Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 23.08.2014. - 23.02.2017. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2017. gada 21. februāra noteikumus Nr. 94 "Kārtība, kādā persona saņem valsts finansētus profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus un profesionālās piemērotības noteikšanas pakalpojumu".
Ministru kabineta noteikumi Nr.271

Rīgā 2012.gada 17.aprīlī (prot. Nr.20 9.§)
Kārtība, kādā personas saņem profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā personas ar invaliditāti un personas ar prognozējamu invaliditāti Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs) saņem profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus (turpmāk – pakalpojums).

2. Pakalpojums ietver šādas darbības:

2.1. profesionālās piemērotības noteikšana;

2.2. profesionālās kvalifikācijas iegūšana;

2.3. individuālā sociālā rehabilitācija;

2.4. atbalsta sniegšana iekārtošanai darbā pēc profesionālās kvalifikācijas iegūšanas.

3. Persona ar prognozējamu invaliditāti pakalpojumu var saņemt laikposmā, uz kuru personai ir noteikta prognozējama invaliditāte.

4. Personām ar invaliditāti ir tiesības saņemt pakalpojumu atkārtoti ne agrāk kā:

4.1. gadu pēc profesionālās piemērotības noteikšanas, ja atbilstoši profesionālās piemērotības noteikšanas rezultātam personai veselības stāvokļa dēļ nevar ieteikt profesionālās kvalifikācijas iegūšanu;

4.2. divus gadus pēc iepriekšējā pakalpojuma saņemšanas, ja persona pakalpojuma saņemšanas laikā ir apguvusi profesionālās tālākizglītības vai profesionālās pilnveides programmu;

4.3. trīs gadus pēc iepriekšējā pakalpojuma saņemšanas, ja persona pakalpojuma saņemšanas laikā ir apguvusi arodizglītības vai vidējās profesionālās izglītības programmu;

4.4. piecus gadus pēc iepriekšējā pakalpojuma saņemšanas pārējos gadījumos, kas nav minēti šo noteikumu 4.1., 4.2. un 4.3.apakšpunktā.

5. Personai ar prognozējamu invaliditāti ir tiesības saņemt pakalpojumu atkārtoti, ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija personai atkārtoti nosaka prognozējamu invaliditāti un ārstējošais ārsts rehabilitācijas plānā atkārtoti nosaka pakalpojuma nepieciešamību.

6. Lai saņemtu pakalpojumu, persona:

6.1. iesniedz pakalpojuma sniedzējam vai nosūta elektroniski, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu, vai pa pastu šādus dokumentus:

6.1.1. iesniegumu ar lūgumu piešķirt pakalpojumu;

6.1.2. ārstējošā ārsta izsniegtā rehabilitācijas plāna kopiju, ja personai ir noteikta prognozējama invaliditāte;

6.1.3. pašvaldības sociālā dienesta izstrādātā individuālā rehabilitācijas plāna kopiju, ja personai ir noteikta invaliditāte;

6.1.4. (svītrots ar MK 19.08.2014. noteikumiem Nr.479);

6.1.5. ģimenes ārsta atzinumu par personas veselības stāvokli, kas izsniegts ne agrāk kā mēnesi pirms atzinuma iesniegšanas pakalpojuma sniedzējam;

6.1.6. dokumentu kopijas, kas apliecina iepriekš iegūto izglītību un kvalifikāciju (uzrādot oriģinālu);

6.2. uzrāda pakalpojuma sniedzējam personu apliecinošu dokumentu.

(Grozīts ar MK 19.08.2014. noteikumiem Nr.479)

7. Pakalpojuma sniedzējs:

7.1. 20 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 6.punktā minēto dokumentu atbilstību un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

7.1.1. piešķirt pakalpojumu, ja dokumenti atbilst šo noteikumu prasībām;

7.1.2. uzņemt personu pakalpojuma saņēmēju rindā, ja dokumenti atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, bet pakalpojuma sniedzējam nav valsts budžeta finansējuma pakalpojuma sniegšanai;

7.1.3. atteikt pakalpojuma piešķiršanu, ja dokumenti neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām;

7.2. sadarbojas ar darba devējiem un sniedz personai atbilstoši tās vajadzībām atbalstu iekārtošanai darbā pēc profesionālās kvalifikācijas iegūšanas, informējot personu par iespējamajām darba vietām;

7.3. profesionālās kvalifikācijas iegūšanas laikā īsteno personas individuālajām vajadzībām atbilstošu sociālo rehabilitāciju, lietojot ārstniecību.

8. Ja pakalpojuma saņemšanas laikā, izvērtējot personas funkcionēšanas ierobežojumus, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija kārtējā invaliditātes ekspertīzē atkārtoti nenosaka invaliditāti, personai ir tiesības pabeigt attiecīgā pakalpojuma saņemšanu noteiktajā apjomā.

9. Pakalpojuma saņemšanas laiku var pārcelt pamatotu iemeslu dēļ (piemēram, pārejošas darbnespējas dēļ, persona pakalpojuma saņemšanai noteiktajā laikā ārstējas stacionārā, sakarā ar pirmās pakāpes radinieka nāvi). Pārceļot pakalpojuma saņemšanu personai ar prognozējamu invaliditāti, pakalpojuma saņemšanas laiks nedrīkst pārsniegt termiņu, līdz kuram attiecīgajai personai noteikts personas ar prognozējamu invaliditāti statuss.

10. Lai pārceltu pakalpojuma sniedzēja lēmumā norādīto pakalpojuma saņemšanas laiku, persona iesniedz pakalpojuma sniedzējam pamatotu iesniegumu ar lūgumu pārcelt pakalpojuma saņemšanas laiku un pārcelšanu pamatojošus dokumentus.

11. Pakalpojuma sniedzējs 20 darbdienu laikā izskata šo noteikumu 10.punktā minēto iesniegumu un pieņem lēmumu par laiku, uz kuru tiek pārcelts pakalpojums.

12. Ja persona bez attaisnojoša iemesla neierodas, lai saņemtu piešķirto pakalpojumu, pakalpojuma sniedzējs par to rakstiski informē pašvaldības sociālo dienestu, kas izstrādājis individuālo rehabilitācijas plānu personai ar invaliditāti, kā arī atsaka personai pakalpojuma sniegšanu un svītro to no attiecīgā pakalpojuma saņēmēju rindas.

13. Pakalpojuma sniedzējs par pakalpojuma sniegšanu izdara atzīmi personas rehabilitācijas plānā (oriģinālā), norādot sniegtā pakalpojuma veidu un sniegšanas laiku.

14. Pakalpojuma sniedzējs piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 7.1.apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanas informē (elektroniska dokumenta veidā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai izmantojot pasta pakalpojumus) personu par pieņemto lēmumu un tā apstrīdēšanas kārtību. Pakalpojuma sniedzēja amatpersonas lēmumu persona var apstrīdēt mēneša laikā pēc lēmuma stāšanās spēkā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu pakalpojuma sniedzēja vadītājam. Pakalpojuma sniedzēja vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 10.februāra noteikumus Nr.120 "Kārtība, kādā personas saņem profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 26.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministrs R.Ķīlis
23.08.2014