Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Carnikavas novada domes saistošie noteikumi Nr. SN/2020/7

Carnikavā 2020. gada 30. martā

Grozījumi Carnikavas novada domes 2015. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. SN/2015/12 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Carnikavas novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Carnikavas novada domes
2020. gada 30. marta lēmumu (prot. Nr. 6, 2. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 2.1 daļu, 3. panta pirmo daļu,
1.4, 1.5, 1.6, 3.1 daļu, 5. panta trešo daļu, 9. panta otro daļu

1. Izdarīt Carnikavas novada domes 2015. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. SN/2015/12 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Carnikavas novadā" (apstiprināti ar Carnikavas novada domes 2015. gada 14. oktobra lēmumu (protokols Nr. 12, 1. §) šādus grozījumus:

Papildināt ar V.1 nodaļu šādā redakcijā:

"V.1 Īpašā kārtība atvieglojumu piešķiršanai krīzes skarto nozaru komersantiem arkārtējā situācijā

"36.1 2020. gadā tiesības saņemt atvieglojumus 90 % apmērā no 2020. taksācijas gadā aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas, ir komersantiem un fiziskajām personām, kuras reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji, kas atbilst visiem šiem nosacījumiem:

36.1 1. kuru juridiskā adrese (komersantiem) un fiziskās personas saimnieciskās darbības veikšanas vieta (saimnieciskās darbības veicējiem) reģistrēta Carnikavas novadā,

36.1 2. kuri veic saimniecisko darbību Carnikavas novada administratīvajā teritorijā,

36.1 3. kuri nodarbina vismaz 1 (vienu) darbinieku (fiziskā persona - saimnieciskās darbības veicējs) un vismaz 3 (trīs) darbiniekus (komersants),

36.1 4. kuri darbojas krīzes skartajās nozarēs, kuru saraksts apstiprināts ar Ministru kabineta 2020. gada 24. marta noteikumiem Nr. 151 "Noteikumi par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija",

36.1 5. kuriem nav nekustamā īpašuma nodokļu parādu par iepriekšējo periodu.

36.2 Atvieglojums tiek piemērots nekustamajam īpašumam (zemei un/vai ēkām) Carnikavas novada administratīvajā teritorijā, kas pieder komersantam/fiziskai personai - saimnieciskās darbības veicējam, un kuru komersants/fiziska persona - saimnieciskās darbības veicējs izmanto saimnieciskajai darbībai krīzes skartajās nozarēs, vai tā daļai. Ja atvieglojumu pieprasītājam pieder vairāki nekustami īpašumi Carnikavas novada administratīvajā teritorijā, kuri tiek izmantoti saimnieciskajai darbībai krīzes skartajās nozarēs, tad atvieglojumus piemēro par visiem atvieglojumu pieprasītāja nekustamiem īpašumiem (zemei un/vai ēkai).

36.3 Lai saņemtu Noteikumu 36.1 punktā minētos atvieglojumus, atvieglojumu pieprasītājam, kas atbilst Noteikumu 36.1 punktā norādītajai nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijai, jāiesniedz pašvaldībai adresēts iesniegums, kas noformēts atbilstoši Iesniegumu likuma prasībām.

36.4 Gadījumā, ja komersants/fiziskā persona - saimnieciskās darbības veicējs, pirms šo noteikumu spēkā stāšanās jau ir samaksājis nekustamā īpašuma nodokli vai tā daļu par 2020. gadu, tas netiek pārrēķināts un/vai atmaksāts."

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja D. Mieriņa

Carnikavā 2020. gada 30. martā

 

Paskaidrojuma raksts
Carnikavas novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN/2020/7 "Grozījumi Carnikavas novada domes 2015. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. SN/2015/12 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Carnikavas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1.1. Ministru kabinets 2020. gada 12. martā izdeva rīkojumu Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" (turpmāk tekstā - Rīkojums). Saskaņā ar Rīkojuma 1. punktu visā valsts teritorijā ir izsludināta ārkārtējā situācija no lēmuma pieņemšanas brīža līdz 2020. gada 14. aprīlim ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā.

1.2. Ar Ministru kabineta 2020. gada 24. marta noteikumiem Nr. 151 "Noteikumi par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija", ir apstiprināts saraksts par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.

2. Īss projekta satura izklāsts 2.1. Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešajai daļai, pašvaldība ir tiesīga noteikt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, izdodot saistošos noteikumus un ievērojot šajā likumā noteiktos principus.

2.2. Lietderīgi ārkārtas situācijā piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides komersantiem un fiziskajām personām, kuras ir reģistrējušas saimniecisko darbību Carnikavas novada administratīvajā teritorijā, kuras darbojas krīzes skartajās nozarēs, un kurām nav nekustamā īpašuma nodokļu parādu par iepriekšējo periodu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Maksimālā ietekme ~ 30 080 eiro, ja pilnīgi visiem uzņēmumiem piemēro nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Mērķgrupa, uz kuru attiecināmi saistošie noteikumi, ir komersanti un fiziskās personas, kuras reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji, kuri veic saimniecisko darbību Carnikavas novada administratīvajā teritorijā, kuri darbojas krīzes skartajās nozarēs, kuru saraksts apstiprināts ar Ministru kabineta 2020. gada 24. marta noteikumiem Nr. 151 "Noteikumi par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija", 4.2. Saistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Carnikavas novada dome un tās pilnvarota amatpersona (pašvaldības izpilddirektors).
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja D. Mieriņa

06.05.2020