Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2004. gada 30. novembra noteikumus Nr. 993 "Noteikumi par nederīgo dokumentu reģistru".

Ministru kabineta noteikumi Nr.65

Rīgā 2003.gada 4.februārī (prot. Nr.7, 30.§)

Noteikumi par nederīgo dokumentu reģistru

Izdoti saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 16.panta otro daļu
 un Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 27.panta piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka nederīgo dokumentu un to neaizpildīto veidlapu veidus, kas iekļaujami nederīgo dokumentu reģistrā (turpmāk - reģistrs), kā arī šo dokumentu un veidlapu uzskaites kārtību.

2. Reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā ir ziņas par nederīgiem Latvijas Republikas dokumentiem un to veidlapām, kā arī nederīgiem ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem un to veidlapām (turpmāk - dokumenti).

3. Reģistrā ietver ziņas par šādiem nederīgiem Latvijas Republikas dokumentiem un to veidlapām:

3.1. pase;

3.2. personas apliecība;

3.3. transportlīdzekļa vadītāja apliecība;

3.4. jūrnieka grāmatiņa.

4. Reģistra izveides mērķis ir nodrošināt vienotu datorizētu dokumentu, kā arī notikumu ar dokumentiem uzskaiti.

5. Notikums ar dokumentu (turpmāk - notikums) ir juridisks fakts, uz kuru pamatojoties nosaka dokumenta statusu - derīgs vai nederīgs.

6. Darbības, kas saistītas ar reģistra ziņu uzskaiti, organizē un vada Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs (turpmāk - centrs).

7. Reģistrētājiestādes, izņemot Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu, Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs un Ceļu satiksmes drošības direkciju, ievada ziņas reģistrā un aktualizē tās.

8. Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta un Latvijas Republikas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs sniegtās ziņas reģistrā ievada centrs.

9. Ceļu satiksmes drošības direkcijas sniegtās ziņas no Transportlīdzekļu un vadītāju reģistrācijas sistēmas reģistrā iekļauj, izmantojot datu bāzu sasaistes tehniskos līdzekļus.

10. Reģistrētājiestādes ziņas ievada reģistrā, aktualizē tās vai sniedz ziņas centram ievadei reģistrā nekavējoties pēc notikuma reģistrācijas.

11. Par ziņu ticamību, savlaicīgu ievadi reģistrā vai sniegšanu centram ievadei reģistrā ir atbildīgs reģistrētājiestādes vadītājs.

12. Centrs ir tiesīgs pieprasīt un bez maksas saņemt no reģistra lietotājiem nepieciešamo informāciju.

II. Reģistra veidošana

13. Reģistru veido šādas reģistrētājiestādes:

13.1. Valsts policija;

13.2. Valsts robežsardze;

13.3. Drošības policija;

13.4. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde;

13.5. Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments;

13.6. Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs;

13.7. Naturalizācijas pārvalde;

13.8. Ceļu satiksmes drošības direkcija;

13.9. Latvijas Jūras administrācijas Jūrnieku reģistrs (turpmāk - Jūrnieku reģistrs).

14. Reģistrā iekļauj šādu informāciju:

14.1. Valsts policijas sniegtās ziņas par Latvijas Republikas teritorijā reģistrētiem notikumiem;

14.2. Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Interpola Nacionālā centrālā biroja sniegtās ziņas par nederīgiem ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem;

14.3. Valsts robežsardzes sniegtās ziņas par notikumiem, kas reģistrēti, veicot robežkontroli un kontrolējot personas, kuras uzturas valstī;

14.4. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtās ziņas par notikumiem ar Latvijas Republikas personu apliecinošiem dokumentiem, izņemot ziņas par diplomātiskajām un dienesta pasēm un nerezidentu personas apliecībām;

