Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi Nr.165

Rīgā 2005.gada 23.decembrī (prot. Nr.48 6.p.)

Nominālo finanšu instrumentu kontu turētāju kārtotās finanšu instrumentu uzskaites noteikumi

Izdoti saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. punktu,
7. panta pirmās daļas 1. punktu un 17. panta 2. punktu un
Finanšu instrumentu tirgus likuma 93. panta septīto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Nominālo finanšu instrumentu kontu turētāju kārtotās finanšu instrumentu uzskaites noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) ir saistoši nominālajiem kontu turētājiem, kuri sniedz ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus Latvijas Republikā, izņemot dalībvalstīs reģistrētas ieguldījumu brokeru sabiedrības un kredītiestādes, kuras Latvijas Republikā sniedz pārrobežu pakalpojumus.

2. Noteikumi attiecas uz tādu finanšu instrumentu uzskaites kārtošanu, kuri ir iegrāmatoti AS "Latvijas Centrālais depozitārijs" (tālāk tekstā - LCD) un ir iekļauti Latvijas Republikas vai citu valstu regulētajos tirgos.

3. Šie noteikumi attiecas arī uz tādu akciju uzskaites kārtošanu, kuras laistas publiskajā apgrozībā līdz Finanšu instrumentu tirgus likuma spēkā stāšanās dienai, regulētajā tirgū nav iekļautas un ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumu no publiskās apgrozības vēl nav izņemtas.

4. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nominālie kontu turētāji uzskaita finanšu instrumentus un veic finanšu instrumentu darījumu grāmatojumus.

5. Ar mērķi nodrošināt vienotus finanšu instrumentu uzskaites kārtošanas principus un kārtību Latvijas Republikā ar LCD iegrāmatotajiem finanšu instrumentiem, šo noteikumu izstrādāšanā izmantoti Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomē saskaņotie LCD noteikumi Nr. 3 "Par finanšu instrumentu uzskaiti un finanšu instrumentu notikumu izpildi" (www.omxgroup.com/riga).

II. Noteikumos lietotie termini

6. Nominālais kontu turētājs - ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kura atvērusi nominālo finanšu instrumentu kontu tādā ieguldījumu brokeru sabiedrībā vai kredītiestādē, kura ir reģistrēta Latvijas Republikā un kura nodrošina saviem klientiem finanšu instrumentu turēšanu LCD (tālāk tekstā - Kontu turētājs).

7. Atvietojamu finanšu instrumentu kopums - viena un tā paša emitenta izlaisti finanšu instrumenti ar vienādiem raksturlielumiem (nominālvērtību, balsstiesībām, atsavināšanas tiesībām u.c.).

8. Pārējie šajos noteikumos lietotie termini un jēdzienu skaidrojumi atbilst Finanšu instrumentu tirgus likumā dotajiem terminu skaidrojumiem un lietotajiem jēdzieniem, kā arī LCD noteikumos lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

III. Finanšu instrumentu uzskaites kārtošanas pamatprincipi

9. Visas operācijas ar finanšu instrumentiem, kā arī ierakstus finanšu instrumentu uzskaites reģistros apliecina ar attaisnojuma dokumentiem.

10. Finanšu instrumentu īpašuma tiesību reģistrēšana, kas ir jebkura tāda operācija, kas rada vai maina īpašuma tiesības uz finanšu instrumentiem, notiek brīdī, kad pēc attaisnojuma dokumenta saņemšanas finanšu instrumenti ir iegrāmatoti finanšu instrumentu ieguvēja finanšu instrumentu kontā. Ja operācija iegrāmatojama nominālajā finanšu instrumentu kontā pie Kontu turētāja, nominālais kontu turētājs nodrošina finanšu instrumentu iegrāmatošanu to ieguvēja finanšu instrumentu kontā savā uzskaitē tajā pašā datumā, kurā operācija iegrāmatota pie Kontu turētāja nominālajā finanšu instrumentu kontā.

11. Izmantojot divkārša ieraksta principu, vienu un to pašu finanšu instrumentu skaitu par vienu un to pašu darījumu ar finanšu instrumentiem ieraksta viena finanšu instrumentu konta debetā un otra finanšu instrumentu konta kredītā. Grāmatojumi abos finanšu instrumentu kontos izdarāmi vienlaicīgi.

12. Finanšu instrumentu piegādes par samaksu (delivery versus payment - DVP) gadījumā, kad notiek vienlaicīga finanšu instrumentu un naudas norēķinu iegrāmatošana, katrs ar naudas norēķiniem saistīts ieraksts finanšu instrumentu kontā izdarāms kopā ar grāmatojumu naudas kontā.

13. Finanšu instrumentu uzskaiti veic atsevišķi katram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam.

14. Nominālais kontu turētājs:

14.1. nodrošina šķirtu finanšu instrumentu turēšanu atsevišķos finanšu instrumentu kontos:

14.1.1. klientu īpašumā un turējumā esošiem finanšu instrumentiem;

14.1.2. paša īpašumā esošiem finanšu instrumentiem;

14.2. atsevišķi grupē finanšu instrumentu uzskaiti:

14.2.1. klientu īpašumā un turējumā esošiem finanšu instrumentiem;

14.2.2. savā īpašumā esošajiem finanšu instrumentiem.

IV. Finanšu instrumentu uzskaites kārtošana

15. Nominālā kontu turētāja kārtojamo uzskaiti veido nominālā kontu turētāja atvērtie finanšu instrumentu konti pie Kontu turētāja un pie paša nominālā kontu turētāja atvērtie tā klientu finanšu instrumentu konti.

