iesniedz jauna lietotāja reģistrācijas pieteikumu saskaņā ar 2.1. punktu.

 

4. Lietotāja parole

4.1. Drošības sistēmā lietotāja paroles derīguma termiņš ir seši mēneši, pēc minētā termiņa parole jāmaina.

4.2. Lietotāja parolei jāsastāv vismaz no astoņiem simboliem (latīņu alfabēta burtiem un cipariem) un jāsatur:

4.2.1. vismaz viens lielais burts;

4.2.2. vismaz viens mazais burts;

4.2.3. vismaz viens cipars.

4.3. Latvijas Bankai ir tiesības tehnisku vai kādu citu iemeslu dēļ lietotājam nākamajā pieslēgšanās reizē pieprasīt mainīt paroli.

 

5. Lietotāja pienākumi un atbildība

5.1. Nebankai jānodrošina, lai lietotājs neizpaustu trešajām personām paroli, ar kuru aizsargāta viņa lietotāja identifikatora izmantošana.

5.2. Ja lietotājam ir aizdomas, ka viņa parole kļuvusi pieejama trešajām personām vai nozaudēta, parole jāmaina.

5.3. Nebanka veic pasākumus, lai novērstu IS darbības traucēšanu un nesankcionētas piekļūšanas mēģinājumus.

5.4. Nebanka nekavējoties informē Latvijas Bankas pilnvarotās personas, ja lietotājam mainīts tālruņa numurs vai e-pasta adrese.

 

* Noteikumi stājas spēkā ar 2004. gada 1. janvāri

1PIELIKUMS COPY.GIF (38125 bytes)

2PIELIKUMS COPY.GIF (36836 bytes)

01.01.2004