Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu

Latvijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas paziņojums

Par deputātu kandidātu reģistrāciju


Pēdējās dienās presē parādījusies nepatiesa informācija par deputātu kandidātu sarakstu reģistrāciju un deputātu kandidātu svītrošanu. Tāpēc Centrālā vēlēšanu komisija vēršas pie masu informācija līdzekļu pārstāvjiem ar šo paziņojumu, kurā vēlamies izskaidrot savu darbību un rīcību.

Centrālā vēlēšanu komisija stingri vadās un vadīsies pēc Saeima vēlēšanu likuma un likuma Par Centrālo vēlēšanu komisiju.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu kandidātu sarakstu iesniegšanas kārtība ir šāda. Kandidātu saraksta iesniedzējam Centrālajā vēlēšanu komisijā ir jāiesniedz deputātu kandidātu saraksti, kas atbilst Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajām prasībām, kā arī tie dokumenti, kas noteikti Saeimas vēlēšanu likuma 10. un 11.pantā. Līdz sarakstu reģistrēšanai Centrālajā vēlēšanu komisijā tikai sarakstu iesniedzēji var izdarīt labojumus un grozījumus tajos. Ja CVK ir konstatējusi, ka visi pievienotie dokumenti atbilst un ir noformēti atbilstoši likuma prasībām, CVK šos sarakstus reģistrē. Tikai pēc tam, kad Centrālā vēlēšanu komisija iesniegtos deputātu kandidātu sarakstus ir reģistrējusi, tā var izdarīt labojumus un grozījumus tajos.

Pēc sarakstu reģistrēšanas CVK lūdz Pilsonības un imigrācijas departamentu, Iekšlietu ministriju, Totalitārisma seku dokumentēšanas centru, Valsts arhīvu, kā arī Valsts valodas centru pārbaudīt visu deputātu kandidātu atbilstību likuma prasībām. Tikai pamatojoties uz saņemtajiem atzinumiem, CVK var pieņemt lēmumu par labojumiem vai grozījumiem, kurus paredz Saeimas vēlēšanu likuma 13.panta 2.daļa.

 Šajā sakarā CVK paskaidro, ka CVK nav bijis balsojuma par A.Kaula svītrošanu no Latvijas Vienības partijas deputātu kandidātu saraksta, jo 7.augusta CVK sēdē tika pieņemts lēmums par šī saraksta reģistrēšanu. CVK nav tiesīga uzņemties tiesas funkcijas un iesniegt tiesā prasību par juridiska fakta konstatēšanu.

Tā kā CVK darbojas likuma ietvaros, mēs noraidām jebkādu spiedienu uz CVK. Centrālā vēlēšanu komisija nav ieinteresēta kāda deputātu kandidāta svītrošanā vai atstāšanā sarakstā.

1995.gada 19.augustā

Centrālās vēlēšanu komisijas Preses centrs

19.08.1995