Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu"

Izdarīt likumā "Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2001, 2.nr.; 2004, 8.nr.; 2005, 22.nr.; 2009, 14.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "iedzīvotāju dzīvībai un veselībai" ar vārdiem "fiziskās personas dzīvībai un veselībai".

2. Aizstāt 2.pantā vārdus "uzrauga un kontrolē hidrotehnisko būvju drošumu" ar vārdiem "kontrolē HES hidrotehnisko būvju drošuma programmas, drošuma deklarācijas un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas esamību".

3. Izteikt 3.panta otrās daļas otro teikumu kā otro un trešo teikumu šādā redakcijā:

"Galīgo lēmumu par HES hidrotehnisko būvju atbilstību projektēšanas uzdevumā minētajai drošuma klasei pieņem pašvaldība, kuras teritorijā paredzēta HES hidrotehnisko būvju būvniecība. Attiecīgo lēmumu pašvaldība pieņem, pamatojoties uz skiču projekta stadijā izstrādātu apdraudējuma novērtējumu."

4. 4.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) HES hidrotehnisko būvju valdītājs atbild par savā valdījumā esošo hidrotehnisko būvju drošumu un gādā par to ekspluatāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām. HES hidrotehnisko būvju valdītājs veic visus nepieciešamos pasākumus, lai hidrotehniskās būves neradītu draudus, tajā skaitā plūdu draudus, fiziskās personas dzīvībai un veselībai, fiziskās vai juridiskās personas īpašumam, kā arī videi.";

papildināt otro daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"HES hidrotehnisko būvju valdītājs iesniedz Ekonomikas ministrijai HES hidrotehnisko būvju civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises kopiju.";

papildināt pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

"(8) HES hidrotehnisko būvju valdītājam ir aizliegts ekspluatēt HES, ja nav veikta HES hidrotehnisko būvju valdītāja civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana."

5. Izteikt 5.pantu šādā redakcijā:

"5.pants. HES hidrotehnisko būvju valdītāja pienākums ir izstrādāt HES hidrotehnisko būvju drošuma programmu (turpmāk - drošuma programma) un iesniegt vienu tās eksemplāru Ekonomikas ministrijai. Drošuma programmas iesniegšanas kārtību, drošuma programmā ietveramo pasākumu kompleksu HES hidrotehnisko būvju stāvokļa novērošanai un pārbaudīšanai un drošas ekspluatācijas kritērijus, kā arī to izstrādāšanas, apstiprināšanas un izpildes kontroles kārtību nosaka Ministru kabinets."

6. Izteikt 8.panta pirmo un otro daļu šādā redakcijā:

"(1) HES hidrotehniskās būves valdītājam ir aizliegts ekspluatēt HES hidrotehnisko būvi, ja nav izstrādāta HES hidrotehnisko būvju drošuma programma un nav iesniegta HES hidrotehnisko būvju drošuma deklarācija. Drošuma programmas esība vai HES hidrotehnisko būvju drošuma deklarācijas iesniegšana neatbrīvo HES hidrotehniskās būves valdītāju no atbildības par HES hidrotehniskās būves avārijas rezultātā nodarīto kaitējumu fiziskās personas dzīvībai un veselībai, zaudējumu fiziskās vai juridiskās personas īpašumam vai kaitējumu videi.

(2) Ja HES hidrotehniskās būves valdītājs ir nolēmis pārtraukt HES hidrotehniskās būves ekspluatāciju, viņš par to vismaz 30 dienas iepriekš informē Ekonomikas ministriju, attiecīgo pašvaldību, kuras teritorijā atrodas HES hidrotehniskā būve, un Valsts vides dienesta attiecīgo reģionālo vides pārvaldi, iesniedzot apstiprinātu drošuma programmu un plānu pasākumiem, kuri tiks veikti pēc HES hidrotehniskās būves ekspluatācijas pārtraukšanas, lai netiktu nodarīts kaitējums fiziskās personas dzīvībai un veselībai, zaudējums fiziskās vai juridiskās personas īpašumam vai kaitējums videi."

7. Izteikt 9.panta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"HES hidrotehnisko būvju valdītājs katru gadu līdz 1.jūnijam iesniedz Ekonomikas ministrijai HES hidrotehnisko būvju drošuma deklarāciju, kurā iekļauts pārskats par drošuma programmas izpildi."

8. Izslēgt 12.pantu.

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4. HES hidrotehnisko būvju valdītājs, kurš HES hidrotehnisko būvju drošuma deklarāciju un tajā iekļauto pārskatu par drošuma programmas izpildi iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai 2012.gadā, nākamo drošuma deklarāciju iesniedz Ekonomikas ministrijai ne vēlāk kā līdz 2014.gada 1.jūnijam."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2013.gada 21.februārī.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa

Rīgā 2013.gada 7.martā

08.03.2013