Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2005. gada 15. marta noteikumus Nr. 182 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu".

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.367

Rīgā 2003.gada 1.jūlijā (prot. Nr.38, 36.§)

Noteikumi par atlīdzības par aizbildņa pienākumu pildīšanu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī atlīdzības piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka atlīdzības par aizbildņa pienākumu pildīšanu (turpmāk - atlīdzība) apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī atlīdzības piešķiršanas un izmaksas kārtību.

 

II. Atlīdzības apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

2. Atlīdzības apmērs ir 38 lati mēnesī.

3. Atlīdzības apmēru pēc labklājības ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī, kā arī ņemot vērā valsts budžeta iespējas un Centrālās statistikas pārvaldes noteikto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

 

III. Atlīdzības piešķiršana

4. Lai saņemtu atlīdzību, tās pieprasītājs:

4.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu atlīdzības piešķiršanai;

4.2. uzrāda šādus dokumentus:

4.2.1. bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizbildnības nodibināšanu;

4.2.2. aizbildnībā esošā bērna dzimšanas apliecību;

4.2.3. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību).

5. Atlīdzības pieprasītājs šo noteikumu 4.punktā minētos dokumentus pēc savas izvēles iesniedz (uzrāda) vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm.

6. Lēmumu par atlīdzības piešķiršanu pieņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle atbilstoši atlīdzības pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai.

7. Dokumentus par atlīdzības piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle izskata 10 dienu laikā pēc to saņemšanas un pieņem lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atlīdzību.

8. Lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt atlīdzību Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle atlīdzības pieprasītājam paziņo rakstiski un paziņojumā norāda lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

9. Pieprasot nesaņemto aprēķināto atlīdzību tās saņēmēja nāves gadījumā, atlīdzības pieprasītājs pēc savas izvēles vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm:

9.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

9.2. uzrāda šādus dokumentus:

9.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

9.2.2. mirušā atlīdzības saņēmēja miršanas apliecību;

9.2.3. laulības apliecību, ja atlīdzību pieprasa mirušā atlīdzības saņēmēja laulātais;

9.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja atlīdzību pieprasa mirušā atlīdzības saņēmēja radinieks.

 

IV. Atlīdzības izmaksa

10. Atlīdzību sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc atlīdzības piešķiršanas dienas.

11. Ja aizbildnim radušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu atlīdzības izmaksas pārtraukšanai, viņam ir pienākums ne vēlāk kā 10 dienu laikā par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālei atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai.

12. Ja bāriņtiesa (pagasttiesa) aizbildnību atcēlusi un saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 20.panta trešo daļu tas ir pamats atlīdzības izmaksas pārtraukšanai, bāriņtiesa (pagasttiesa) ne vēlāk kā 10 dienu laikā par to paziņo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālei atbilstoši bijušā aizbildņa deklarētajai dzīvesvietai.

13. Ja atlīdzības saņēmējs atlīdzību nav saņēmis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vainas dēļ, atlīdzības saņēmējam attiecīgo summu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

14. Ja atlīdzības saņēmēja vainas dēļ ir nepamatoti saņemta atlīdzība, atlīdzības saņēmējam ir pienākums labprātīgi atmaksāt attiecīgo summu vai tā tiek ieturēta no atlīdzības, kas atlīdzības saņēmējam izmaksājama nākamajos mēnešos.

15. Nepamatoti izmaksātā atlīdzība var tikt ieturēta no cita Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā izmaksājamā pabalsta, pamatojoties uz atlīdzības saņēmēja iesniegumu, ja saskaņā ar likumu no tā ir atļauts izdarīt ieturējumus.

16. Ja persona nepamatoti saņemto atlīdzību labprātīgi neatmaksā vai atlīdzības izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot prasību tiesā.

17. Atlīdzības izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama atlīdzības izmaksa, izņemot gadījumus, ja atlīdzības piešķiršanas laikā jau bijis zināms atlīdzības pārtraukšanas termiņš.

Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 10.jūliju.

 

10.07.2003