Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.286

Valmierā 2017.gada 26.oktobrī (prot. Nr.14, 13.§)

Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 29.novembra saistošajos noteikumos Nr.137 "Par kustamo un nekustamo īpašumu, kas nav uzskatāms par īpašumu, novērtējot ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, Valmieras pilsētā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 33.panta otro daļu

Izdarīt Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 29.novembra saistošajos noteikumos Nr.137 "Par kustamo un nekustamo īpašumu, kas nav uzskatāms par īpašumu, novērtējot ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, Valmieras pilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr.3) šādus grozījumus:

1. aizstāt saistošo noteikumu izdošanas tiesiskajā pamatojumā vārdus un skaitļus "Ministru kabineta 30.03.2010. noteikumu Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" 19.4.apakšpunktu" ar vārdiem un skaitli "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta otro daļu";

2. svītrot noteikumu 2.1.apakšpunktu;

3. noteikumi stājas spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2017.gada 26.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.286 "Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 29.novembra saistošajos noteikumos Nr.137 "Par kustamo un nekustamo īpašumu, kas nav uzskatāms par īpašumu, novērtējot ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, Valmieras pilsētā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar grozījumiem Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 29.novembra saistošajos noteikumos Nr.137 "Par kustamo un nekustamo īpašumu, kas nav uzskatāms par īpašumu, novērtējot ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, Valmieras pilsētā" tiek aktualizētas un precizētas noteikumos ietvertās normas, ņemot vērā Ministru kabineta 2017.gada 20.jūnija noteikumos Nr.356 "Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu"" (turpmāk - MK noteikumi Nr.356) ietvertās normas, un proti 19.punktā ietverto nosacījumu par īpašumu, kas šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi par īpašumu.
2. Īss projekta satura izklāsts Ar grozījumiem tiek precizēts noteikumu izdošanas tiesiskais pamats, jo Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumu Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" 19.4.apakšpunkts, ar kuru iepriekš tika noteikts, ka par īpašumu šo noteikumu izpratnē nav uzskatāms pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktais kustamais un nekustamais īpašums, izteikts jaunā redakcijā: "19.4. kustamā manta - mehāniskie transportlīdzekļi - ne vairāk kā viena vienība ģimenei (personai)". Ar grozījumiem par noteikumu izdošanas tiesisko pamatu tiek noteikta Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta otrā daļa, kas nosaka, ka pašvaldības saistošajos noteikumos var noteikt labvēlīgākus nosacījumus ģimenes (personas) atzīšanai par trūcīgu.

Ar grozījumiem no noteikumiem tiek svītrots noteikumu 2.1.apakšpunkts, kas noteica, ka par īpašumu nav uzskatāms apbūvēts zemes gabals, uz kura atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa, kurā savu dzīvesvietu deklarējusi un dzīvo ģimene (persona). Pamats šādai darbībai ir MK noteikumu Nr.356 1.9.apakšpunkts, ar kuru noteikumi tiek papildināti ar 19.1.1apakšpunktu šādā redakcijā: "19.1.1 zemes īpašums, kas kopā ar šo noteikumu 19.1.apakšpunktā minētā nekustamā īpašuma sastāvā esošo zemi nepārsniedz 5 ha ģimenei (personai), kā arī šim nekustamajam īpašumam funkcionāli piederīgas saimniecības ēkas (piemēram, garāža, kūts, klēts, šķūnis, pagrabs, pirts, dārza māja) vai ne vairāk kā divas saimniecības ēkas uz nomātas zemes;". Līdz ar to pašvaldības saistošajos noteikumos nav nepieciešams papildus definēt nosacījumu par apbūvētu zemes gabalu, uz kura atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa, kurā savu dzīvesvietu deklarējusi un dzīvo ģimene (persona).

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Var palielināties to personu loks, kuriem ir tiesības saņemt sociālo palīdzību vai normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus. Konkrētu ietekmi uz budžetu nav iespējams noteikt, jo nav zināms to personu daudzums, kuriem saistošajos noteikumos noteiktie papildus Ministru kabineta noteikumos par ģimenes (personas) atzīšanu par trūcīgu noteiktajam noteiktie īpašumi, kas nav uzskatāmi par īpašumu, novērtējot ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, būs labvēlīgs nosacījums ģimenes (personas) atzīšanai par trūcīgu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Līdzšinējās procedūras netiek mainītas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

01.01.2018