Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.01.2021. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 365

Rīgā 2019. gada 13. augustā (prot. Nr. 34 23. §)
Noteikumi par valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu
Izdoti saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likuma
3.1 panta ceturto daļu un 8. panta piekto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību:

1.1. kādā valsts fondēto pensiju shēmas (turpmāk – fondēto pensiju shēma) dalībnieks izdara izvēli attiecībā uz fondētās pensijas kapitāla izmantošanu un norāda Valsts fondēto pensiju likuma 3.1 panta pirmās daļas 2. punktā minēto personu (turpmāk – norādītā persona);

1.2. kādā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – aģentūra) un zvērināti notāri apmainās ar ziņām mantojuma lietā par to mirušo fondēto pensiju shēmas dalībnieku, kurš izdarījis izvēli par fondētās pensijas kapitāla mantošanu saskaņā ar Civillikumu;

1.3. kādā zvērināts notārs nosūta aģentūrai mantojuma apliecību un mantinieka iesniegumu;

1.4. kādā aģentūra administrē mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitāla pievienošanu norādītās personas fondētās pensijas kapitālam un veic izmaksu mantiniekiem.

II. Fondēto pensiju shēmas dalībnieka izvēles izdarīšana

2. Fondēto pensiju shēmas dalībnieks iesniedz aģentūrā iesniegumu. Iesniegumā norāda vienu no Valsts fondēto pensiju likuma 3.1 panta pirmajā daļā noteiktajām fondētās pensijas kapitāla izmantošanas iespējām.

3. Ja fondēto pensiju shēmas dalībnieks izvēlējies fondētās pensijas kapitālu pievienot norādītās personas fondētās pensijas kapitālam, fondēto pensiju shēmas dalībnieks iesniegumā par fondētās pensijas kapitāla izmantošanu norāda izvēlētās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu.

4. Ja aģentūra, reģistrējot fondēto pensiju shēmas dalībnieka izvēli, konstatē, ka fondēto pensiju shēmas dalībnieka norādītā persona nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks, aģentūra reģistrē fondēto pensiju shēmas dalībnieka izvēli un informē fondēto pensiju shēmas dalībnieku, ka gadījumā, ja norādītā persona fondēto pensiju shēmas dalībnieka nāves dienā nebūs fondēto pensiju shēmas dalībnieks, fondētās pensijas kapitāls tiks nodots mantošanai Civillikumā noteiktajā kārtībā.

5. Ja aģentūra, reģistrējot fondēto pensiju shēmas dalībnieka izvēli, konstatē, ka fondēto pensiju shēmas dalībnieka norādītajai personai fondēto pensiju shēmas dalībnieka konts ir slēgts sakarā ar viņas nāvi vai valsts vecuma pensijas piešķiršanu, aģentūra informē fondēto pensiju shēmas dalībnieku, ka norādīto personu nav iespējams reģistrēt un nepieciešams norādīt citu personu vai ka fondēto pensiju shēmas dalībnieka nāves gadījumā fondētās pensijas kapitāls tiks izlietots saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likuma 8. panta otro daļu.

6. Fondēto pensiju shēmas dalībnieks iesniegumu par fondētās pensijas kapitāla izmantošanu viņa nāves gadījumā var iesniegt aģentūrā personīgi, nosūtīt aģentūrai elektroniski (parakstītu ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu) vai iesniegt, izmantojot elektronisko pakalpojumu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

7. Aģentūra reģistrē fondēto pensiju shēmas dalībnieka izvēli un nodrošina, ka fondēto pensiju shēmas dalībniekam ir pieejama informācija par aģentūrā reģistrēto viņa izdarīto izvēli vai pēdējo izdarīto izvēli, ja fondēto pensiju shēmas dalībnieks izvēli maina.

III. Mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitāla pievienošana norādītās personas fondētās pensijas kapitālam

8. Ja mirušais fondēto pensiju shēmas dalībnieks ir izdarījis izvēli par fondētās pensijas kapitāla pievienošanu norādītās personas fondētās pensijas kapitālam, aģentūra 10 darbdienu laikā pēc mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka konta slēgšanas pievieno mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitālu norādītās personas fondētās pensijas kapitālam, pirms tam atskaitot Valsts fondēto pensiju likuma 3.1 panta trešajā daļā noteikto kapitāla daļu un ieturot 8. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktās mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka un norādītās personas saistību summu, kas radusies pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu un izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām.

9. Aģentūra nodrošina, ka mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka norādītajai personai fondēto pensiju shēmas konta izrakstā ir pieejama informācija par mirušā dalībnieka fondētās pensijas kapitāla pievienošanu. Ja fondēto pensiju shēmas dalībnieka vai norādītās personas saistības pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu, kas izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām, mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka konta slēgšanas dienā pārsniedz pievienojamo fondētās pensijas kapitālu, aģentūra 10 darbdienu laikā par to informē norādīto personu.

