Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Siguldas novada domes iesūtītā saistošo noteikumu konsolidētā redakcija (DOCX).
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 36

Siguldā 2020. gada 17. decembrī

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2014. gada 17. decembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā"

Apstiprināti
ar Siguldas novada pašvaldības domes lēmumu
(prot. Nr. 15, 10. §)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo daļu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2014. gada 17. decembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" šādus grozījumus:

1. papildināt ar 21.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.15. saimnieciskās darbības veicējiem par ēku (būvi) vai tās daļu, kuras lietošanas veids saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par būvju klasifikāciju atbilst saimnieciskās darbības veidam, kas tajā tiek veikts, ja sakarā ar Latvijas Republikā izsludināto ārkārtējo situāciju epidemioloģiskās drošības pasākumu COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanai uz ārējā normatīvā akta pamata šī saimnieciskā darbība ir:

21.15.1. aizliegta - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība ir aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 50 % apmērā;

21.15.2. aizliegta tikai brīvdienās un svētku dienās - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 25 % apmērā.";

2. izteikt 23.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.7. šo noteikumu 21.5., 21.5.1, 21.6., 21.7., 21.13., 21.14. un 21.15. apakšpunktā minētās personas iesniegumu iesniedz attiecīgajā taksācijas gadā un nodokļa atvieglojums tiek piešķirts, ņemot vērā šajos punktos minētos nosacījumus;".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 36 "Grozījumi 2014. gada 17. decembra Siguldas novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos Nr. 25 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 2. decembra rīkojumu Nr. 719 "Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumā Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"" ārkārtējās situācijas stāvoklis pagarināts līdz 2021. gada 11. janvārim.

Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojuma Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 5.2. apakšpunktu noteic "aizliegt pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumus, kā arī saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu (tai skaitā bāros, naktsklubos, diskotēkās, akvaparkos, pirtīs, SPA, slidotavās, spēļu zālēs, bērnu viesību organizēšanas vietās, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, bērnu rotaļu istabās, bērnu pieskatīšanas istabās (arī tirdzniecības centros)). Minētais aizliegums neattiecas uz atpūtu dabas takās". Savukārt saskaņā ar rīkojuma 5.7. apakšpunktu "brīvdienās un svētku dienās darbojas tikai: 5.7.1. aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas); 5.7.2. degvielas uzpildes stacijas (tajās aizliegts tirgot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus); 5.7.3. tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot šādas preču grupas (citas preču grupas ir aizliegts tirgot): 5.7.3.1. pārtikas preces (izņemot alkoholu); 5.7.3.2. higiēnas preces; 5.7.3.4. dzīvnieku barību; 5.7.3.5. preses izdevumus; 5.7.3.6. sabiedriskā transporta biļetes.".

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk - Likums) 5. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Siguldas novada pašvaldībā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanas kārtību un nosacījumus reglamentē Siguldas novada pašvaldības domes 2014. gada 17. decembra saistošie noteikumi Nr. 25 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā".

Saskaņā ar Likuma 5. panta ceturto daļu atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90, 70, 50 vai 25 procentu apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. To nodokļa maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, pašvaldības var piešķirt nodokļa atvieglojumus kā de minimis atbalstu, ievērojot Komisijas 2013. gada 18. decembra regulas (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam nosacījumus.

Lai atbalstītu saimnieciskās darbības veicējus, kuriem sakarā ar Latvijas Republikā izsludināto ārkārtējo situāciju epidemioloģiskās drošības pasākumu COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanai uz ārējā normatīvā akta pamata šī saimnieciskā darbība ir aizliegta (t.sk. aizliegta tikai brīvdienās, svētku dienās), ir priekšlikums piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus šādos apmēros:

Saimnieciskās darbības veicējiem par ēku (būvi) vai tās daļu, kuras lietošanas veids saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par būvju klasifikāciju atbilst saimnieciskās darbības veidam, kas tajā tiek veikts, ja sakarā ar Latvijas Republikā izsludināto ārkārtējo situāciju epidemioloģiskās drošības pasākumu COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanai uz ārējā normatīvā akta pamata šī saimnieciskā darbība ir:

1. aizliegta - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība ir aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 50 % apmērā;

2. aizliegta tikai brīvdienās un svētku dienās - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 25 % apmērā.

Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. pantu "(1) Pašvaldības saistošos noteikumus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un paskaidrojuma rakstu izsludina, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Ministru kabinets nosaka maksas apmēru, maksas iekasēšanas kārtību un atvieglojumus par saistošo noteikumu publicēšanu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

(2) Šā panta pirmajā daļā minētie pašvaldības saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

(3) Šā panta pirmajā daļā minētos pašvaldības saistošos noteikumus pašvaldība triju dienu laikā pēc to parakstīšanas elektroniski nosūta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai zināšanai".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi papildināti ar nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saimnieciskās darbības veicējiem:

Saimnieciskās darbības veicējiem par ēku (būvi) vai tās daļu, kuras lietošanas veids saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par būvju klasifikāciju atbilst saimnieciskās darbības veidam, kas tajā tiek veikts, ja sakarā ar Latvijas Republikā izsludināto ārkārtējo situāciju epidemioloģiskās drošības pasākumu COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanai uz ārējā normatīvā akta pamata šī saimnieciskā darbība ir:

1. aizliegta - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība ir aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 50 % apmērā;

2. aizliegta tikai brīvdienās un svētku dienās - par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība aizliegta un netiek veikta piešķir nodokļa atvieglojumu par ēku vai tās daļu 25 % apmērā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Lai nodrošinātu grozīto saistošo noteikumu izpildi, jaunas institūcijas un darba vietas veidot nav nepieciešams. Projektam nav prognozējama būtiska ietekme uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ņemot vērā straujo COVID-19 infekcijas izplatību un ar tās ierobežošanu saistītos pasākumus, kas būtiski ietekmē uzņēmējdarbības vidi, īpaši ārkārtējās situācijas laikā nosakot aizliegumu atsevišķu pakalpojumu sniegšanai vai preču tirdzniecībai, saistošo noteikumu projekts pozitīvi ietekmē uzņēmējdarbības vidi, ar nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu sniedzot atbalstu saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem sakarā ar Latvijas Republikā izsludināto ārkārtējo situāciju epidemioloģiskās drošības pasākumu COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanai uz ārējā normatīvā akta pamata šī saimnieciskā darbība ir aizliegta (t.sk. aizliegta tikai brīvdienās, svētku dienās).
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties pie Finanšu pārvaldes nodokļu administratoriem Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, Siguldā, vai telefoniski pa tālruni 67385830.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts publicēts Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

29.12.2020