Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu
Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu ministrija Rīkojums Nr. 194

1997. gada 10. martā

Par kārtību, kādā Latvijas Republikas Dārgmetālu fondā nododami konfiscētie, bezīpašnieka, bezmantinieka, pēc mantošanas tiesībām valstij pārgājušie, dāvinājuma, atrastie un atrastie apslēptie dārgmetāli, dārgakmeņi un to izstrādājumi un Latvijas Bankā esošie valstij piederošie dārgmetāli, dārgakmeņi un to izstrādājumi

1. Šī kārtība izstrādāta, pamatojoties uz Ministru kabineta 1994. gada 4. oktobrī apstiprināto noteikumu nr. 198 "Par konfiscētās, bezīpašnieka, bezmantinieka, pēc mantošanas tiesībām valstij vai pašvaldībai pārgājušās, dāvinājuma, atrastās un atrastās apslēptās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju" 11. pantu.

2. Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu pirmreizējo uzskaiti veic saskaņā ar šīs kārtības 1. punktā minēto noteikumu 3. pantu.

3. Personas, kuras veic dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu pirmreizējo uzskaiti, atbild par šo dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu saglabāšanu līdz to nodošanai valsts mantas pieņemšanas un novērtēšanas ekspertu komisijai.

4. Valsts ieņēmumu dienesta iestāde nodrošina konfiscēto, bezīpašnieka, bezmantinieka, pēc mantošanas tiesībām valstij pārgājušo, dāvinājuma, atrasto un atrasto apslēpto dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu nodošanu Latvijas Republikas Dārgmetālu fondā - ar Finansu ministrijas 1996. gada 21. jūnija rīkojumu Nr. 350 apstiprinātajai ekspertu dārgmetālu pieņemšanas un novērtēšanas komisijai (turpmāk - ekspertu komisija).

5. Valsts ieņēmumu dienesta iestāde pievieno vērtspakām pavadrakstu, kurā norāda, kādam mantas veidam pieskaitāmas šīs vērtslietas (konfiscētie, mantotie, bezīpašnieka u.c.) un nogādā dārgmetālu ekspertu komisijai.

6. Ekspertu komisija Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas darbinieka klātbūtnē pieņem vērtspakas, pārbauda iesaiņojuma un zīmogu neaizskartību (veselumu), iereģistrē vērtspaku saņemšanas žurnālā, norādot kad, no kurienes un kas tās nodevis.

Ja iesaiņojums bojāts, saņēmējs vērtspaku nepieņem.

7. Ekspertu komisija saņemtās vērtspakas vērtslietu šķirošanai un proves pārbaudei nogādā Valsts proves uzraudzības inspekcijā Rīgā, Teātra ielā 9 (sākot ar 7. punktu šī kārtība attiecas arī uz Latvijas Bankā esošo dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu pieņemšanu un novērtēšanu).

8. Vērtspaku šķirošanai un dārgmetālu novērtēšanai ar Finansu ministrijas rīkojumu tiek apstiprināta darba grupa, kuras sastāvā ir arī ekspertu komisijas locekļi un Valsts proves uzraudzības inspekcijas darbinieki.

9. Ekspertu komisija ar nodošanas un pieņemšanas aktu nodod darba grupai vērtslietas atbildīgā glabāšanā uz to šķirošanas un proves noteikšanas laiku.

10. Darba grupa ir tiesīga sākt darbu, ja tā ir pilnā sastāvā.

11. Darba grupa darba telpā uzstāda nepieciešamās precizitātes īpašos svarus.

12. Darba telpā pieņemšanas laikā atļauts uzturēties tikai darba grupas locekļiem. Ja saņemtās vērtspakas dārglietu pieņemšana nav pabeigta vienā dienā, darba grupai aizejot, dārglietas tiek ievietotas un uzglabātas seifā, kas tiek aizzīmogots ar Valsts proves uzraudzības inspekcijas zīmogu.

13. Darba grupa:

13.1. atver vērtspakas un pārbauda vērtslietu atbilstību dokumentos norādītajam aprakstam;

13.2. pārbauda katras vērtslietas svara atbilstību dokumentos norādītajam;

13.3. ja pārbaudē tiek atklāta neatbilstība starp dokumentos norādītajām un faktiski vērtspakās esošajām vērtībām, darba grupa pārtrauc pieņemšanu un novērtēšanu, un par konstatētām neatbilstībām sastāda aktu 3 eksemplāros. Šo aktu paraksta visi darba grupas locekļi;

13.4. veic vērtslietu šķirošanu pa izlietošanas veidiem šādās grupās:

a) pārkausējamie dārgmetāli,

b) realizējamie dārgmetāli,

c) mākslinieciskie un vēsturiskie dārgmetāli,

d) dārgakmeņi;

13.5. pārbaudes un šķirošanas faktiskos rezultātus atspoguļo inventarizācijas sarakstā, kuru sastāda 3 eksemplāros.

14. Par katras vērtspakas inventarizācijas rezultātiem darba grupa noformē aktu.

15. Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu pieņemšanas, novērtēšanas un glabāšanas dokumentālā noformēšana jāveic atbilstoši grāmatvedības kārtošanas prasībām saskaņā ar likumu "Par grāmatvedību".

16. Pa izlietošanas veidiem sašķirotos dārgmetālus un dārgakmeņus ar pieņemšanas un nodošanas aktu darba grupa nodod tālākai ekspertīzei un proves noteikšanai Valsts proves uzraudzības inspekcijas nozīmētai atbildīgai personai.

17. Valsts proves uzraudzības inspekcija:

17.1. nekavējoties veic četrās grupās sašķiroto vērtību proves ekspertīzi;

17.2. sastāda iesniegumu-kvīti par proves ekspertīzes rezultātiem;

17.3. sastāda iesniegumu-kvīti par dārgakmeņu kvalitātes vērtējumu;

17.4. iesniedz sastādītos iesniegumus-kvītis darba grupai.

18. Darba grupa darbu turpina un aizpilda inventarizācijas sarakstu saskaņā ar Valsts proves uzraudzības inspekcijas iesniegumos-kvītīs sniegtiem ekspertīzes un vērtējuma rezultātiem. Inventarizācijas sarakstu paraksta visi darba grupas locekļi.

19. Gadījumos, kad darba grupa konstatējusi neatbilstību starp dokumentos norādīto un faktisko vērtslietu aprakstu un novērtējumu, tā, pamatojoties uz sastādītajiem dokumentiem, pieņem lēmumu saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

20. Valsts proves uzraudzības inspekcijā sašķirotos un novērtētos dārgmetālus, dārgakmeņus un to izstrādājumus, kas iesaiņoti un aizzīmogoti atbilstoši prasībām, darba grupas vadītājs noteiktā kārtībā nodod kā vērtspakas ar pavaddokumentiem ekspertu komisijai, kura speciālā transportā apsardzes pavadībā minētās vērtspakas nogādā un nodod saskaņā ar līgumu atbildīgā glabāšanā privatizējamai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Krājbanka".

Finansu ministrs R. Zīle

10.03.1997