14.5. Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta sniegtās ziņas par nederīgiem ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem, reģistrētiem notikumiem ar Latvijas Republikas diplomātiskajām un dienesta pasēm un ārvalstīs reģistrētajiem notikumiem ar Latvijas Republikas personu apliecinošiem dokumentiem;

14.6. Latvijas Republikas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs sniegtās ziņas par nederīgiem ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem un ārvalstīs reģistrētajiem notikumiem ar Latvijas Republikas personu apliecinošiem dokumentiem;

14.7. Valsts protokola sniegtās ziņas par notikumiem ar Latvijas Republikas nerezidentu personas apliecībām;

14.8. Naturalizācijas pārvaldes sniegtās ziņas par normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nenodotiem Latvijas Republikas personu apliecinošiem dokumentiem, ja dokumentu turētāji atteikušies no Latvijas pilsonības;

14.9. Jūrnieku reģistra sniegtās ziņas par notikumiem ar Latvijas Republikas jūrnieku grāmatiņām;

14.10. Ceļu satiksmes drošības direkcijas Transportlīdzekļu un vadītāju reģistrācijas sistēmas informāciju par notikumiem ar Latvijas Republikas transportlīdzekļu vadītāju apliecībām.

III. Reģistrā iekļaujamās ziņas

15. Reģistrā iekļauj ziņas par šādiem notikumiem:

15.1. dokuments ir zudis;

15.2. dokuments nav nodots, bet normatīvajos aktos ir paredzēts to nodot šādos gadījumos:

15.2.1. turētāja nāve;

15.2.2. derīguma termiņa beigas;

15.2.3. turētāja vārda un/vai uzvārda maiņa;

15.2.4. turētāja tiesiskā statusa maiņa;

15.3. dokuments ir anulēts, izņemot gadījumus, ja tas ir legāli iznīcināts un caurumots;

15.4. dokumenta meklēšana ir izbeigta;

15.5. dokumentā konstatētas sākotnējā satura izmaiņas (viltojumi);

15.6. dokuments ir atzīts par derīgu (dokumenta statuss mainīts).

16. Reģistrā iekļauj šādas ziņas par dokumenta turētāju:

16.1. vārds, kurš tika sākotnēji ierakstīts dokumentā, un ziņas par vārda maiņu. Ja tiek reģistrēti notikumi ar Latvijas Republikas un ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem, kuru turētājs ir viena un tā pati persona, tad personas vārdu reģistrā ievada latviešu valodā un attiecīgās ārvalsts valodas oriģinālformas latīņalfabētiskajā transliterācijā;

16.2. uzvārds, kurš tika sākotnēji ierakstīts dokumentā, un ziņas par uzvārda maiņu. Ja tiek reģistrēti notikumi ar Latvijas Republikas un ārvalstu personu apliecinošiem dokumentiem, kuru turētājs ir viena un tā pati persona, tad personas uzvārdu reģistrā ievada latviešu valodā un attiecīgās ārvalsts valodas oriģinālformas latīņalfabētiskajā transliterācijā;

16.3. personas kods vai personas dzimšanas datums, ja ziņas par personu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā;

16.4. valstiskā piederība;

16.5. reģistrētā (deklarētā) dzīvesvieta vai, ja personai nav reģistrētās (deklarētās) dzīvesvietas, mutiski norādītā dzīvesvieta.

17. Reģistrā iekļauj šādas ziņas par dokumentu:

17.1. veids;

17.2. numurs un sērija;

17.3. izdošanas datums;

17.4. izdevējvalsts;

17.5. izdevējiestāde;

17.6. derīguma termiņš.

18. Reģistrā iekļauj šādas ziņas par notikumu:

18.1. notikuma veids;

18.2. precīzs vai aptuvens notikuma datums;

18.3. notikuma konstatēšanas datums;

18.4. notikuma reģistrācijas datums;

18.5. iestāde, kura reģistrē notikumu;

18.6. iestādes struktūrvienība, kura reģistrē notikumu;

18.7. dokumenta vai dokumentu kopuma (kas satur informāciju par notikumu un kuru noformē reģistrētājiestāde (reģistrācijas materiāls)) veids un numurs.