10. Ja norādītā persona ir mirusi līdz fondēto pensiju shēmas dalībnieka miršanas fakta reģistrācijas dienai vai tā nav fondēto pensiju shēmas dalībniece, aģentūra gaida zvērināta notāra pieprasījumu par mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka izdarīto izvēli un rīkojas saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumā un šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem par fondētās pensijas kapitāla mantošanu Civillikumā noteiktajā kārtībā.

11. Ja norādītā persona ir mirusi laikposmā no fondēto pensiju shēmas dalībnieka miršanas fakta reģistrācijas dienas līdz fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas konta slēgšanas dienai, mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitāls tiek pievienots norādītās personas fondētās pensijas kapitālam.

12. Ja laikposmā no fondēto pensiju shēmas dalībnieka miršanas fakta reģistrācijas dienas līdz fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas konta slēgšanas dienai aģentūra ir pieņēmusi lēmumu par vecuma pensijas piešķiršanu fondēto pensiju shēmas dalībnieka norādītajai personai no vēlāka datuma nekā miršanas fakta reģistrācijas diena, mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitālu pievieno norādītās personas fondētās pensijas kapitālam.

IV. Fondētās pensijas kapitāla mantošana saskaņā ar Civillikumu un informācijas apmaiņa starp aģentūru un zvērinātu notāru

13. Zvērināts notārs, uzsākot mantojuma lietu, pieprasa aģentūrai informāciju par mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) izdarīto izvēli par fondētās pensijas kapitāla izmantošanu. Pieprasījumā norāda:

13.1. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) personas kodu;

13.2. datumu, kad mantojuma atstājējs (fondēto pensiju shēmas dalībnieks) miris.

14. Sniedzot atbildi zvērinātam notāram, aģentūra veic šādas darbības:

14.1. ja mantojuma atstājējs (mirušais fondēto pensiju shēmas dalībnieks) ir izvēlējies fondētās pensijas kapitāla mantošanu saskaņā ar Civillikumu vai mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka norādītā persona ir mirusi vai nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks, norāda mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka):

14.1.1. personas kodu;

14.1.2. fondētās pensijas kapitāla apmēru dienā, kad aģentūrā reģistrēts fondēto pensiju shēmas dalībnieka miršanas fakts (ņemot vērā Valsts fondēto pensiju likuma 3.1 panta trešo daļu);

14.1.3. saistības pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu, kas izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām;

14.2. norāda, ka mantojuma atstājējs nav identificējams kā sociāli apdrošināta persona vai mantojuma atstājējam (mirušajam fondēto pensiju shēmas dalībniekam) nav mantojama fondētās pensijas kapitāla, jo viņš nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks vai nav izvēlējies fondētās pensijas kapitālu nodot mantošanā saskaņā ar Civillikumu, vai mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitāls viņa nāves dienā nesasniedz 35 % no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra, kāds noteikts Valsts sociālo pabalstu likuma 13. panta pirmās daļas 1. punktā minētajām personām.

(Grozīts ar MK 17.12.2020. noteikumiem Nr. 789)

15. Ja mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka fondētās pensijas kapitāls tiek mantots saskaņā ar Civillikumu, mantinieks zvērinātam notāram iesniedz aģentūrai adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda vienu no izvēlēm:

15.1. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu) pārskaitīt mantinieka kontā. Šādā gadījumā norāda Latvijas Republikas kredītiestādi un konta numuru, uz kuru pārskaitīt kapitālu, kā arī citus nepieciešamos rekvizītus;

15.2. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu) pievienot mantinieka fondētās pensijas kapitālam.

16. Zvērināts notārs piecu darbdienu laikā pēc mantojuma apliecības izsniegšanas nosūta aģentūrai mantojuma apliecībā vai notariāli apliecinātajā mantojuma sadales līgumā (ja piecu darbdienu laikā tāds ir noslēgts (turpmāk – mantojuma sadales līgums)) norādīto informāciju un aģentūrai adresētu notariāli apliecinātu mantinieka iesniegumu.

17. Zvērināts notārs nosūta aģentūrai šādu mantojuma apliecībā vai mantojuma sadales līgumā un aģentūrai adresētā mantinieka – fiziskas personas –iesniegumā norādīto informāciju:

17.1. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) personas kods;

17.2. mantinieka personas kods;

17.3. mantinieka vārds/vārdi;

17.4. mantinieka uzvārds;

17.5. mantinieka dzimšanas datums, ja nav personas koda;

17.6. mantojuma apliecības vai mantojuma sadales līguma datums;

17.7. mantojuma apliecības vai mantojuma sadales līguma numurs;

17.8. mantojuma daļa;

17.9. aģentūrai adresētā mantinieka iesnieguma reģistrācijas datums;

17.10. mantinieka izvēle:

17.10.1. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu) pārskaitīt mantinieka kontā Latvijas Republikas kredītiestādē;

17.10.2. mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu) pievienot mantinieka fondētās pensijas kapitālam;

17.11. mantinieka konta numurs Latvijas Republikas kredītiestādē šo noteikumu 17.10.1. apakšpunktā minētajā gadījumā.

