Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 06.11.2008. - 30.12.2013. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.714

Rīgā 2008.gada 2.septembrī (prot. Nr.61 55.§)
Kārtība, kādā tiek ieviesta elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu veidoto programmu apraide ciparformātā

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek ieviesta elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu veidoto programmu apraide ciparformātā.

2. Noteikumi attiecas tikai uz televīzijas programmu zemes apraidi cipar­formātā.

3. Noteikumi attiecas tikai uz apraides procesa raidīšanas daļu Radio un televīzijas likuma izpratnē.

4. Lai nodrošinātu televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, izmanto DVB‑T un DVB-H ciparu televīzijas apraides tehnoloģijas, kā arī MPEG-2, MPEG-4 vai citas kompresijas tehnoloģijas.

5. Lai nodrošinātu televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, izmanto 174-230 MHz un 470-862 MHz radiofrekvenču spektra diapazonu.

6. Satiksmes ministrija līdz 2008.gada 15.decembrim pretendentu atlasē izvēlas komersantu, kurš nodrošinās televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā atbilstoši šo noteikumu 4., 5., 7., 8., 9., 10. un 13.punktā minētajām prasībām. Komersants, kurš piedalās pretendentu atlasē, atbilst Radio un televīzijas likuma un Elektronisko sakaru likumā noteiktajām prasībām televīzijas programmu zemes apraidei ciparformātā. Izvēlēto kandidātu apstip­rina Ministru kabinets. Pretendentu atlasē komersantu vērtē pēc tā līdzšinējās darbības pieredzes, ņem vērā, kādos termiņos tiks īstenota pāreja uz televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, pakalpojumu ģeogrāfiskās pieejamības plānus, plānoto piesaistīto lietotāju skaitu uz 2013.gada 31.decembri un plānotos pasākumus sabiedrības informēšanā.

(Grozīts ar MK 28.10.2008. noteikumiem Nr.904)

7. Elektronisko sakaru komersants, kurš veic televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, nodrošina galalietotājiem iespēju bez maksas saņemt noteiktas televīzijas programmas ciparformātā, izmantojot DVB-T ciparu televīzijas apraides tehnoloģiju atbilstoši Nacionālās radio un televīzijas padomes lēmumam par visā Latvijas Republikas teritorijā galalietotājiem bez maksas saņemamo televīzijas programmu sarakstu.

(MK 28.10.2008. noteikumu Nr.904 redakcijā)

8. Elektronisko sakaru komersantam, kurš veic televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, ir pienākums informēt sabiedrību par minētā pakalpojuma pieejamību Latvijas Republikas teritorijā.

9. Lai nodrošinātu televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, raidošo elektronisko sakaru tīklu ierīko saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumiem Nr.855 “Par Starptautiskās telekomunikāciju savienības Reģionālo nolīgumu par zemes ciparu apraides dienesta plānošanu 1.reģionā (1.reģiona daļas, kas atrodas uz rietumiem no 170° E meridiāna un uz ziemeļiem no 40° S paralēles, izņemot Mongolijas teritoriju) un Irānas Islāma Republikā 174-230 MHz un 470-862 MHz frekvenču joslā (Ženēva, 2006)“. Elektronisko sakaru komersantam, kurš nodrošina televīzijas apraides raidošo tīklu, frekvences piešķīruma lietošanas atļaujas raidītāju uzstādīšanai un lietošanai noteiktās vietās un ar plānam atbilstošiem parametriem izsniedz Elektronisko sakaru direkcija.

10. Elektronisko sakaru komersants, kurš veic televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, nodrošina sabiedriskajai raidorganizācijai un komerciālajām raidorganizācijām raidošo elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un izmantošanu saskaņā ar savstarpējiem līgumiem un atbilstoši Nacionālās radio un televīzijas padomes izsniegtajām apraides atļaujām.

11. Pārejas periodā valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” nodrošina elektroniskā sakaru tīkla darbību televīzijas programmu zemes apraidei analogajā formātā, bet elektroniskā sakaru tīkla uzturēšanas izmaksas sedz attiecīgās raidorganizācijas, kuras savā darbībā izmanto televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā.

12. Apraides atļaujas raidorganizācijām televīzijas programmu zemes apraidei piešķir Nacionālā radio un televīzijas padome Radio un televīzijas likumā noteiktajā kārtībā. Ieviešot televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, komerciālajām raidorganizācijām izsniegtās analogās apraides atļaujas Nacionālā radio un televīzijas padome pārreģistrē un, ja nepieciešams, veic izmaiņas tajās.

13. Pāreja no televīzijas programmu zemes apraides analogajā formātā uz televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā tiek pabeigta līdz 2011.gada 1.decembrim.

14. Lietošanas tiesības televīzijas programmu zemes apraidei ciparformātā radiofrekvenču spektra 174-230 MHz un 470-862 MHz diapazonā līdz 2013.gada 31.decembrim piešķir noteikumu 6.punktā minētajā pretendentu atlasē izvēlētajam elektronisko sakaru komersantam.

Ministru prezidents I.Godmanis

Satiksmes ministrs A.Šlesers
06.11.2008