Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 419

Par papildpasākumiem, kas veicami, lai nodrošinātu budžeta ieņēmumus skaidrā naudā

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri darba algu un citus ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli apliekamos ienākumus izmaksā no kases ieņēmumiem, nesaņemot naudu bankā, iekasētie nodokļi ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc darba algas un citu minēto ienākumu izmaksas jāiemaksā krājbankā vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) apkalpojošā bankā skaidrā naudā.

Šī kārtība attiecas ari uz citu nodokļu samaksu skaidrā naudā normatīvajos aktos noteiktajos termiņos.

Operācijas ar budžeta līdzekļiem bankas iestādes izdara bez maksas.

2. Noteikt, ka Latvijas Valsts finansu inspekcijas un Labklājības ministrijas pārziņā esošās iestādes, ja uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) nav budžetā iemaksājuši nodokļu parādus un nav iespējams veikt bezstrīdus piedziņu pilnā apmērā no konta bankā, dod uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) amatpersonām obligātus norādījumus Par nodokļu likumdošanas aktos un citos normatīvajos aktos noteikto soda naudu iemaksu budžetā no kases ieņēmumiem skaidrā naudā. Ja šie norādījumi netiek izpildīti, saskaņā ar Latvijas Republikas likuma «Par Latvijas Valsts finansu inspekciju» 5. panta 8. punktu veikt nodokļu parāda un soda naudas bezstrīdus piedziņu, izņemot skaidro naudu (arī konvertējamo valūtu) no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) kases, un šo summu nekavējoties iemaksāt attiecīgajos budžetos Galvenās Valsts finansu inspekcijas noteiktajā kārtībā.

3. Noteikt, ka Iekšlietu ministrija nodrošina šī lēmuma 2. punkta otrajā rindkopā paredzēto uzdevumu izpildi un veic Valsts finansu inspekcijas un Labklājības ministrijas amatpersonu apsardzi līdz skaidrās naudas nodošanai bankas iestādēs.

4. Ārējās tirdzniecības ministrijai kopīgi ar Finansu ministriju un Galveno Valsts finansu inspekciju līdz 1992. gada 7. oktobrim izstrādāt un publicēt kārtību, kādā veicama kases ieņēmumu un izdevumu uzskaite veikalos un citos tirdzniecības punktos, kuros nav uzstādīti elektroniskie kases aparāti.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas finansu ministrs E.SILIŅŠ

Rīgā 1992. gada 5. oktobrī

05.10.1992