18. Ja mantinieks ir juridiska persona, aģentūrai adresētā mantinieka iesniegumā par fondētās pensijas kapitāla mantošanu norāda šādu informāciju:

18.1. juridiskās personas nosaukums;

18.2. reģistrācijas numurs (nodokļu maksātāja kods);

18.3. juridiskā adrese;

18.4. kontaktinformācija (tālrunis, e-pasta adrese);

18.5. juridiskās personas konta numurs Latvijas Republikas kredītiestādē.

19. Ja mantiniekam nav deklarētās dzīvesvietas adreses Latvijā vai mantinieks ir citas valsts juridiska persona, mirušā dalībnieka fondētās pensijas kapitālu var pārskaitīt uz mantinieka kontu citā valstī. Šādā gadījumā mantinieks aģentūrai adresētajā iesniegumā par fondētās pensijas kapitāla mantošanu norāda šādu informāciju:

19.1. ārvalsts bankas vai kredītiestādes reģistrācijas valsts nosaukums vai kods;

19.2. ārvalsts bankas vai kredītiestādes nosaukums;

19.3. ārvalsts bankas vai kredītiestādes kods;

19.4. ārvalsts bankas vai kredītiestādes adrese;

19.5. uz mantinieka vārda atvērta konta numurs ārvalsts bankā vai kredītiestādē, kurā var ieskaitīt maksājumu euro valūtā.

20. Mantinieks sedz komisijas maksu par pārskaitījumiem ārpus Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts. Mantiniekam izmaksājamā summa tiek samazināta par bankas vai kredītiestādes ieturēto komisijas maksu arī gadījumā, ja kļūdaini veikts maksājums atkārtoti tiek nosūtīts mantiniekam.

21. Zvērināts notārs aģentūrai adresēto mantinieka iesniegumu pievieno mantojuma lietai.

22. Aģentūra pēc mantojuma apliecības un mantinieka (pirmā mantinieka, ja manto vairākas personas) iesnieguma (informācijas) saņemšanas slēdz mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka kontu un mēneša laikā pārskaita (ja nav citu maksājuma pārskaitījuma ierobežojumu) mantojuma atstājēja (mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka) fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu) uz mantinieka iesniegumā norādīto kredītiestādes kontu vai pievieno mantinieka fondētās pensijas kapitālam, pirms tam atskaitot mantojuma atstājēja (fondēto pensiju shēmas dalībnieka) un mantinieka saistību summu saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likuma 8. panta pirmās daļas 1. punktu. Aģentūra pārskaitījumu veic uzkrātās fondētās pensijas kapitāla (vai kapitāla daļas) valūtā.

23. Ja mantinieka saistību summa pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu, kas izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām, mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka konta slēgšanas dienā pārsniedz mantoto fondētās pensijas kapitālu (vai kapitāla daļu), aģentūra par to 10 darbdienu laikā informē mantinieku.

24. Ja fondētās pensijas kapitālu manto vairāki mantinieki, kapitāla sadales rezultātā izveidojušos noapaļošanas starpību sedz mantinieks, kuram pēdējam tiek pārskaitīta mantotā fondētās pensijas kapitāla daļa.

25. Ja zvērināts notārs taisa notariālo aktu par mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka mantojuma lietas izbeigšanu, bet mirušajam fondēto pensiju shēmas dalībniekam ir fondētās pensijas kapitāls, viņš šī notariālā akta informāciju elektroniski nosūta aģentūrai. Aģentūra slēdz mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka kontu un 10 darbdienu laikā ieskaita fondētās pensijas kapitālu valsts pensiju speciālajā budžetā, pirms tam no šī kapitāla dzēšot mirušā fondēto pensiju shēmas dalībnieka saistības pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu, kas izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām. No fondētās pensijas kapitāla ieturētās summas, dzēšot saistības pret pamatbudžetu, ieskaita valsts pamatbudžetā.

26. Informācijas apmaiņa starp zvērinātiem notāriem un aģentūru notiek elektroniski tiešsaistes režīmā saskaņā ar aģentūras noslēgto vienošanos ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi par datu apmaiņu.

V. Noslēguma jautājumi

27. Līdz dienai, kad šo noteikumu 26. punktā minētā informācijas apmaiņa starp aģentūru un zvērinātiem notāriem tiek nodrošināta tiešsaistes režīmā, informācijas apmaiņa starp aģentūru un Latvijas Zvērinātu notāru padomi notiek elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti.

28. Noteikumi stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Labklājības ministre R. Petraviča
01.01.2021