Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 22.12.2007. - 01.04.2010. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 30. marta noteikumus Nr. 319 "Noteikumi par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas".
Ministru kabineta noteikumi Nr.931

Rīgā 2006.gada 14.novembrī (prot. Nr.59 32.§)
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kvalitātes prasības svaigpienam, kas paredzēts tāda siera ražošanai, kura nogatavināšanas laiks ir vismaz 60dienas (turpmāk - siers), un kārtību, kādā novērtē svaigpiena atbilstību kvalitātes prasībām.

2. Pārtikas apritē iesaistītais tirgus dalībnieks, kas ražo vai savāc siera ražošanai paredzēto svaigpienu, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk - Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 852/2004) I pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk - Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 853/2004), III pielikuma IX sadaļas I nodaļā, izņemot I nodaļas III daļas 3.punkta prasības.

3. Pārtikas apritē iesaistītie tirgus dalībnieki, kas ražo sieru, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr. 852/2004 II pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr. 853/2004 III pielikuma IX sadaļas II nodaļā.

(Grozīts ar MK 18.12.2007. noteikumiem Nr.898)

4. Piena ražotājs drīkst pārdot svaigpienu siera ražošanai, ja govis tiek izmeklētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām par valsts uzraudzībā esošo dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzību un kontroli un tām nav konstatēti infekcijas slimību ierosinātāji.

5. Piena ražotājs drīkst pārdot svaigpienu siera ražošanai pārtikas uzņē­mumam, ja ar pārtikas uzņēmumu ir noslēgts līgums par:

5.1. svaigpiena iepirkšanu;

5.2. svaigpiena laboratorisko izmeklēšanu atbilstoši šo noteikumu 7.pun­kta prasībām.

6. Svaigpienu siera ražošanai izmanto, ja tas ir:

6.1. balts vai balts ar dzeltenu nokrāsu;

6.2. ar svaigpienam raksturīgu smaržu un garšu, bez citām piegaršām un smaržām;

6.3. šķidrs, ar viendabīgu konsistenci, bez mehāniskiem vai citiem pie­mai­sījumiem.

7. Siera ražošanai drīkst izmantot svaigpienu, kurš atbilst šādām prasī­bām:

7.1. baktēriju kopskaits 30 0C temperatūrā vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts divu mēnešu periodā, kura laikā ņemti vismaz divi paraugi mēnesī) nepārsniedz 300000 koloniju veidojošo vienību;

7.2. somatisko šūnu kopskaits vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts triju mēnešu periodā, kura laikā ņemts vismaz viens paraugs mēnesī) nepārsniedz 500000 somatisko šūnu.

8. Ja starp pārtikas apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem rodas strīds par svaigpiena kvalitātes pārbaudes rezultātiem, Pārtikas un veterinārais dienests pēc iesais­tītās puses rakstiska pieprasījuma ņem svaigpiena paraugu un nosūta atkārtotai izmeklēšanai uz laboratoriju, kas ir akreditēta valsts aģentūrā "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" atbilstoši standartam LVSENISO/IEC 17025:2005 "Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības", vai uz citu Eiropas Savienības dalībvalsts paziņotu institūciju, par kuru Ekonomikas ministrija ir publicējusi paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

9. Izdevumus, kas saistīti ar atkārtotu svaigpiena paraugu ņemšanu, nosūtīšanu, izmeklēšanu un atzinuma sagatavošanu par izmeklējumu rezultātiem, sedz pieprasījuma iesniedzējs.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze
22.12.2007