Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par akciju sabiedrībām"

Izdarīt likumā "Par akciju sabiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24./25.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 17.nr.; 1995, 3., 20.nr.; 1996, 21.nr.; 1997, 13.nr.; 1998, 7.nr.; 1999, 18.nr., 2000, 2.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

"8. Ja akciju sabiedrība ir koncerna valdošais uzņēmums vai atkarīgā sabiedrība, tās darbību reglamentē arī Koncernu likums."

2. 3.pantā:

aizstāt piektās daļas pirmajā teikumā vārdus "savus uzņēmumus" ar vārdiem "savas statūtsabiedrības";

izslēgt piektās daļas otrajā teikumā vārdu "uzņēmumu".

3. 10.pantā:

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"3. Akciju sabiedrību var dibināt viens vai vairāki dibinātāji.";

izslēgt ceturto daļu.

4. Papildināt 11.pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"6. Ja vienīgais akciju sabiedrības dibinātājs ir fiziskā persona, sabiedrības dibināšanas dokumenti ir šīs fiziskās personas lēmums par akciju sabiedrības dibināšanu un sabiedrības statūti. Ja vienīgais akciju sabiedrības dibinātājs ir Latvijā reģistrēta juridiskā persona, sabiedrības dibināšanas dokumenti ir šīs juridiskās personas statūtos vai citā tās darbību reglamentējošā dokumentā paredzētās institūcijas lēmums par akciju sabiedrības dibināšanu un sabiedrības statūti."

5. Aizstāt 19.panta trešās daļas 1.punktā vārdus "otrajā un trešajā" ar vārdiem "otrajā, trešajā un sestajā".

6. Papildināt 49.pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"5. Ja akciju sabiedrībā ir tikai viens akcionārs, sabiedrības akcionāru pilnsapulces funkcijas veic šis akcionārs."

7. Aizstāt 50.panta pirmās daļas pirmajā teikumā vārdus "koncerna mātes uzņēmums" ar vārdiem "koncerna valdošais uzņēmums".

8. Izteikt 54.panta pirmās daļas 14.punktu šādā redakcijā:

"14) lemt par akciju sabiedrības likvidācijas uzsākšanu, darbības izbeigšanu, darbības turpināšanu vai reorganizāciju, kā arī par koncerna līguma slēgšanu."

9. Papildināt 55.panta septīto daļu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Šis nosacījums nav piemērojams tām publiskajām akciju sabiedrībām, kuru statūtos paredzēta iespēja publisko emisiju akcionāriem par pilnsapulces jautājumiem balsot neklātienē."

10. Papildināt 56.panta otro daļu pēc vārdiem "apvienojoties ar citu sabiedrību" ar vārdiem "koncerna līguma slēgšanu".

11. Izteikt 58.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"1. Akcionāri par pilnsapulces jautājumiem var balsot gan personiski, gan ar savu pārstāvju vai pilnvarnieku starpniecību. Pilnvarai jābūt noformētai rakstveidā, un tā pievienojama pilnsapulces protokolam. Publisko emisiju akcionāri par pilnsapulces jautājumiem var balsot neklātienē - saskaņā ar Vērtspapīru tirgus komisijas apstiprinātajiem normatīvajiem aktiem, ja to paredz akciju sabiedrības statūti."

12. Papildināt 61.panta otro daļu pēc vārdiem "apvienojoties ar citu sabiedrību" ar vārdiem "kā arī par koncerna līguma slēgšanu".

13. Papildināt 65.pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"5. Akciju sabiedrības padome tiek ievēlēta uz laiku, kas nav ilgāks par trim gadiem."

14. 66.pantā:

izslēgt astoto daļu;

izteikt vienpadsmito daļu šādā redakcijā:

"11. Ja kāds padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atcelts no amata pirms padomes pilnvaru termiņa beigām, viņa vietā akcionāru pilnsapulces noteiktajā kārtībā uz atlikušo padomes pilnvaru laiku stājas padomes locekļa kandidāts, ja tāds ir ievēlēts. Ja akciju sabiedrībā nav padomes locekļu kandidātu, akcionāru grupa, kuras pārstāvis atstāj amatu pirms padomes pilnvaru termiņa beigām, ar vienkāršu balsu vairākumu uz atlikušo padomes pilnvaru laiku ievēlē jaunu padomes locekli."

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 8. un 9.punktu šādā redakcijā:

"8. Akciju sabiedrību uzņēmumi jāpārveido par akciju sabiedrības statūtsabiedrībām vai jāpievieno akciju sabiedrībai līdz 2000.gada 30.decembrim.

9. Akciju sabiedrībām jāievēlē padomes saskaņā ar likuma 65.panta piektās daļas noteikumiem ne vēlāk kā līdz 2000.gada 1.augustam."

Likums Saeimā pieņemts 2000.gada 6.aprīlī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2000.gada 27.aprīlī

11.05.2000