19. Reģistrā iekļauj šādas ziņas par reģistrētājiestādes amatpersonu:

19.1. vārds;

19.2. uzvārds;

19.3. amats.

20. Reģistrā iekļauj šādu informāciju par personu, kura sniedz ziņas par notikumu (ziņu sniedzējs), ja ziņas nesniedz dokumenta turētājs:

20.1. vārds;

20.2. uzvārds;

20.3. personas kods vai personas dzimšanas datums, ja ziņas par personu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā.

21. Ja dokumenta turētājs ir pilsonis, nepilsonis, bēglis vai persona, kurai noteikts alternatīvais statuss vai pagaidu aizsardzība saskaņā ar Patvēruma likumu, vai persona, kurai saskaņā ar likumu "Par bezvalstnieka statusu Latvijas Republikā" noteikts bezvalstnieka statuss, vai ārvalstnieks, kurš normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņēmis atļauju uzturēties Latvijā, tad šo noteikumu 16.punktā minētās ziņas reģistrā iekļauj no Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmas, izmantojot datu bāzu sasaistes tehniskos līdzekļus.

22. Ja reģistrā iekļaujamais dokuments ir:

22.1. Latvijas Republikā izdots personu apliecinošs dokuments, izņemot diplomātisko un dienesta pasi un nerezidentu personas apliecību, tad šo noteikumu 15.2.apakšpunktā, kā arī 17.punktā minētās ziņas reģistrā iekļauj no Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmas, izmantojot datu bāzu sasaistes tehniskos līdzekļus;

22.2. Latvijas Republikā izdota transportlīdzekļa vadītāja apliecība, tad šo noteikumu 15.2.2.apakšpunktā un 17.punktā minētās ziņas reģistrā iekļauj no Transportlīdzekļu un vadītāju reģistrācijas sistēmas, izmantojot datu bāzu sasaistes tehniskos līdzekļus.

IV. Informācijas glabāšanas termiņi

23. Ziņas reģistra aktīvajā datu bāzē glabā līdz dokumenta derīguma termiņa beigām, bet ne mazāk par desmit gadiem. Pēc glabāšanas termiņa beigām ziņas ievieto reģistra arhīva datu bāzē.

24. Ziņas par beztermiņa dokumentiem reģistra aktīvajā datu bāzē glabā 50 gadus. Pēc glabāšanas termiņa beigām ziņas ievieto reģistra arhīva datu bāzē.

25. Ziņas par nederīgām dokumentu veidlapām reģistra aktīvajā datu bāzē glabā līdz to meklēšanas izbeigšanai.

26. Ziņas par dokumentiem un dokumentu veidlapām, kuru meklēšana ir izbeigta, 10 dienu laikā pēc meklēšanas izbeigšanas ievieto reģistra arhīva datu bāzē.

27. Ziņas par dokumentiem, kuros konstatētas sākotnējā satura izmaiņas (viltojumi), reģistra aktīvajā datu bāzē glabā 10 gadus. Pēc glabāšanas termiņa beigām ziņas ievieto reģistra arhīva datu bāzē.

28. Ja attiecīgā dokumenta veids vai tā modifikācija ir izņemti no apgrozības, ziņas par šādiem dokumentiem 10 dienu laikā pēc datu saņemšanas par dokumentu izņemšanu no apgrozības ievieto reģistra arhīva datu bāzē.

29. Reģistra arhīva datu bāzē ziņas glabā 10 gadus. Pēc glabāšanas termiņa beigām ziņas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodod Valsts arhīvu ģenerāldirekcijai un no reģistra izdzēš, sastādot attiecīgu aktu.

Ministru prezidents E.Repše

Iekšlietu ministrs M.Gulbis

 

 

08.02.2003