Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā

Izdarīt Sugu un biotopu aizsardzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 9. nr.; 2005, 20. nr.; 2006, 24. nr.; 2009, 12., 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 194. nr.; 2010, 102., 205. nr.; 2011, 169., 201. nr.; 2012, 200. nr.; 2013, 232. nr.; 2015, 201. nr.; 2017, 194. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 14.2 pantu šādā redakcijā:

"14.2 pants. Ierobežojumi atļauju izsniegšanai, ja pārkāpti sugu un biotopu aizsardzību regulējoši normatīvie akti

Personai netiek izsniegtas sugu un biotopu aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos noteiktās atļaujas, ja nav samaksāts administratīvais naudas sods par pārkāpumiem sugu un biotopu aizsardzības jomā, ja nav vides aizsardzības jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā veikti sanācijas pasākumi vai nav atlīdzināti zaudējumi par sugām un biotopiem nodarīto kaitējumu."

2. Papildināt likumu ar VI nodaļu šādā redakcijā:

"VI nodaļa
Administratīvie pārkāpumi sugu un biotopu aizsardzības jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

24. pants. Administratīvie pārkāpumi īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzības jomā

Par normatīvajos aktos noteikto īpaši aizsargājamo sugu dzīvnieku, tai skaitā putnu un zivju, un īpaši aizsargājamo sugu augu, sēņu un ķērpju, kā arī īpaši aizsargājamo biotopu aizsardzības un izmantošanas prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no trim līdz divsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no četrpadsmit līdz trīssimt piecdesmit naudas soda vienībām.

25. pants. Administratīvie pārkāpumi īpaši aizsargājamo sugu indivīdu iegūšanu vai traucēšanu regulējošu normatīvo aktu jomā

Par normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšanu attiecībā uz īpaši aizsargājamo sugu indivīdu, tai skaitā putnu un zivju, un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu indivīdu iegūšanu vai traucēšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no trim līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no četrpadsmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

26. pants. Administratīvie pārkāpumi mikroliegumu aizsardzības un apsaimniekošanas jomā

Par mikroliegumu aizsardzību un apsaimniekošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no četrpadsmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

27. pants. Administratīvie pārkāpumi sugu introdukcijas un reintrodukcijas jomā

Par sugu introdukciju un reintrodukciju, tai skaitā izlaišanu, ieviešanu vai pārvietošanu savvaļā, regulējošos normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no četrpadsmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

28. pants. Administratīvie pārkāpumi īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanu mežā regulējošu normatīvo aktu jomā

Par normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšanu attiecībā uz īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanu mežā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no četrpadsmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

29. pants. Administratīvie pārkāpumi starptautiskās tirdzniecības apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugu īpatņu tirdzniecību regulējošu normatīvo aktu jomā

Par starptautiskās tirdzniecības apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugu īpatņu tirdzniecību regulējošos normatīvajos aktos īpatņu tirdzniecībai Eiropas Savienības teritorijā noteikto prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no divdesmit astoņām līdz tūkstoš četrsimt naudas soda vienībām.

30. pants. Administratīvie pārkāpumi starptautiskās tirdzniecības apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugu īpatņu uzglabāšanu, reģistrāciju, turēšanu nebrīvē, marķēšanu, audzēšanu un sertifikātu izsniegšanu regulējošu normatīvo aktu jomā

Par starptautiskās tirdzniecības apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugu īpatņu uzglabāšanu, reģistrāciju, turēšanu nebrīvē, marķēšanu, audzēšanu un sertifikātu izsniegšanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no divdesmit astoņām līdz tūkstoš četrsimt naudas soda vienībām.

31. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

(1) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 24., 25., 26., 27., 28., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Dabas aizsardzības pārvalde.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 24., 25., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem, ja tos konstatējušas Valsts policijas amatpersonas, līdz administratīvās lietas izskatīšanai veic Valsts policija. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 24., 25., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem izskata Dabas aizsardzības pārvalde.

(3) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 24., 25., 26., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem, ja tos konstatējušas pašvaldības policijas, pašvaldības vides inspekcijas, pašvaldības vides kontroles amatpersonas, līdz lietas izskatīšanai veic attiecīgā amatpersona. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 24., 25., 26., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem izskata Dabas aizsardzības pārvalde.

(4) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 24., 25., 26., 27., 28., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem, ja tos konstatējušas Valsts vides dienesta vai Valsts meža dienesta amatpersonas, līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts vides dienests vai Valsts meža dienests. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 24., 25., 26., 27., 28., 29. un 30. pantā minētajiem pārkāpumiem izskata Dabas aizsardzības pārvalde."

3. Papildināt pārejas noteikumus ar 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Šā likuma VI nodaļa stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2020. gada 4. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2020. gada 15. jūnijā

16.06.2020