16. Finanšu instrumentu uzskaiti veic saskaņā ar nominālā kontu turētāja ilglaicīgai lietošanai apstiprināto kontu plānu, kas ir sistematizēts kontu saraksts.

17. Uzskaites vienība finanšu instrumentu uzskaites sistēmā ir viens finanšu instruments, kurš nav dalāms.

18. Nominālā kontu turētāja kārtotie finanšu instrumentu uzskaites pamatdokumenti ir vismaz operāciju žurnāls, galvenā grāmata un finanšu instrumentu bilance.

19. Finanšu instrumentu uzskaites kārtošanā nominālais kontu turētājs nodrošina:

19.1. ieraksta izdarīšanu finanšu instrumentu uzskaites pamatdokumentos un grāmatojuma izdarīšanu finanšu instrumentu kontā par katru veikto operāciju ar finanšu instrumentiem;

19.2. iespēju katru dienu sagatavot atlikumu finanšu instrumentu kredīta undebeta kontos (bilances);

19.3. iespēju par jebkuru periodu un par stāvokli jebkurā dienā sagatavot informāciju par finanšu instrumentu konta apgrozījumu un atlikumu jebkuram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam un jebkuram nominālā kontu turētāja klientam;

19.4. kārtojot finanšu instrumentu uzskaites pamatdokumentus tikai elektroniskā veidā, datu attēlu trešajām personām salasāmā veidā un, ja tas nepieciešams, to izrakstu par jebkuru periodu un par jebkuru atvietojamu finanšu instrumentu kopumu, un par jebkuru nominālā kontu turētāja klientu.

20. Operāciju žurnālā, kuru kārto atsevišķi pa atvietojamu finanšu instrumentu kopumiem, nominālais kontu turētājs reģistrē visas operācijas ar finanšu instrumentiem un ievēro, ka:

20.1. ierakstus tajā, norādot ierakstu izdarīšanas brīdi, izdara uz attaisnojuma dokumentu pamata;

20.2. tajā fiksē katru ar finanšu instrumentiem veikto operāciju;

20.3. ierakstus izdara hronoloģiskā secībā;

20.4. ierakstus izdara grāmatojuma datumā;

20.5. tas var būt sadalīts pa operāciju veidiem;

20.6. ierakstā norāda vismaz:

20.6.1. operācijas numuru;

20.6.2.operācijas datumu;

20.6.3.operācijas nosaukumu un/vai attiecīgajai operācijai piešķirto kodu;

20.6.4.operācijā iesaistīto finanšu instrumentu ISIN kodu;

20.6.5.operācijā iesaistīto finanšu instrumentu daudzumu;

20.6.6. kontu, no kura finanšu instrumenti tiek norakstīti (debeta konts);

20.6.7.kontu, kurā finanšu instrumenti tiek ieskaitīti (kredīta konts).

21. Finanšu instrumentu galvenajā grāmatā reģistrē visus finanšu instrumentu kontus, kuru uzskaiti kārto nominālais kontu turētājs.

21.1. Kārtojot galveno grāmatu, ievēro, ka:

21.1.1. ieraksti galvenajā grāmatā tiek izdarīti, pamatojoties uz ierakstiem operāciju žurnālā;

21.1.2. katra finanšu instrumentu konta ietvaros veido atsevišķu uzskaiti katram kontā iegrāmatoto atvietojamo finanšu instrumentu kopumam (tālāk tekstā - uzskaites reģistrs).

21.2. Uzskaites reģistrā:

21.2.1. norāda finanšu instrumentu daudzumu finanšu instrumentu kontā katra perioda sākumā;

21.2.2. fiksē katru ar finanšu instrumentiem veikto operāciju perioda laikā, norādot:

21.2.2.1.operācijas numuru,

21.2.2.2.operācijas datumu,

21.2.2.3.operācijas nosaukumu un/vai attiecīgajai operācijai piešķirto kodu,

21.2.2.4.operācijā iesaistīto finanšu instrumentu ISIN kodu,

21.2.2.5.operācijā iesaistīto finanšu instrumentu daudzumu,

21.2.2.6.kontu, no kura finanšu instrumenti tiek norakstīti (debeta kontu),

21.2.2.7.kontu, kurā finanšu instrumenti tiek ieskaitīti (kredīta kontu);

21.2.3. visas operācijas ar finanšu instrumentiem uzskaita hronoloģiskā secībā;

21.2.4. perioda beigās uzrāda finanšu instrumentu daudzumu kontos;

21.2.5. finanšu instrumentu daudzums debeta kontos summāri ir vienāds ar finanšu instrumentu daudzumu kredīta kontos.

22. Nominālais kontu turētājs nodrošina finanšu instrumentu uzskaites kārtošanu bilances veidā un finanšu instrumentus atspoguļo debeta un kredīta kontos. Sagatavojot finanšu instrumentu bilanci, nominālais kontu turētājs ievēro, ka:

22.1. tajā uzrāda finanšu instrumentu skaitu debeta kontos un kredīta kontos;

22.2. tajā vienmēr atspoguļo līdzsvaru starp debeta un kredīta kontiem (finanšu instrumentu skaitam debeta kontos summāri jāsakrīt ar skaitu kredīta kontos);

22.3. to sagatavo katras dienas beigās;

22.4. to katram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam sagatavo atsevišķi;

22.5. to katrai finanšu instrumentu īpašnieku kategorijai (klientu īpašumā un turējumā esošie finanšu instrumenti, nominālā kontu turētāja paša īpašumā esošie finanšu instrumenti) sagatavo atsevišķi.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U.Cērps

30.12.2005