Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par izlozēm un azartspēlēm"  

Izdarīt likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 14.nr.; 1995, 22.nr.; 1996, 16.nr.; 1997, 10., 13.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.pantu šādā redakcijā:

"2.pants.  Latvijas Republikā izložu un azartspēļu organizēšanai un rīkošanai kā uzņēmējdarbības veidam ir nepieciešama speciālā atļauja (licence), ko piešķir tikai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

Ārvalstu ieguldītāju (izņemot Eiropas Savienības dalībvalstu un asociēto valstu ieguldītājus) daļa to uzņēmējsabiedrību pamatkapitālā, kuras organizē izlozes un azartspēles, nedrīkst būt lielāka par 49 procentiem.

Ja Saeimas apstiprinātie starptautiskie līgumi paredz citādus noteikumus nekā šis likums, piemērojami starptautiskā līguma noteikumi."

2. Papildināt likumu ar 7.1 pantu šādā redakcijā:

"7.1 pants. Veiksmes spēle pa tālruni ir azartspēle, kuras rezultātu pilnīgi vai daļēji nosaka gadījums un kurā tās dalībnieks atbildot uz jautājumu vai citādā veidā saskaņā ar spēles noteikumiem piedalās spēlē, izmantojot telekomunikāciju pakalpojumus, un dalības maksas likmi iemaksā pēc spēles organizētāja noteiktā telekomunikāciju papildpakalpojuma tarifa."

3. Izteikt 13.pantu šādā redakcijā:

"Latvijas teritorijā ir atļautas tikai šajā nodaļā minētās izlozes un azartspēles.

Azartspēļu automātu un iekārtu ekspluatācija atļauta tikai tādā gadījumā, ja veikta to marķēšana. Marķēšana šā likuma izpratnē ir azartspēļu iekārtu reģistrēšana, pārbaude un reģistrētu marķējuma zīmju piešķiršana licencēto uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) īpašumā esošajiem azartspēļu automātiem un iekārtām. Azartspēļu automātu un iekārtu marķēšanas kārtību, marķējuma zīmes izsniegšanas termiņus, marķējuma zīmes izsniedzējinstitūciju, kā arī par marķējuma zīmes izsniegšanu maksājamās valsts nodevas apmēru nosaka Ministru kabinets.

Azartspēļu automātus licencētie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi nodot apkalpošanā citiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), slēdzot par to attiecīgu un ar profesionālo asociāciju saskaņotu apkalpošanas līgumu."

4. Izteikt 20.pantu šādā redakcijā:

"20.pants. Pašvaldības var noteikt teritorijas, kurās nedrīkst rīkot azartspēles, un šis aizliegums stājas spēkā ne ātrāk kā 12 mēnešus pēc attiecīga lēmuma pieņemšanas.

Pašvaldības informē Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju par teritorijām, kurās nedrīkst rīkot azartspēles.

Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija neizsniedz atļauju azartspēļu organizēšanai un rīkošanai teritorijās, kurās pašvaldība aizliegusi rīkot azartspēles."

5. 21.pantā:

izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8) azartspēles tiek organizētas un rīkotas veikalos un tirgos, dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, ostās ar būvkonstrukcijām speciāli nenorobežotās vietās;";

papildināt pantu ar 11., 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"11) izlozes laimestu var iegūt tikai pēc tam, kad izlozes biļetes ir ieguvis zināms skaits dalībnieku vai izlozes kopējais realizācijas apjoms sasniedz noteiktu summu;

12) tās tiek organizētas kā piramīdveida spēles, kurās dalības maksa vai ieguldītās vērtības pēc laika dod laimestu nenoteiktam personu lokam;

13) azartspēļu iekārtu apkalpošanas līgums nav saskaņots ar profesionālo asociāciju;".

6. Papildināt likumu ar 23.1 pantu šādā redakcijā:

"23.1 pants.  Vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozēs laimesti tiek noteikti publiskas izlozes veidā, un tās organizējamas atklāta publiska sarīkojuma norises vietā un laikā.

Vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes biļetes var izplatīt tikai attiecīgā publiskā sarīkojuma norises vietā un laikā, un biļešu vērtības kopsumma nedrīkst pārsniegt 500 latu.

Vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozēs laimesti nedrīkst būt nauda."

7. 24.pantā:

izslēgt pirmo daļu;

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"Uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības) vai fiziskās personas, kas izlozes un azartspēles organizē un rīko bez Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas atļaujas vai organizē un rīko izlozes un azartspēles, kuras nav minētas šā likuma II nodaļā, sauc pie likumos noteiktās administratīvās atbildības vai kriminālatbildības. Šādas darbības rezultātā gūtie ienākumi ieskaitāmi valsts pamatbudžetā."

8. Aizstāt 25.1 pantā skaitli "10 000" ar skaitli "5000".

9. 26.pantā:

izteikt pirmās daļas 7. un 8.punktu šādā redakcijā:

"7) likumā noteiktajā kārtībā pārbaudīts gada pārskats un zvērināta revidenta atzinums kopā ar paskaidrojumu par to, kad gada pārskats apstiprināts, un kārtējā gada pagājušo pilno gada ceturkšņu pārskata noraksts, - ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) veic saimniecisko darbību;

8) bankas izziņa par apmaksātā pamatkapitāla (statūtu fonda) lielumu un neatkarīga eksperta atzinums par pamatkapitālā (statūtu fondā) ieguldītās mantas vērtību, - ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) neveic saimniecisko darbību;";

papildināt pirmo daļu ar 10., 11. un 12.punktu šādā redakcijā:

"10) ar darījuma dokumentiem vai saimnieciskās darbības deklarāciju pamatots apliecinājums par pamatkapitālā (statūtu fondā) apmaksātās naudas un ieguldītās mantas izcelsmes legalitāti;

11) plānoto spēļu veidu apraksts;

12) uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) izložu un azartspēļu organizēšanas attīstības plāns, paredzamais ieņēmumu un izdevumu apjoms un sadalījums, peļņas apjoms un izlietojums."

10. Papildināt 38.pantu ar 14.punktu šādā redakcijā:

"14) veiksmes spēlei pa tālruni izmantojamie tālruņa numuri."

11. Izteikt 38.1 panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Pirms atļaujas saņemšanas vietēja mēroga un vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes biļetes reģistrējamas tajā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, kurā izlozes organizētājs ir uzskaitē kā nodokļu maksātājs, un reģistrēto izlozes biļešu paraugi iesniedzami Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai."

12. Izteikt 39.pantu šādā redakcijā:

"39.pants. Uzraudzību un kontroli pār to, kā atļaujas saņēmējs ievēro šo likumu, citus normatīvos aktus, izlozes vai azartspēles noteikumus, veic Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, Valsts ieņēmumu dienesta iestādes likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" noteiktajā kārtībā un Valsts policija likumā "Par policiju" noteiktajā kārtībā."

13. Izteikt 40.pantu šādā redakcijā:

"40.pants.  Atļaujas saņēmējs likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 66.pantā noteiktajā termiņā un kārtībā iesniedz Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai pārbaudīta gada pārskata norakstu, ziņojumu un revidenta atzinumu, ja tāds ir, kopā ar paskaidrojumu par to, kad gada pārskats apstiprināts.

Atļaujas saņēmējs 20 dienu laikā pēc ceturkšņa beigām Ministru kabineta noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par izložu vai azartspēļu organizēšanu pārskata ceturksnī."

14. Izteikt 41.pantu šādā redakcijā:

"41.pants. Ienākumi no izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" noteiktajā kārtībā tiek ieskaitīti valsts pamatbudžetā un tās pašvaldības budžetā, kuras teritorijā tiek organizēta izloze vai azartspēle."

Likums stājas spēkā 2000.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 1999.gada 11.novembrī.  

Valsts prezidentes vietā
Saeimas priekšsēdētājs J.Straume

Rīgā 1999.gada 1.decembrī

 

01.01.2000