Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā

Izdarīt Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 23.nr.; 2004, 2.nr.; 2005, 15.nr.; 2006, 1.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 1.panta 3.punktu.

2. Izteikt 4.panta ceturtās daļas 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5) īrnieks vai viņa ģimenes loceklis, ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu šā likuma 45.pantā noteiktajā kārtībā;

6) dzīvokļa īpašnieks, ja viņam ir pirmpirkuma tiesības uz citu dzīvokļa īpašumu tajā pašā daudzdzīvokļu mājā un ja viņš vēlas nopirkt dzīvokļa īpašumu šā likuma 45.pantā noteiktajā kārtībā;".

3. 8.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus un skaitļus "šā panta 1.1 un 1.2 daļā minētos gadījumus" ar vārdiem un skaitļiem "šā panta 1.1, 1.2 un 1.3 daļā minētos gadījumus";

papildināt pantu ar 1.3 daļu šādā redakcijā:

"(13) Ja dzīvojamā māja, tās domājamā daļa vai dzīvokļa īpašums ir valsts aģentūras "Mājokļu aģentūra" valdījumā, to novērtēšanu organizē valsts aģentūra "Mājokļu aģentūra"."

4. 9.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus un skaitļus "šā panta 1.1 un 1.2 daļā minētos gadījumus" ar vārdiem un skaitļiem "šā panta 1.1, 1.2 un 1.3 daļā minētos gadījumus";

papildināt pantu ar 1.3 daļu šādā redakcijā:

"(13) Ja dzīvojamā māja, tās domājamā daļa vai dzīvokļa īpašums ir valsts aģentūras "Mājokļu aģentūra" valdījumā, atsavināšanu organizē valsts aģentūra "Mājokļu aģentūra"."

5. Izslēgt 42.panta trešajā daļā vārdus "bet ar Valsts kontroles piekrišanu - arī sabiedrisko organizāciju, biedrību un nodibinājumu īpašumā".

6. Izteikt 45.pantu šādā redakcijā:

"45.pants. (1) Valsts dzīvojamo māju, tās domājamo daļu, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu, kā arī dzīvokļa īpašumu vispirms piedāvā nodot tās pašvaldības īpašumā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgā valsts dzīvojamā māja, tās domājamā daļa vai dzīvokļa īpašums. Ja pašvaldības dome (padome) pieņem lēmumu par valsts dzīvojamās mājas, tās domājamās daļas vai dzīvokļa īpašuma pārņemšanu pašvaldības īpašumā, to nodod bez atlīdzības pašvaldības īpašumā. Ja mēneša laikā attiecīgās pašvaldības dome (padome) nav pieņēmusi lēmumu vai atsakās pārņemt valsts dzīvojamo māju, tās mājas domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu savā īpašumā, to atsavina šajā likumā noteiktajā kārtībā.

(2) Pašvaldībai nepiedāvā nodot tās īpašumā valsts dzīvojamo māju vai tās domājamo daļu, ja Ministru kabinets saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 74.panta ceturto daļu ir pieņēmis lēmumu par valsts dzīvojamās mājas vai tās domājamās daļas neprivatizēšanu un pārdošanu izsolē saskaņā ar šo likumu.

(3) Atsavinot valsts vai pašvaldības īpašumā esošu viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, par kuru lietošanu likumā "Par dzīvojamo telpu īri" noteiktajā kārtībā ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, to vispirms rakstveidā piedāvā pirkt īrniekam un viņa ģimenes locekļiem.

(4) Īrnieks vai viņa ģimenes locekļi var pirkt īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, ja:

1) īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir noslēguši notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu;

2) tiesā nav celta prasība par īres līguma izbeigšanu.

(5) Ja īrnieks vai viņa ģimenes locekļi mēneša laikā no piedāvājuma saņemšanas dienas nepaziņo par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu atsavina tikai tad, ja pašvaldība ir vienojusies ar attiecīgās viendzīvokļa mājas vai dzīvokļa īpašuma īrnieku un viņa ģimenes locekļiem par citas dzīvojamās telpas izīrēšanu. Šādā gadījumā:

1) viendzīvokļa māju, kas visa atrodas uz citas personas īpašumā esoša zemesgabala, piedāvā pirkt šīs zemes īpašniekam (īpašniekiem);

2) dzīvokļa īpašumu piedāvā pirkt pārē­jiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem, ja viņi savas pirmpirkuma tiesības ir nodibinājuši savstarpējā līgumā.

(6) Zemes īpašnieks (īpašnieki) un dzīvokļu īpašnieki savas pirmpirkuma tiesības var izmantot mēneša laikā no piedāvājuma saņemšanas dienas."

7. Izslēgt 46.pantu.

8. Izslēgt pārejas noteikumu 2.1 punktā vārdu un skaitli "un 46" un skaitli un vārdu "83.pantā".

Likums Saeimā pieņemts 2006.gada 8.jūnijā.

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2006.gada 27.jūnijā

11.07.2006