Darbības ar dokumentu

Konsolidēto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta redakciju skatīt kultūras mantojuma pārvaldības informācijas sistēmā "Mantojums".

Kultūras ministrijas rīkojums Nr. 2.5-1-41

Rīgā 2021. gada 14. aprīlī

Grozījums Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumā Nr. 128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta
2003. gada 29. aprīļa noteikumu Nr. 241
"Kultūras ministrijas nolikums" 9.11. punktu

Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta devīto daļu un Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" (turpmāk - Noteikumi Nr. 473) 9. punktu un izvērtējot Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (turpmāk - Pārvaldes) iesniegto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta (turpmāk - Pieminekļu saraksts) grozījumu projektu, Kultūras ministrija ir konstatējusi:

1. Pārvalde ir iesniegusi Kultūras ministrijā rīkojuma projektu par Bramaņu krucifiksa ar jumtiņu Preiļu novadā, Pelēču pagastā, Bramaņos, "Krastusalas", zemes vienībā ar kadastra apzīmējumu 7656 002 0331 (turpmāk - Objekts) iekļaušanu Pieminekļu sarakstā.

2. Saskaņā ar Noteikumu Nr. 473 3. punktu izvērtēta Objekta atbilstība kultūras pieminekļa statusam un pieņemts lēmums (Pārvaldes Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas 2019. gada 29. novembra sēdes Nr. 04-6.6/20 9. § lēmums) ierosināt iekļaut Objektu Pieminekļu sarakstā kā reģiona nozīmes nekustamu mākslas pieminekli. Objekta īpašnieks, saskaņā ar likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta pirmo daļu un Administratīvā procesa likuma 62. panta pirmo daļu, informēts par priekšlikumu ar 2020. gada 15. janvāra vēstuli Nr. 08-09.2/220. Objekta īpašnieks ar 2020. gada 17. marta vēstuli piekritis kultūras pieminekļa statusa piešķiršanai.

3. Saskaņā ar likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 1. pantu kultūras pieminekļi ir kultūrvēsturiskā mantojuma daļa - kultūrvēsturiskas ainavas un atsevišķas teritorijas, kā arī atsevišķi kapi, ēku grupas un atsevišķas ēkas, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm. Likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" (turpmāk - Likums) 14. panta piektā daļa nosaka Pieminekļu sarakstā kā reģiona nozīmes pieminekli var iekļaut objektus ar noteiktam Latvijas reģionam raksturīgu īpašu zinātnisku, kultūrvēsturisku vai izglītojošu nozīmi.

4. Objekta kultūrvēsturiskā vērtība atbilst Likuma 14. panta piektajai daļai, Objekts ir nozīmīgs kā reti saglabājies precīzi datējams tautas mākslas paraugs, kas atspoguļo 19. gs. baznīcu mākslas tradīciju izplatību un Kristus tēla interpretāciju amatnieciskā vidē.

Objekts ir masīvs koka krusts ar trīsnaglu krucifiksu un piramidālu skārda jumtiņu, ko atbalsta četras dekoratīvas siluetzāģējuma atsaites, jumtiņa malu grezno plats ažūra griezuma joslas dekors, zem jumtiņa gropētu dēļu griesti. Corpus Christi figūra ir amatnieciski veidota, Kristus galva noliekta uz labā pleca, gurnauts sasiets uz labā sāna. Virs Kristus galvas drapēta lente ar abreviatūru INRI. Abpus Kristum pie krusta piestiprināts reljefi veidots kauss un moku rīki, reversā uz krusta augšējā zara krāsots gada skaitlis 1856.

Objekta saglabājamās Oriģināls materiāls un izpildījuma tehnika, mākslinieciskā kompozīcija, virsmas apdare, autentiskais krāsojums.

5. Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta devīto daļu un Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 9. punktu, kā arī uz iepriekš konstatēto, Kultūras ministrija nolemj:

izdarīt ar Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojuma Nr. 128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu" 2. punktu apstiprinātajā Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā grozījumus un iekļaut Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā šādu objektu:

9303 Reģiona nozīmes Māksla Bramaņu krucifikss ar jumtiņu Preiļu novads, Pelēču pagasts, Bramaņi, "Krastusalas" 1856., 1888., 1998.

6. Atbilstoši likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 23. panta pirmajai daļai Objektam noteikta individuālā aizsardzības zona. Apstiprinātais individuālās aizsardzības zonas kartogrāfiskais materiāls ir šī rīkojuma pielikums.

7. Lēmuma pamatojums: likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 1. pants un 14. panta otrā daļa un piektā daļa, Administratīvā procesa likuma 13. pants, 62. panta pirmā daļa, 65. panta otrā daļa, 66. panta pirmā daļa, Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 3., 5. un 9. punkts, Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa noteikumu Nr. 241 "Kultūras ministrijas nolikums" 9.11. punkts.

8. Rīkojums stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mēneša laikā no šī rīkojuma spēkā stāšanās to var pārsūdzēt saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76. panta otro daļu un 188. panta pirmo daļu Administratīvās rajona tiesas Rēzeknes tiesu namā (Atbrīvošanas aleja 88, Rēzekne, LV-4601).

Kultūras ministrs N. Puntulis

 

Pielikums
Kultūras ministrijas
14.04.2021. rīkojumam Nr. 2.5-1-41

Grafiskais plāns

Bramaņu krucifikss ar jumtiņu

Preiļu novads, Pelēču pagasts, Bramaņi, "Krastusalas"

Reģiona nozīmes mākslas piemineklis

26.04.2021